Sedan 1950-talet har kemikalierna i produkter ökat och idag används mer än 400 miljoner ton kemikalier varje år. Men få finns med i någon produkts innehållsförteckning och det är svårt att göra medvetna val som konsument. I våra hem, i våra kläder, mat, leksaker och skönhetsprodukter finns 1000-tals okända kemikalier. Dessa har genom forskning, visat på ett samband med många sjukdomar och allergier. Kemikalieindustrin är idag en av världens största industrier men behöver inte ta ansvar för de konsekvenser de skapar. Vi är omedvetet utsatta för en cocktail och lagstiftningen halkar efter. Det är inte meningen att nyfödda bebisar ska ha nästan 100 främmande kemikalier i sitt blod, att det finns flamskyddsmedel i bröstmjölken, att leksaker innehåller hormonstörande ämnen eller att skönhetsprodukter ska vara cancerframkallande. Det är dags att öka medvetenheten och bli en kritisk konsument.

tisdag 5 november 2013

Klädföretagen som tar ansvar (och de som inte gör det)!

Ni minns kanske att Greenpeace påbörjade en Detox-kampanj mot stora klädföretag 2011?

Efterhand har man publicerat olika utredningar, bearbetat olika företag och demonstrerat för en mindre miljöfarlig och kemikaliestinn klädindustri. Greenpeaces mål är att företagen 2020 ska ha eliminerat samtliga giftiga kemikalier i sin klädproduktion, både för att de som tillverkar kläderna och de som bär kläderna ska slippa miljöfarlig påverkan av gifter.

Nu lanserar man en "Detox catwalk"- en första utvärdering om hur det har gått för de företag som sedan 2011 lovat att rensa ut i kemikalieproduktionen.

Klädmärkena har delats in i tre olika grupper:

- De som verkligen tar det på allvar och arbetar hårt, Detox Leaders.
- De som lovade brett men höll tunt och gömmer sig bakom diverse bortförklaringar, Greenwashers.
- De som ännu inte gått med, Detox Laggards.

Och så här ser listan ut:

Detox Leaders:

Benetton
C&A
Coop Switzerland
Esprit
Fast Retailing (Uniqlo)
G-Star Raw
H&M
Inditex (Zara)
Levi Strauss
Limited Brands (Victoria’s Secret)
Mango
Marks & Spencer
Puma
Valentino

Greenwashers:

Adidas
Li-Ning
Nike

Detox Laggards:

GAP
Calvin Klein
Abercrombie & Fitch
Bestseller (som säljer kläder under märken som Vera Moda, Jack & Jones och Only)

Bra med så tydlig transparens, nu kan man börja göra tydligare val när man köper nya kläder! Även om inte företagens kläder är giftfria än kan man åtminstone se i vilken riktning det går.

Vill ni läsa mer finns det information bl a här och här!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar