Sedan 1950-talet har kemikalierna i produkter ökat och idag används mer än 400 miljoner ton kemikalier varje år. Men få finns med i någon produkts innehållsförteckning och det är svårt att göra medvetna val som konsument. I våra hem, i våra kläder, mat, leksaker och skönhetsprodukter finns 1000-tals okända kemikalier. Dessa har genom forskning, visat på ett samband med många sjukdomar och allergier. Kemikalieindustrin är idag en av världens största industrier men behöver inte ta ansvar för de konsekvenser de skapar. Vi är omedvetet utsatta för en cocktail och lagstiftningen halkar efter. Det är inte meningen att nyfödda bebisar ska ha nästan 100 främmande kemikalier i sitt blod, att det finns flamskyddsmedel i bröstmjölken, att leksaker innehåller hormonstörande ämnen eller att skönhetsprodukter ska vara cancerframkallande. Det är dags att öka medvetenheten och bli en kritisk konsument.

måndag 27 januari 2014

Ekologiskt, hållbart, närodlat eller miljövänligt?

För ett tag sedan fick jag en fråga som jag har varit tvungen att fundera på. Frågan är verkligen befogad och intressant men svår att besvara. Den lyder ungefär så här:

"Kan jag få en lista på produkter som är miljövänliga och ekologiska till mig och min familj, som inte är alltför dyra och kan hittas på t e x ICA? Har svårt att hinna läsa alla ingredienslistor men vill ändå göra bra val. En lista med produkter och varför de är bra vore till mycket hjälp".

För att kunna närma sig ett svar fick jag bryta ner det här. För att folk att förstå den grundläggande innebörden av att dessa saker inte alltid går hand i hand.

Ekologiskt

Att en vara är ekologisk innebär att den till största del innehåller naturliga ämnen utan bekämpningsmedel och kemikalier.

- I ex märkta skönhetsprodukter (Eco-cert mm) kan det innebära upp till 95% naturliga ingredienser.
- I mat har KRAV-märkningen innebörden att produktionen ska ske utan bekämpningsmedel, utan onödiga tillsatser och att den ska vara snäll mot producenten och djuren osv.
- I kläder ska hela processen vara så kemikaliefri som möjligt, odlas utan bekämpningsmedel och färgas så skonsamt som möjligt.

Så när du väljer en ekologisk vara minskar du användandet och exponerandet av kemikalier och bekämpningsmedel, för producenten och dig själv. Men det säger lite mindre om förpackningen eller transporten. Naturskyddsföreningen menar dock att ekologiska val är bättre än närodlat, då bekämpningsmedel förstör mer än tranporten.

Närproducerat

En närodlad matprodukt är inte automatiskt ekologisk men i Sverige använder vi mindre bekämpningsmedel än genomsnittslandet. Dock inget man kan luta sig tillbaka inför. Men transporten bör däremot rimligtvis vara kort. För te x "Bondens marknad" gäller 25 mils radie. Men det finns ingen märkning för denna produktgrupp. Ett företag kan importera ingredienser från hela världen och tillaga den i Skåne, sen märka den "Närproducerad". Ett annat företag kan sälja "svenskt kött" som visserligen är svenskt men som styckats i Asien och packats i Tyskland. Man ska också ta hänsyn till att Sverige är 160 mil långt, det som är närodlat i Skåne behöver inte vara det i Norrland. Men om din butik i Skåne säljer äpple från Kivik, då är det ju närodlat. Och att köpa närodlad och säsongsanpassad frukt & grönt är ju aldrig fel.

Tittar man på övriga produkter och ordet närproducerat tror jag att Sverige som land tolkas av gemene man som närproducerat? Men avstånden mellan norr och söder är detsamma som Skåne till Italien, var drar man gränsen?

Miljövänligt

Ett mycket vagt begrepp. Vi i Sverige tycker vi är miljövänliga när vi återvinner saker, pantar burkar, köper begagnat eller gör om saker för att återanvända dem. Men den allra största belastningen för planeten är vid tillverkning (till ett kg t-shirts behövs fyra kg kemikalier, vid tillverkning av ett kg teknikprodukt uppstår nio kg spillmaterial) och den försvinner inte, även om 10 personer använder en produkt. En miljövänlig produkt är den som aldrig tillverkas. Vi kan inte konsumera oss till att vara miljövänliga. Däremot är en begagnad sak lite mindre miljöovänlig än en ny.

Hållbart

Idag konsumerar vi i västvärlden som om vi hade fyra planeter. I augusti har vårt årsmaterial av natur tagit slut, därefter lånar vi av framtiden. Att leva hållbart är att sluta med denna konsumtion, att minska sin energi- & resursförbrukning. Att omdefiniera hela meningen med livet. Vad livskvalitet är, vad som gör oss lyckliga. Att leva med mindre konsumtion, mindre prylar och färre resor och istället fokusera på vänskap, kärlek, god hälsa, fritid och naturen. Vi kan inte lösa hållbarhet med mer konsumtion av "rätt varor", av fortsatt tillväxt eller att återvinna mer, vi måste stanna upp och gå tillbaka till äldre värden. Den sista generationen att leva hållbart är troligen de födda kring sekelskiftet 1900.

Där har ni grundstenen, hela "tänket" bakom. Skillnader och likheter. Om vi då ska bryta ner det på produktgrupper, ser det ut så här:

MAT

En Ekologisk OCH närodlad vara är det bästa alternativet. Nästbäst är en ekologisk vara, gärna KRAV-märkt. Fairtrade-märkt mat är också bra val, de har krav på visst ekologiskt tänk.

Ekologiskt - mat märkt ekologiskt, främst KRAV-märkt. Om man tycker saker är för dyrt, välj de viktigaste: Banan, vindruvor, paprika, potatis, mjölkprodukter, ägg och kaffe. Mycket kemikalier som du och din familj slipper! Och glöm inte att egna odlade saker är ekologiskt!

Närproducerat - jag tycker frukt och grönt kan vara relevant här, precis som säsongsanpassade val, i övrigt är jag tveksam då det verkar vara lite godtyckligt hos producenterna. Svenska äpplen på hösten, svenska rotfrukter på vintern, plocka jordgubbar på sommaren och odla själv, mer närproducerat än så blir det inte! Titta i grannarnas trädgård efter äpplen. Örter & sallad kan även en nybörjare odla!

Miljövänligt - att sluta slänga så mycket mat, idag slängs 27% av det vi handlar (vilket motsvarar utsläppen från 700 000 bilar på ett år). Att laga middag av rester, äta mindre kött, göra veckomenyer, att hellre lukta på maten än att lita blint på utgångsdatum och att veckohandla är bra exempel på att leva miljövänligt.

Hållbart - om du vill leva hållbart odlar och tillverkar du mer själv. Varför inte ha en bytardag där man kan byta rabarber, äpplen, hemmagjord sylt och saft mot inlagd gurka, osv? Att frysa in sylt och saft förlänger hållbarheten och är lätt att ta fram vid behov. Just nu sparar jag Kesella-burkar som jag ska frysa in sylt i till sommaren. Baka mer eget bröd och kakor, gör inläggningar. Tillbaka till husmodern, helt enkelt.

KLÄDER

Köp främst nödvändiga saker och endast ett fåtal "den är så fin"-saker.
Och jag håller begagnat högst, då slipper man nytillverka.

Ekologiskt - köp främst begagnat, annars är ekologiskt och därefter Öko-tex bättre val än konventionella kläder. Ull är bättre än bomull & polyester då det behövs färre kemikalier vid framställning och efterbehandling.

Närproducerat - en oerhört liten marknad. Kan inte på rak arm nämna något företag mer än möjligtvis de på lokala hantverksmarknader? Men var kommer tyget ifrån?

Miljövänligt - Begagnat från Tradera, Blocket, loppisar, klädbytardagar, arvegods mm. Och du kan jämföra eventuell transportsträcka mot en nyinköpt vara, även en ekologisk.

Hållbart - Ska du vara hållbar ska du konsumera så lite som möjligt. Kanske vi t o m kunde börja slita upp de kläder vi har? Min mamma lagade faktiskt våra kläder, hur många gör det idag?

SKÖNHETSPRODUKTER

Ekologiskt - att köpa ekologiska produkter är bäst för dig och din familj ur ett kemikalieperspektiv. Deodoranter utan aluminium och parabener, shampoo utan sulfater, naturlig tandkräm, tandborstar av bambu, det finns många bra val att göra, men man får testa sig fram till favoriter, det är oerhört individuellt.

Närproducerat - på lokala hantverksmarknader kan man köpa bivaxsalvor mm.

Miljövänligt - Köp närproducerat, tänk på förpackningen, använd upp det du har innan du köper nytt. Håll saker rena och förvara dem korrekt.

Hållbart - Idag finns massor av bloggar och böcker som visar hur man kan göra egna produkter, peeling, krämer mm. Gör ex egen peeling av socker, honung och olivolja, billig & superbra!

LEKSAKER

Ett barn i Sverige har idag över 500 leksaker i genomsnitt (Lego räknas som en leksak osv). Behöver de alla dessa prylar? Nej.

Ekologiskt - köp ekologiska leksaker, med FSC-märkt trä och blyfria färger, köp mindre plast & elektronik. Handla europeiskt tillverkade saker. Bra butiker är Ekokul, Rekolek m fl.

Närproducerat - nja. Lokala hantverksmarknader, men knappt ens där? Och uppfyller de CE-märkning, ska vara tryggt för barnet att leka med.

Miljövänligt - köp begagnat (men ej plast, Lego undantaget), laga saker, begränsa antalet leksaker, byt med vänner.

Hållbart - tillverka själv/ihop med barnen, låt barnen använda lite fantasi! Pinnar, kottar & kastanjer, grytor och slevar mm tycker barn är roligt. Stenar och burkar, dessa är hos barn allt från pengar till mat till djur. Måste man servera färdiga produkter till barnen?

HEMTEXTILIER & PRYDNADSSAKER

Ekologiskt - hellre ull än bomull, hellre rostfritt, trä & porslin än plast.

Miljövänligt/hållbart - Köp så lite som möjligt och använd det du har.

ELEKTRONIK

All elektronik idag är ovänlig för miljön, har för kort hållbarhet, är fyllda med kemikalier, utarmar våra mineraler osv. Det finns någon enstaka Svanen-märkt produkt men överlag är elektronik ett stort problem, både vid tillverkning, användning och avfall (på stora dumpningsplatser i Afrika & Asien).

Köp så lite du kan, laga befintligt, köp begagnat och lufta rejält i några veckor vid eventuella nyinköp.

Summa summarum

Man måste själv välja vad man prioriterar högst, alla har olika utgångsramar och förutsättningar. Vad man vill byta ut, vad man vill behålla och vad man kan göra avkall på. Man måste välja vad man har råd, tid och lust med.

Man hittar inte "billiga" produkter bland det ekologiska men det är för att ansvarsfullt producerade varor kostar normalt, medan varor med kemikalier och tillsatser är för billigt.
Idag lägger vi dessutom i genomsnitt 15% av vår inkomst på mat, på 70-talet var det 30% så visst finns det marginaler för bättre val?

Och man hittar inte de bästa valen hos ICA & Coop, de har ett bra matutbud men när det kommer till skönhetsprodukter, städartiklar, blöjor och basvaror som påsar, folie, bakformar mm, då är det betydligt svårare. De har ibland någon ekologisk produktserie och man kan välja oblekt framför blekt papper, man kan välja Svanen-märkt, man kan välja vissa produkter utan tillsatser. Men ska man gå hela vägen, får man titta på alternativa butiker, vilka till 95% existerar på internet.

4 kommentarer:

 1. Försöker man leva som du beskriver här så inser man att det bara är dumt med en massa städkemikalier, man köper färre kläder och andra prylar, gör egna skönhetsprodukter osv detta gör att man sparar massor med pengar som man kan lägga på tex mat istället för ekologisk mat är dyrare men allt handlar om prioriteringar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så sant, men inte alla som kommit på det än! ;) Eller så vill man kanske lägga mellanskillnaden någon annanstans?

   Radera
 2. Hej!
  Jag vet att man ska akta sig för plast och i synnerhet gamla plastleksaker. Mina föräldrar har kvar lego som är inköpt under 80-talet. Jag har funderat på att låta min son ärva dem, men är osäker när det gäller kemikalier och är därför väldigt tveksam. Är lego ett undantag? Hur kommer det sig? Tacksam för svar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   Lego nämns sällan i skandaler om leksaker, det handlar istället ofta om mjukplast eller elektroniska leksaker. Jag har inte stött på något alls om Lego och enligt Naturskyddsföreningen ska Lego vara ofarligt, åtminstone tillverkat från 80-talet och framåt. Be din son diska sakerna först, i övrigt hade jag inte oroat mig, det är alltid positivt i kemikaliesammanhang när man INTE hittar några nyheter!

   Radera