Sedan 1950-talet har kemikalierna i produkter ökat och idag används mer än 400 miljoner ton kemikalier varje år. Men få finns med i någon produkts innehållsförteckning och det är svårt att göra medvetna val som konsument. I våra hem, i våra kläder, mat, leksaker och skönhetsprodukter finns 1000-tals okända kemikalier. Dessa har genom forskning, visat på ett samband med många sjukdomar och allergier. Kemikalieindustrin är idag en av världens största industrier men behöver inte ta ansvar för de konsekvenser de skapar. Vi är omedvetet utsatta för en cocktail och lagstiftningen halkar efter. Det är inte meningen att nyfödda bebisar ska ha nästan 100 främmande kemikalier i sitt blod, att det finns flamskyddsmedel i bröstmjölken, att leksaker innehåller hormonstörande ämnen eller att skönhetsprodukter ska vara cancerframkallande. Det är dags att öka medvetenheten och bli en kritisk konsument.

fredag 17 oktober 2014

Tips på grundutrensning av leksaker!

Ibland känns det onödigt att uppfinna hjulet på nytt. Därför tipsar jag om lite olika hemsidor som har handfasta tips på vad man kan börja rensa ut i leksaksdjungeln.

Först ut är Retoy - som grundades 2011 och är ett företag, som i samarbete med näringsliv och ideella aktörer, erbjuder barn en mötesplats där man kan lära sig vara miljövänlig och återskapa med begagnade leksaker. Retoy tar dels emot begagnade leksaker, dels kan man som barn byta sina leksaker mot andra leksaker. Dock har Retoy valt att sortera ut de leksaker som innehåller tråkiga kemikalier. De har, i samarbete med Blocket sammanställt en lista här på vad som är bra att byta ut.

På Kemikalieinspektionens hemsida har de en bra sammanställning över olika produktgrupper och vad man ska tänka på. Den hittar du på http://konsument.kemi.se/. Vill du fördjupa dig kan du välja olika produktgrupper, till exempel leksaker. Jag tycker egentligen man kunde fördjupat sig ännu mer, men den ger lite idéer när det gäller hobbymaterial bland annat.

Trygga barn (Trygg-Hansa) har de en allmän information, mer fokuserad på kemikalierna i sig än vad man faktiskt ska rensa ut.

Då är Naturskyddsföreningen betydligt bättre, med sin pedagogsika information om hur man avgiftar barnrummet.

Alla dessa länkar innehåller en bra grundstart att börja med. Sen kommer det svåra, när man gjort den första stora utrensningen och sitter med leksaker som är i gränslandet eller som man (eller barnet) har en känslomässig relation till och har svårt att göra sig av med. Därför har jag börjat sammanställa en lista på leksaksprodukter, som jag hoppas bli klar med innan december.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar