Sedan 1950-talet har kemikalierna i produkter ökat och idag används mer än 400 miljoner ton kemikalier varje år. Men få finns med i någon produkts innehållsförteckning och det är svårt att göra medvetna val som konsument. I våra hem, i våra kläder, mat, leksaker och skönhetsprodukter finns 1000-tals okända kemikalier. Dessa har genom forskning, visat på ett samband med många sjukdomar och allergier. Kemikalieindustrin är idag en av världens största industrier men behöver inte ta ansvar för de konsekvenser de skapar. Vi är omedvetet utsatta för en cocktail och lagstiftningen halkar efter. Det är inte meningen att nyfödda bebisar ska ha nästan 100 främmande kemikalier i sitt blod, att det finns flamskyddsmedel i bröstmjölken, att leksaker innehåller hormonstörande ämnen eller att skönhetsprodukter ska vara cancerframkallande. Det är dags att öka medvetenheten och bli en kritisk konsument.

måndag 24 mars 2014

Äntligen ett kemikalieuppror!

Det slår en att ju fler som är pålästa, desto större konsumentmakt kan man utöva, göra sina röster hörda och hoppas på förändring. Därför startade jag denna bloggen bland annat. Men det slår också en att vissa kemikalier, som bevisats farliga redan på 90-talet, fortfarande tillverkas, finns i många varor och sprids i våra hem. Det går helt enkelt för långsamt.

Därför tycker jag om när handlingskraftiga människor sätter igång lite "jävlar anamma-projekt" & här nedan kommer ett!

På bloggen "Kemikalier i barns vardag" skriver forskarna Linda & Malin så här:

"Det får vara nog. Nu är det dags att vi faktiskt gör våra röster hörda. Vi vill inte utsättas för alla dessa kemikalier utan att själva kunna bestämma över det eller ej. Vi vill kräva en starkare lagstiftning och en giftfri miljö för inte bara våra barn utan alla barn.

Vi har startat ett kemikalieuppror! Vi vill visa politiker att det är många som vill att lagstiftningen skärps och att barnen (och alla andra) skyddas. Namninsamlingen Kemikalieupproret har startats!"

Strålande idé och givetvis har jag skrivit under! Gör det du med! Och dela gärna på Facebook, Twitter mm. Ju fler desto bättre!

Länken hittar du här:

www.skrivunder.com/kemikalieupproret

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar