Sedan 1950-talet har kemikalierna i produkter ökat och idag används mer än 400 miljoner ton kemikalier varje år. Men få finns med i någon produkts innehållsförteckning och det är svårt att göra medvetna val som konsument. I våra hem, i våra kläder, mat, leksaker och skönhetsprodukter finns 1000-tals okända kemikalier. Dessa har genom forskning, visat på ett samband med många sjukdomar och allergier. Kemikalieindustrin är idag en av världens största industrier men behöver inte ta ansvar för de konsekvenser de skapar. Vi är omedvetet utsatta för en cocktail och lagstiftningen halkar efter. Det är inte meningen att nyfödda bebisar ska ha nästan 100 främmande kemikalier i sitt blod, att det finns flamskyddsmedel i bröstmjölken, att leksaker innehåller hormonstörande ämnen eller att skönhetsprodukter ska vara cancerframkallande. Det är dags att öka medvetenheten och bli en kritisk konsument.

tisdag 12 november 2013

Att måla väggar och tak med ekologiska färger!


Att renovera utan kemikalier är sannerligen ett detektivarbete utan like. Detta har jag inte minst fått bekräftat själv när jag försökt få fatt i en väggfärg som inte är skadlig för hälsan och miljön.
 
För vår del handlar det dessutom en väggfärg som ska kunna sitta på källarväggar, vilket gjorde projektet än större. Så nedan kommer en sammanställning om vad du ska undvika och vad du kan välja när du vill ha färger som är ofarliga.
 
 
Linoljefärg hos Ekologiska byggvaruhuset.
Under många år har färgindustrin ökat andelen vattenbaserade plastfärger istället för lösningsmedelbaserade färger. Vattenbaserade färger låter relativt ofarliga. Men tyvärr kan även dessa färger innehålla tråkigheter och dessa ämnen kan emitteras långt efter att färgen torkat.

Ett stort problem är att det är svårt att göra medvetna val, man hittar nämligen sällan en innehållsförteckning på färgburkarna. När vi, på besök i färgaffären, påtalade bristen på innehållsförteckning gick expediten in i datorn för att få fram mer information, men förgäves. Innehållet på de burkarna från Beckers är och förblir okänt.

Vi upptäckte också en annan intressant sak, nämligen att vissa färger var märkta med "Astma- och allergiförbundets" märke. Detta gäller dock inte när du målar med färgen utan först fyra veckor efter avslutad målning! Som allergiker eller astmatiker är färgen alltså inte ofarlig för dig och du bör inte måla med den. Jag tycker därför att märkningen är ganska värdelös. Med den principen skulle man kunna allergimärka en hund, för fyra veckor efter att du träffat den påverkas inte din astma/allergi.

Astma- och allergiförbundets kriterier för att kemiska varor ska få märkningen är att produkten:

- inte innehåller parfym
- inte innehåller allergiframkallande ämnen
- inte innehåller irriterande ämnen

Ja, efter fyra veckor då vill säga...

Men tillbaka till allmän information av färg. Många färger idag kan innehålla skadliga ämnen som mögelbekämpningsmedel, mjukgörare (ftalater), ytspänningsmedel, konserveringsmedel och plaster. Det finns även ämnen som styren, toulen, biocider, lacknafta, bly, kathon, kobolt, zirkoniumsalter, alkylfenoltoxylater och kadmium, som man definitivt ska undvika. Många av dessa ämnen emitteras i luften långt efter avslutad målning och är bl a hormonstörande, cancerframkallande och astma- samt allergiframkallande.

Om man ska hitta ersättningsfärger, gärna naturliga, har man ett mindre utbud att välja på och tyvärr, färre butiker som säljer sådana produkter. Det finns dock en del olika färger att titta på.

Linoljefärg, lerfärg, äggoljetempera, slamfärg, naturhartsfärger, kalkbaserade färger, emulsionsfärger, limfärg och silikatfärger är några exempel men även här är det bra att titta på innehållsförteckningen så att inte några farliga ämnen tillsatts.

Summa summarum ska du:

- aldrig köpa en färg utan innehållsförteckning
- undvika färger som innehåller ovan nämnda kemikalier
- inte tro att färger märkta med "Astma- och allergiförbundets" märke är ofarliga

Läs gärna mer på Ekobyggportalen, som har många handfasta tips.

I vårt fall blev det till slut en lerfärg från Deco material som levererades snabbt och inte var speciellt mycket dyrare än vanlig färg. Tyvärr hittade vi inte lerfärg i pulverform utan fick beställa en 10-litersburk färdigblandad. Är det någon som vill veta hur utfallet blir, kontakta mig så lovar jag att lämna besked när vår målning är klar.

3 kommentarer:

 1. Vi köpte lerfärg från ekologiska byggvaruhuset, i pulverform. Vi målade timmerväggarna med den, och blev jättenöjda. /Helena

  SvaraRadera
 2. Hej! Tack för ett bra inlägg! Vi ska måla våra putsade väggar i källaren, så giftfritt som möjligt, och jag försöker sätta mig in i ämnet. Trodde silikatfärg med automatik var ok, så jag uppskattar tipset om att kolla innehållsförteckningen o vilka ämnen vi ska undvika! Har annars funderat lite på kalkfärgen Kalklitir, men det verkar som ett mycket dyrare alternativ...
  Vill gärna veta om ni blev nöjda med er lerfärg? Har den några nackdelar?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   Ursäkta för sent svar, lider av permanent tidsbrist just nu!

   Vi blev också jättenöjda med vår lerfärg och den sitter fint än. Men däremot bör man titta noga så att det inte finns fuktproblem, för då lossnar den. Vilket ju är bra, så man blir uppmärksam på problemet ;)

   Radera