Sedan 1950-talet har kemikalierna i produkter ökat och idag används mer än 400 miljoner ton kemikalier varje år. Men få finns med i någon produkts innehållsförteckning och det är svårt att göra medvetna val som konsument. I våra hem, i våra kläder, mat, leksaker och skönhetsprodukter finns 1000-tals okända kemikalier. Dessa har genom forskning, visat på ett samband med många sjukdomar och allergier. Kemikalieindustrin är idag en av världens största industrier men behöver inte ta ansvar för de konsekvenser de skapar. Vi är omedvetet utsatta för en cocktail och lagstiftningen halkar efter. Det är inte meningen att nyfödda bebisar ska ha nästan 100 främmande kemikalier i sitt blod, att det finns flamskyddsmedel i bröstmjölken, att leksaker innehåller hormonstörande ämnen eller att skönhetsprodukter ska vara cancerframkallande. Det är dags att öka medvetenheten och bli en kritisk konsument.

måndag 13 oktober 2014

15 tips för att undvika perfluorerande ämnen!

Ecolabel kan man läsa massa matnyttig information från Miljömärkning Danmark. De har bland annat en lista på 15 punkterom hur man kan undvika fluorföreningar. Fluorföreningar som PFOS och PFOA tillsätts till produkter för sin fett-, smuts- och vattenavvisande egenskaper. De kan öka risken för fetma, cancer, hormonstörningar och nedsatt fertilitet.

Jag utgår att rekommendationerna även gäller för Sverige då det handlar om Svanenmärkta produkter, som är en nordisk märkning.

Här kommer listan, förenklad och översatt:

1. Använd Svanenmärkt bakplåtspapper och muffinsformar, de är utan fluorföreningar.

2. Ät mindre skräpmat, många hamburgerpapper, pommesaskar och pizzakartonger är belagda med en fett- och vattenavvisande yta.

3. Undvik engångsmaterial som har kontakt med mat (engångstallrikar mm). Inte alla produkter är belagda med fluorföreningar, men om det inte tydligt står att det är utan, är det svårt att veta.

4. Skippa micropopcorn.

5. Ta ut färdigrätter ur förpackningen och värm på tallrik av porslin istället.

6. Även om det visat sig att det överförs mycket små mängder från förpackningen till mat, rekommenderas det att man för över torrvaror till glasburk istället.

7. Välj matvaruförpackningar i plast istället för papper. Notera dock att plasten kan läcka andra saker som till exempel östrogen.

8. Städa kontinuerligt i hemmet, fluorföreningar är luftburna och blandar sig med dammet.

9. Tvätta händerna ofta, av samma anledning som ovan.

10. Välj bilvax och skidvax utan fluorföreningar. Fråga säljaren om det inte står.

11. Impregnera dina skor med fluorfri impregnering. Till exempel Nikwax eller Grönlandsvax.

12. Förtvätta alltid kläderna.

13. Välj Svanenmärkta möbler och textilier.

14. Välj ytterkläder (regnkläder och vinterkläder bl a) med Bionic Eco Finish.

15. Köp Svanenmärkt målarfärg.

4 kommentarer:

  1. Onaj innehåller bakplåtspapper fluorföreningar? Har jag inte tänkt på!

    SvaraRadera
  2. Hej! Har du några tips på var man köper svanenmärkta möbler? Norrgavel är ju svanenmärkt och Svenssons i lammhult har väl en del men finns det några andra? Kanske någon i lite lägre prisklass:-) Tack för en bra blogg!
    /Frida Dahlskog

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Frida!

      Tyvärr har jag inte mycket att komma med, hittar följande länk du kan titta på

      http://www.skonahem.com/inspiration/Trender/eko-reko

      Har även läst att Ikeas trärena möbler är ok, men det tål att dubbelkollas! Lycka till!

      Radera
    2. Hej här på Svanens hemsida hittar du mer om vilka möbler som klarat bvåra tuffa krav:
      http://www.svanen.se/Foretag/Kriterier/kriterie/?productGroupID=18
      hälsningar Anna

      Radera