Sedan 1950-talet har kemikalierna i produkter ökat och idag används mer än 400 miljoner ton kemikalier varje år. Men få finns med i någon produkts innehållsförteckning och det är svårt att göra medvetna val som konsument. I våra hem, i våra kläder, mat, leksaker och skönhetsprodukter finns 1000-tals okända kemikalier. Dessa har genom forskning, visat på ett samband med många sjukdomar och allergier. Kemikalieindustrin är idag en av världens största industrier men behöver inte ta ansvar för de konsekvenser de skapar. Vi är omedvetet utsatta för en cocktail och lagstiftningen halkar efter. Det är inte meningen att nyfödda bebisar ska ha nästan 100 främmande kemikalier i sitt blod, att det finns flamskyddsmedel i bröstmjölken, att leksaker innehåller hormonstörande ämnen eller att skönhetsprodukter ska vara cancerframkallande. Det är dags att öka medvetenheten och bli en kritisk konsument.

fredag 14 februari 2014

Kemikalier i skönhetsprodukter: ftalater!

Många kemikalier ställer till skada i våra skönhetsprodukter och en av de tråkigare är ftalater.

Ftalater används bland annat för att hålla huden mjuk, få parfymdoft att vara längre och förhindra att nagellack torkar ut. De är vanligt förekommande i tvål, parfymer, deodoranter, hårspray, lotions och nagellack. Det skrämmande är att ftalater väldigt sällan uppges i innehållsförteckningen, den s k INCI-listan. Men om din produkt innehåller fragrance/perfume innehåller den sannolikt även ftalater.

Ftalater är känt för att störa de endokrina och hormonella systemen i kroppen samt öka risken för att drabbas av diabetes. Studier har tidigare visat att kvinnor har betydligt högre koncentrationer av vissa ftalater i urinen jämfört med män, vilket troligen har ett samband med antal skönhetsprodukter kvinnor använder. Detta är extra illa för kvinnor i fertil ålder, då man använder mycket produkter samtidigt som man är gravid/försöker skaffa barn. Ftalater skadar nämligen även fostret man bär i magen.

– Du använder deodoranten på kroppen. Ämnet går in i kroppen och förs via moderkakan över till fostret. Den kommer också till barnet via bröstmjölken. Och ju yngre man är, desto känsligare är man, säger Helena Norin på Naturskyddsföreningen i en intervju 2002.

Ftalaterna bryts ned i kroppen men biprodukten finns kvar. Och vi fyller på hela tiden. Ftalater finns idag i hela vår miljö, mat, leksaker osv.

Till exempel fann en kanadensisk studie 2012 att av 250 skönhetsprodukter, från butikskedjor över hela landet, att dietylftalat fanns i nästan alla testade skönhetsprodukter. Den högsta nivån fanns i parfymer och nagellack samt hårvårdsprodukter.

För att undvika ftalater, köp parfymfria alternativ, använd färre produkter eller satsa på ekologiskt certifierade produkter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar