Sedan 1950-talet har kemikalierna i produkter ökat och idag används mer än 400 miljoner ton kemikalier varje år. Men få finns med i någon produkts innehållsförteckning och det är svårt att göra medvetna val som konsument. I våra hem, i våra kläder, mat, leksaker och skönhetsprodukter finns 1000-tals okända kemikalier. Dessa har genom forskning, visat på ett samband med många sjukdomar och allergier. Kemikalieindustrin är idag en av världens största industrier men behöver inte ta ansvar för de konsekvenser de skapar. Vi är omedvetet utsatta för en cocktail och lagstiftningen halkar efter. Det är inte meningen att nyfödda bebisar ska ha nästan 100 främmande kemikalier i sitt blod, att det finns flamskyddsmedel i bröstmjölken, att leksaker innehåller hormonstörande ämnen eller att skönhetsprodukter ska vara cancerframkallande. Det är dags att öka medvetenheten och bli en kritisk konsument.

söndag 5 oktober 2014

Kemikalier i elektronik!

Grenpeace kom nyligen ut med en rapport som heter ”Green Gadgets – designing the future”, i vilken de tittar på elektronikmarknaden och jämför hur företagen förbättrat miljö- och kemikalietänket sedan 2006. De har bl a undersökt hur företagen arbetar med att få bort giftiga kemikalier, minska energiavtryck och bygga hållbara leverantörskedjor. Greenpeace har granskat 16 olika märken (Acer, Apple, Dell, HCL, HP, Lenovo, LGE, Nokia, Panasonic, Philips, RIM, Samsung, Sharp, Sony, Toshiba, Wipro) och utslaget var en hel del ris men även lite ros.

I plasterna som används i elektronik kan flamskyddsmedel, mjukgörare och andra kemikalier vara tillsatta. En del elektronik innehåller även andra giftiga substanser som bly, kvicksilver, kadmium, arsenik, selen och sexvärt krom. Även i batterier kan det förekomma bly, kvicksilver och kadmium.

När det kommer till mobiler är resultaten ganska positiva, mobilföretagen har nu lyckats rensa halva marknaden från PVC och bromerande flamskydd. Apple har lyckats ännu lite bättre och rensat alla sina produkter, inklusive tillbehör och sladdar, från de värsta kemikalierna.

När det kommer till datorer är Apple det enda märket utan PVC och flamskyddsmedel.

När det kommer till TV-apparater är det betydligt mer nedslående. Philips Econova LED-TV, släppt 2010 är idag den enda TV:n på marknaden, som är utan flamskydd och PVC.

Nedan kommer en tabell, lånad från Greenpeace som ger en bra indikation på hur långt företagen kommit:Utifrån deras rapport borde då Apples produkter vara de bästa ur kemikalieperspektiv. Men glöm aldrig att lufta vid nyinköpta produkter, fortsätt gärna några veckor generellt och lite extra vid användning. Dessutom, den bästa elektronikprodukten ur miljöperspektiv är den som aldrig tillverkas, försök därför använda era produkter så länge som möjligt och när de är uttjänta, ska de lämnas som farligt avfall.

Ni kan läsa hela Greenpeace rapport här!

1 kommentar:

  1. Mycket intressant och bra blogg! Glad att jag hittat hit.

    SvaraRadera