Sedan 1950-talet har kemikalierna i produkter ökat och idag används mer än 400 miljoner ton kemikalier varje år. Men få finns med i någon produkts innehållsförteckning och det är svårt att göra medvetna val som konsument. I våra hem, i våra kläder, mat, leksaker och skönhetsprodukter finns 1000-tals okända kemikalier. Dessa har genom forskning, visat på ett samband med många sjukdomar och allergier. Kemikalieindustrin är idag en av världens största industrier men behöver inte ta ansvar för de konsekvenser de skapar. Vi är omedvetet utsatta för en cocktail och lagstiftningen halkar efter. Det är inte meningen att nyfödda bebisar ska ha nästan 100 främmande kemikalier i sitt blod, att det finns flamskyddsmedel i bröstmjölken, att leksaker innehåller hormonstörande ämnen eller att skönhetsprodukter ska vara cancerframkallande. Det är dags att öka medvetenheten och bli en kritisk konsument.

tisdag 4 februari 2014

Facebook-tips!

Här kommer några bra tips på Facebook-grupper där man kan få många råd om plastbantning, leva miljövänligare osv.

1. Plastbanta
2. Miljövänligare vardagsliv

Har även hittat två bloggar.

1. Kemikaliedetektiven - författare till boken med samma namn
2. Barn & kemikalier (wordpress) - 2 forskare vid Karlstad universitet

Har ni fler tips, hör gärna av er!

I övrigt vill jag bara berätta att jag nedkom med en liten flicka för en vecka sedan, så är det lite glest mellan inläggen en tid, så vet ni varför. Tidsbrist, inte engagemangsbrist, helt enkelt! :)

5 kommentarer:

  1. Stort grattis till dottern! Tack för tipsen

    SvaraRadera
  2. Grattis och tack för en bra sida!

    SvaraRadera
  3. Hej och grattis till bebisen =)
    Du,jag undrar om du skulle kunna hjälpa mig med en fråga gällande barnkläder. Det finns ju vissa kläder som inte är märkta alls och jag har försökt söka information själv men hittar inget. I fråga direkt till företaget möts jag av tystnad så kanske du kan hjälpa mej? Hör av dig
    mvh

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Rosemarie!

      Jag behöver nog att du förtydligar din fråga. Men generellt är att om kläderna inte är märkta med te x Öko-tex, Gots, eller egen märkning av ekololgiskt sortiment (som H&M,Lindex m fl) kan du räkna med att det använts mycket bekämpningsmedel, kemikalier och vatten för att tillverka kläderna.

      Radera
  4. Vad glad att jag hittade till din blogg! Jag bestämde mig för att leva en giftfri livsstil och bloggar om detta (kolla gärna in min blogg :) http://mittnyarslofte.wordpress.com/ )

    Skulle precis tipsa om "Den flamsäkra katten" men såg att du redan rekommenderat den!

    SvaraRadera