Att renovera utan kemikalier är sannerligen ett detektivarbete utan like. Detta har jag inte minst fått bekräftat själv när jag försökt få fatt i en väggfärg som inte är skadlig för hälsan och miljön.
För vår del handlar det dessutom en väggfärg som ska kunna sitta på källarväggar, vilket gjorde projektet än större. Så nedan kommer en sammanställning om vad du ska undvika och vad du kan välja när du vill ha färger som är ofarliga.
![]() |
Linoljefärg hos Ekologiska byggvaruhuset. |
Ett stort problem är att det är svårt att göra medvetna val, man hittar nämligen sällan en innehållsförteckning på färgburkarna. När vi, på besök i färgaffären, påtalade bristen på innehållsförteckning gick expediten in i datorn för att få fram mer information, men förgäves. Innehållet på de burkarna från Beckers är och förblir okänt.
Vi upptäckte också en annan intressant sak, nämligen att vissa färger var märkta med "Astma- och allergiförbundets" märke. Detta gäller dock inte när du målar med färgen utan först fyra veckor efter avslutad målning! Som allergiker eller astmatiker är färgen alltså inte ofarlig för dig och du bör inte måla med den. Jag tycker därför att märkningen är ganska värdelös. Med den principen skulle man kunna allergimärka en hund, för fyra veckor efter att du träffat den påverkas inte din astma/allergi.
Astma- och allergiförbundets kriterier för att kemiska varor ska få märkningen är att produkten:
- inte innehåller parfym
- inte innehåller allergiframkallande ämnen
- inte innehåller irriterande ämnen
Ja, efter fyra veckor då vill säga...
Men tillbaka till allmän information av färg. Många färger idag kan innehålla skadliga ämnen som mögelbekämpningsmedel, mjukgörare (ftalater), ytspänningsmedel, konserveringsmedel och plaster. Det finns även ämnen som styren, toulen, biocider, lacknafta, bly, kathon, kobolt, zirkoniumsalter, alkylfenoltoxylater och kadmium, som man definitivt ska undvika. Många av dessa ämnen emitteras i luften långt efter avslutad målning och är bl a hormonstörande, cancerframkallande och astma- samt allergiframkallande.
Om man ska hitta ersättningsfärger, gärna naturliga, har man ett mindre utbud att välja på och tyvärr, färre butiker som säljer sådana produkter. Det finns dock en del olika färger att titta på.
Linoljefärg, lerfärg, äggoljetempera, slamfärg, naturhartsfärger, kalkbaserade färger, emulsionsfärger, limfärg och silikatfärger är några exempel men även här är det bra att titta på innehållsförteckningen så att inte några farliga ämnen tillsatts.
Summa summarum ska du:
- aldrig köpa en färg utan innehållsförteckning
- undvika färger som innehåller ovan nämnda kemikalier
- inte tro att färger märkta med "Astma- och allergiförbundets" märke är ofarliga
Läs gärna mer på Ekobyggportalen, som har många handfasta tips.
I vårt fall blev det till slut en lerfärg från Deco material som levererades snabbt och inte var speciellt mycket dyrare än vanlig färg. Tyvärr hittade vi inte lerfärg i pulverform utan fick beställa en 10-litersburk färdigblandad. Är det någon som vill veta hur utfallet blir, kontakta mig så lovar jag att lämna besked när vår målning är klar.
Vi köpte lerfärg från ekologiska byggvaruhuset, i pulverform. Vi målade timmerväggarna med den, och blev jättenöjda. /Helena
SvaraRaderaHej! Tack för ett bra inlägg! Vi ska måla våra putsade väggar i källaren, så giftfritt som möjligt, och jag försöker sätta mig in i ämnet. Trodde silikatfärg med automatik var ok, så jag uppskattar tipset om att kolla innehållsförteckningen o vilka ämnen vi ska undvika! Har annars funderat lite på kalkfärgen Kalklitir, men det verkar som ett mycket dyrare alternativ...
SvaraRaderaVill gärna veta om ni blev nöjda med er lerfärg? Har den några nackdelar?
Hej!
RaderaUrsäkta för sent svar, lider av permanent tidsbrist just nu!
Vi blev också jättenöjda med vår lerfärg och den sitter fint än. Men däremot bör man titta noga så att det inte finns fuktproblem, för då lossnar den. Vilket ju är bra, så man blir uppmärksam på problemet ;)