Sedan 1950-talet har kemikalierna i produkter ökat och idag används mer än 400 miljoner ton kemikalier varje år. Men få finns med i någon produkts innehållsförteckning och det är svårt att göra medvetna val som konsument. I våra hem, i våra kläder, mat, leksaker och skönhetsprodukter finns 1000-tals okända kemikalier. Dessa har genom forskning, visat på ett samband med många sjukdomar och allergier. Kemikalieindustrin är idag en av världens största industrier men behöver inte ta ansvar för de konsekvenser de skapar. Vi är omedvetet utsatta för en cocktail och lagstiftningen halkar efter. Det är inte meningen att nyfödda bebisar ska ha nästan 100 främmande kemikalier i sitt blod, att det finns flamskyddsmedel i bröstmjölken, att leksaker innehåller hormonstörande ämnen eller att skönhetsprodukter ska vara cancerframkallande. Det är dags att öka medvetenheten och bli en kritisk konsument.

söndag 4 maj 2014

Nyheter i korthet!

Ett par nyheter, någon positiv och någon negativ:

- På det danska miljöministeriet skrivs det om att EU-kommissionen ska fasa ut användningen av triclosan i bland annat kläder. Användningen av kemikalien har ständigt minskat och nu har flera textilföretag valt att sluta med kemikalien. Triclosan är en antibakteriell kemikalie som är misstänkt för att vara hormonstörande och öka risken för att göra bakterier resistenta.

- Svenska dagbladet publicerade den 27  april uppgifter från Naturskyddsföreningens rapport om frukter. Till grund ligger Livsmedelsverkets provtagningar 2013. Där går det att utläsa att man hittat rester av bekämpningsmedel i nio av tio frukter, 87% för att vara exakt. Värst var vindruvor med rester upp till 51 olika bekämpningsmedel. Men även bananer, äpplen, päron och citrusfrukter, samt jordgubbar innehåller många tråkigheter. Även om värdena ligger under EU:S gränsvärden är det inte ofarligt - man tar nämligen inte hänsyn till cocktaileffekten. Det danska livsmedelsverket rekommenderar nu därför att barn och kvinnor väljer ekologiska alternativ. Naturskyddsföreningen anser att det svenska Livsmedelsverket borde göra detsamma. Av de ekologiskt testade frukterna var nämligen 61 av 62 frukter helt utan rester.

- På barnmässan i Karlstad hade Naturskyddsföreningens kemikalienätverk i Karlstad och forskarna med bloggen "Kemikalier i barns vardag" satt ihop information med svar på många av de mest förekommande frågorna de brukar få. För er som vill läsa materialet går det att hitta här!

- Kemikalieupproret lever på Facebook och sedan slutet på mars har över 2500 personer skrivit under. Men 90% är kvinnor, hur kommer det sig? Länken till underskrift hittar du här!

- Under mars månad testade Kemikalieinspektionen maskeradkläder för barn. De letade specifikt efter azofärgämnen i tyger, kadmium och bly i plastdelar, konstläder och plastförpackningar samt ftalater i plastdetaljer av PVC eller konstläder (masker, väst, plånbok). 14 av 84 testade produkter uppfyllde inte regelverket. Produkterna har nu stoppats från fortsatt försäljning och överträdelserna har anmälts till miljöåklagare. Varorna köptes in från 22 leverantörer, både i butiker och från internet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar