Sedan 1950-talet har kemikalierna i produkter ökat och idag används mer än 400 miljoner ton kemikalier varje år. Men få finns med i någon produkts innehållsförteckning och det är svårt att göra medvetna val som konsument. I våra hem, i våra kläder, mat, leksaker och skönhetsprodukter finns 1000-tals okända kemikalier. Dessa har genom forskning, visat på ett samband med många sjukdomar och allergier. Kemikalieindustrin är idag en av världens största industrier men behöver inte ta ansvar för de konsekvenser de skapar. Vi är omedvetet utsatta för en cocktail och lagstiftningen halkar efter. Det är inte meningen att nyfödda bebisar ska ha nästan 100 främmande kemikalier i sitt blod, att det finns flamskyddsmedel i bröstmjölken, att leksaker innehåller hormonstörande ämnen eller att skönhetsprodukter ska vara cancerframkallande. Det är dags att öka medvetenheten och bli en kritisk konsument.

fredag 15 augusti 2014

Regnkläder: Svar från Lindex!

Svar från Lindex (i förkortad utformning & med de viktigaste aspekterna med)

Lindex arbetar aktivt med att begränsa användningen av alla kemikalier som har hälso- eller miljöfarliga egenskaper och vår kemikalierestriktionslista omfattar kemikalier som inte får användas i produktionen eller påträffas i våra produkter.

Under 2013 och 2014 kommer vi att ta steget fullt ut och fasa ut och totalförbjuda alla former av perfluorerade kemikalier i våra produkter.

Vi har en kemikalierestriktionslista och upparbetade rutiner som vi och våra leverantörer följer vid framställning av våra plagg & produkter. Vår kemikalielista baserar sig på gällande lagkrav (som finns på respektive försäljningsmarknad ) och på rekommendationer från myndigheter och branschorganisationer. De mest strikta kravet gäller på samtliga försäljningsmarknader.

Exempel på vad kemikalielistan omfattar:

• Nickelavgivning i smycken. (lag)
• Förbud mot cancerframkallande arylaminer som kan avges av vissa färgämnen.(lag)
• Förbud mot innehåll av sexvärt krom (läder).(lag)
• Ftalater (mjukgörande kemikalie), striktaste kraven gäller (3 lag, resten ej)
• Dispersionsfärgämnen som kan ge upphov till allergi.(ej lag)
• Nonylfenoletoxylat (APEO/NPEO)(ej lag)

Lindex tillåter inte heller att PVC används i några av våra produkter, t.ex. tryck på tröjor eller väskor och bälten.

Alla regnplagg hos oss är impregnerat med Bionic Finish Eco och innehåller inga fluorkemikalier, PFOS/PFOA, andra perfluorerade ämnen, paraffin eller formaldehydbaserad melamin.

Tack för ditt mail!

(Jag har nu ställt frågan om det även gäller alla deras ytterplagg och varför de inte har informationen i webbutiken, vilket de hade tidigare. Vill också tillägga att jag köpte en jacka och en FIX overall i veckan och både hade Bionic ECO finish. Så om inte alla kläder är helt utan fluorkarboner, bör de vara på mycket god väg. Om jag får svar kommer det vara med vid genomgång av ytterplagg.)

3 kommentarer:

  1. Ett bra sätt att slippa många kemikalier är ju att köpa begagnade regn/ytterkläder men dessa kan behöva lite hjälp på traven för att fortsätta vara tex vattenavvisande så jag undrar om du har nått tips på någon miljövänlig impregnering till kläder?

    SvaraRadera
  2. Hej Catharina!

    Tyvärr är inte begagnade kläder ett bättre val ur kemikaliesynpunkt då många av kemikalierna som ex fluorkarboner stannar kvar i plagget under stora delar av livslängden. Dessutom, det som lossnar, sprids i miljön och är svårnedbrytbara.

    När det kommer till egen impregnering finns det bättre och sämre val. Jag är inte så påläst men har hört talas om olika vaxer som till exempel Grönlandsvax samt rena oljor som minkolja. Huruvida det sistnämnda framställs är av intresse, då minkfarmar inte har så gott renomme. Men jag överlåter frågan till någon läsare som kanske är bättre insatt?

    Man ska också vara medveten om att många regnkläder är överambitiösa i sin jakt efter regn- & smutsavvisande egenskaper. Gore-Tex togs egentligen fram inom rymdforskningen, nu har vi det i våra vardagskläder.

    SvaraRadera
  3. Jag är väldigt nyfiken på nästa del angående ytterkläder när kommer den?

    SvaraRadera