Sedan 1950-talet har kemikalierna i produkter ökat och idag används mer än 400 miljoner ton kemikalier varje år. Men få finns med i någon produkts innehållsförteckning och det är svårt att göra medvetna val som konsument. I våra hem, i våra kläder, mat, leksaker och skönhetsprodukter finns 1000-tals okända kemikalier. Dessa har genom forskning, visat på ett samband med många sjukdomar och allergier. Kemikalieindustrin är idag en av världens största industrier men behöver inte ta ansvar för de konsekvenser de skapar. Vi är omedvetet utsatta för en cocktail och lagstiftningen halkar efter. Det är inte meningen att nyfödda bebisar ska ha nästan 100 främmande kemikalier i sitt blod, att det finns flamskyddsmedel i bröstmjölken, att leksaker innehåller hormonstörande ämnen eller att skönhetsprodukter ska vara cancerframkallande. Det är dags att öka medvetenheten och bli en kritisk konsument.

onsdag 21 maj 2014

Coop går i bräschen med Ekolöftet + EU-valet!

Det är alltid härligt när en butikskedja själv väljer att öka den ekologiska medvetenheten & förbättra sortimentet. En av dem som på riktigt kört igång är Coop! För er som är medvetna konsumenter vid matinhandling är den kunskapen kanske inte ny. Jag ser stor skillnad på Coop & Ica när jag handlar. Sortiment, skyltning mm.

Men nu har Coop valt att gå steget längre och att ha målsättningen att 20% av deras sortiment ska vara ekologiskt 2020 för att:

- 80% av deras medlemmar är oroliga för kemikalierna de får i sig

- Det ekologiska jordbruket inte ökar i tillräckligt snabb takt

- För att färre människor tror att det konventionella jordbruket med alla sina bekämpningsmedel är hållbart

Därför har de bl a utmanat partierna & frågat vilka löften de har inför framtidens ekologiska odling.

Läs mer på Hållbar konsumtion samt partiernas svar på Ekolöftet.

Och om ni fortfarande är osäkra på hur ni ska rösta i EU-valet den 25 maj, slå ett slag för miljön! Gå in på Naturskyddsföreningens Facebooksida, där de listar alla kandidater & vem som jobbar mest för miljön av dessa. I botten hamnar bl a Anna-Maria Corazza Bildt (M) & Gunnar Hökmark (M) i toppen finns namn som Isabella Lövin (MP) och Åsa Westlund (S). Läs mer här! Och gå och rösta! :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar