Sedan 1950-talet har kemikalierna i produkter ökat och idag används mer än 400 miljoner ton kemikalier varje år. Men få finns med i någon produkts innehållsförteckning och det är svårt att göra medvetna val som konsument. I våra hem, i våra kläder, mat, leksaker och skönhetsprodukter finns 1000-tals okända kemikalier. Dessa har genom forskning, visat på ett samband med många sjukdomar och allergier. Kemikalieindustrin är idag en av världens största industrier men behöver inte ta ansvar för de konsekvenser de skapar. Vi är omedvetet utsatta för en cocktail och lagstiftningen halkar efter. Det är inte meningen att nyfödda bebisar ska ha nästan 100 främmande kemikalier i sitt blod, att det finns flamskyddsmedel i bröstmjölken, att leksaker innehåller hormonstörande ämnen eller att skönhetsprodukter ska vara cancerframkallande. Det är dags att öka medvetenheten och bli en kritisk konsument.

söndag 24 augusti 2014

Barnens ytterkläder del 2: overaller!

Då är det dags för de lite tyngre delarna, nämligen vinterkläder. Jag har valt att fokusera på overaller för att lättare kunna jämföra och ha ett greppbart utbud.

Även här ska man titta på lite olika aspekter. Vilket material overallen är gjord av, vad som håller den vattentät mm. När man tittar på materialen bör man veta att både polyester, fleece och polyamid är  olika plaster. En av de mer kända polyamiderna är nylon, så även nylon är plast. Jag finner inte någon direkt information om bättre eller sämre val inom dessa ämnen, men man bör vara medveten om att alla materialen har sitt ursprung i råolja.

En del av företagen arbetar aktivt med återvinning vilket är bra för miljön, men det gäller att ha koll på kemikalierna. När man återvinner plast innehåller den kemikalier och dessutom behöver man tillsätta nya kemikalier för att få bra kvalitet på den nya plasten. Överlag är det bästa miljöalternativet att köpa begagnat vilket tyvärr inte går hand i hand med kemikaliebantning, då det först är de senaste åren det kommit fluorkarbonfria alternativ.

Tester på overallernas kvalitet, vattenavstötning och rivtålighet görs med jämna mellanrum och 2013 års test, utfört av Testfakta, gav Didriksson "bäst i test". Även Reima har haft bra resultat.

Tyvärr hittade man också en del tråkiga kemikalier i en del av overallerna. Bland annat hade Åhlens, Tenson och Lindex tryckknappar med bly, Ellos hade ftalater i dragkedjan i sin overall. Man hittade även nickel. Så även om det finns en hög medvetenhet hos företagen så förekommer det fortfarande kemikalier i produkterna.

Även inom denna kategori har jag gjort en sammanställning för några av de mest förekommande märken.

- Didrikssons storm-overaller är av 100% polyamid med fluorkarbonfri vattenavvisning.

- Gneis webbutik är fortfarande stängd men de har inte fluorkarboner i sina nytillverkade kläder. Enligt dem ska det stå i webbutiken vilka overaller som är fria från fluorkarboner.
- H&M har en overall gjord i polyamid, som inte är impregnerad med fluorkarboner.

- Isbjörn of Sweden (f d Nanook) har en mycket bra hemsida där de skriver tydligt om varje material vilket tyder på en hög medvetenhet. Deras IGLOO Winter jumpsuit är gjord av nylon och impregnerad med Bionic ECO finish.

- KappAhl har en overall som är gjord i nylon. Den är flourkarbonfri.

- Lindex vinterkläder har samma agenda som regnkläderna, de håller på att byta ut sitt sortiment så att alla ytterkläder ska impregneras med Bionic ECO finish. Deras FIX-overall i år är gjord av polyamid och innehåller inte fluorkarboner. Men det verkar deras överdragsbyxor tyvärr göra.

- Miniature, ett danskt märke, har overaller till mindre barn i 100 % nylon. Däremot finner jag inget om impregneringen.

- MiniRodini har bomull och polyester i sina overaller. Det står inte uttalat att de inte har flourkarboner som impregnering, däremot har de bra information om kemikalier på sin hemsida, vilket verkar för en hög medvetenhet. De har också stor produktion av GOTS-certifierade kläder i sitt sortiment.

- Polarn & Pyret: Deras funktionsytterplagg är tillverkad i polyamid och polyester och är dessvärre ytbehandlade med perflourerade ämnen. Enligt dem använder de PFOA vid tillverkningen av impregneringen, men den ska sedan försvinna i processen. De utför också externa laboratorietester för att kontrollera att begränsade ämnen inte överstiger tillåten gräns. Däremot har deras vindfleece ingen impregnering alls.

- Pomp De Lux vinteroveraller är gjorda i 100% nylon. De har både Öko-tex- & GOTS-märkt sortiment men jag hittar tyvärr inget om impregnering på hemsidan eller i deras CSR-rapport.

- Reima Tec har bland annat en dunoverall för barn, intressant med lite naturmaterial bland all plast. Däremot kommer ju frågan upp om hur fåglarna som gett sina fjädrar har behandlats. Annars har de även polyamid och polyester. Gällande impregneringen, se tidigare svar från dem, gällande regnkläderna.

- Ticket to Heaven fick bäst i test 2013 för sin overall. Men på hemsidan går det varken att utläsa material under produkterna eller något om kemikalier. Men efter lite detektivarbete finner jag att flera av deras overaller är gjorda av nylon.

- Troll: Deras skaloverall är tillverkad av polyuretanklädd nylon/polyester samt har ett tunt innerfoder av polyester. Den avtagbara inneroverallen är tillverkad av 100% ull. Hela overallen ska vara fri från flourkarboner, PVC, ftalater, flamskyddsmedel samt perflourerande ämnen. Den ska andas mycket bra men dock är overallens vattentäthet ett frågetecken sedan den blev näst sämst i tester från 2012. Kanske kan man kura den extra med lanolin?

Summa summarum, fler och fler företag kör med Bionic ECO finish, vilket är bra. Synd bara att så många overaller är gjorda av plast. Men samtidigt är det kanske det mest effektiva? 

11 kommentarer:

 1. Ja detta med kemikalier är verkligen en djungel, tack för att du gör det lite mer greppbart

  SvaraRadera
 2. Tack för en jättebra sida!

  SvaraRadera
 3. Om ett plagg är märkt med Bionic Finish Eco, är det då fritt från perfloureade ämnen el kan det tex gälla endast flourkarboner?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Caroline, som jag förstår det, ska Bionic ECO finish vara helt fri från fluorkarboner och istället baseras på silikon och polyuretan (en lite snällare plast)

   Radera
 4. Förstår jag dig rätt att Kappahls kaxoverall är ok?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Deras overaller ska vara fria från fluorkarboner så ja. :)

   Radera
 5. Hej, vet du hur det är med Åhléns nya överdragsbyxor? De är impregnerade med bionic Eco finish men hur är är det med det resterande? Läste ovan om att de har haft tryckknappar i bly...

  SvaraRadera
 6. Hej!

  Vad bra att de bytt till Bionic eco finish! Jag vet att de haft problem tidigare men enligt Testfaktas vårtest 2015 fanns det inga rester av hormonstörande ämnen eller tungmetaller i någon av plaggen. Dock var inte Åhléns med i testet. Konstigt nog heller inte Lindex? Jag tror ändå att företagen är betydligt mer medvetna idag än bara för 5 år sedan. Och därmed borde det inte vara några problem...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Har skrivit till dem och frågat lite, återkommer med svaret.

   Tack för en superblogg!!

   Radera
  2. Svar från Åhléns: "Det stämmer att vi har Bionic ECO finish på överdragsbyxan, och det är ett väldigt bra, vattenavvisande och icke giftigt ämne. Vi följer de europeiska reach-avtalen och använder oss inte av icke tillåtna kemikalier. Bly är ett sådant ämne som inte är tillåtet och därför har vi självklart inte det i våra tryckknappar.

   Att vi inte går ut med detta på hemsidan är för att innehållsförteckningen på kläder inte skrivs ut i samma utsträckning som på till exempel skönhetsprodukter och livsmedel. Vi går däremot ut med att vi inte använder oss av icke tillåtna kemikalier och att våra produkter alltid genomgår ett antal olika tester för att säkerställa att kvalitén håller och att inget olämpligt har smygit sig in. Så det finns inga giftiga kemikalier i denna överdragsbyxa."

   Radera