Sedan 1950-talet har kemikalierna i produkter ökat och idag används mer än 400 miljoner ton kemikalier varje år. Men få finns med i någon produkts innehållsförteckning och det är svårt att göra medvetna val som konsument. I våra hem, i våra kläder, mat, leksaker och skönhetsprodukter finns 1000-tals okända kemikalier. Dessa har genom forskning, visat på ett samband med många sjukdomar och allergier. Kemikalieindustrin är idag en av världens största industrier men behöver inte ta ansvar för de konsekvenser de skapar. Vi är omedvetet utsatta för en cocktail och lagstiftningen halkar efter. Det är inte meningen att nyfödda bebisar ska ha nästan 100 främmande kemikalier i sitt blod, att det finns flamskyddsmedel i bröstmjölken, att leksaker innehåller hormonstörande ämnen eller att skönhetsprodukter ska vara cancerframkallande. Det är dags att öka medvetenheten och bli en kritisk konsument.

tisdag 22 april 2014

Ekobyggportalen, kemikalier och byggmaterial

I dagens hus hittar man fullt av tråkiga kemikalier, i isolering, fönster, väggfärger, golvmaterial, lim, fogmassor, träskyddsmedel, spånplattor osv. Kemikalier som vi sedan tar upp via huden eller andas in. Vem har inte hört om eternit, asbest eller radon? Men det finns mycket annat som kan skada.

Några exempel är formaldehyd (i spånplattor) mjukgörare från plastmattor, konserveringsmedel och biocider från färger och fogmassor samt flamskyddsmedel och lösningsmedel. En annan produkt är de vattenbaserade plastfärgerna. Nu låter ju vattenbaserad ofarlig men när färgen väl torkat kvarstår en plastyta som avger olika kemikalier under längre tid. Tyvärr är dessa oftast miljömärkta vilket gör att folk tror att de är ofarliga.

För att istället välja hälsosammare material finns en uppsjö av tips och information om allt som rör hus, renoveringar & olika produkter. Läs mer här och här!

1 kommentar:

  1. Hej. Jag hittade din blogg och skulle gärna vilja komma i kontakt med dig, kan du skicka ett mejl till mig på emma.fahlstedt@riksdagen.se

    Vänliga hälsningar
    Emma

    SvaraRadera