Sedan 1950-talet har kemikalierna i produkter ökat och idag används mer än 400 miljoner ton kemikalier varje år. Men få finns med i någon produkts innehållsförteckning och det är svårt att göra medvetna val som konsument. I våra hem, i våra kläder, mat, leksaker och skönhetsprodukter finns 1000-tals okända kemikalier. Dessa har genom forskning, visat på ett samband med många sjukdomar och allergier. Kemikalieindustrin är idag en av världens största industrier men behöver inte ta ansvar för de konsekvenser de skapar. Vi är omedvetet utsatta för en cocktail och lagstiftningen halkar efter. Det är inte meningen att nyfödda bebisar ska ha nästan 100 främmande kemikalier i sitt blod, att det finns flamskyddsmedel i bröstmjölken, att leksaker innehåller hormonstörande ämnen eller att skönhetsprodukter ska vara cancerframkallande. Det är dags att öka medvetenheten och bli en kritisk konsument.

måndag 2 september 2013

Kemikalier i hudnära plagg samt ekologiska babybutiker!

Kemikalieinspektionen lät i juni undersöka 110 kroppsnära plagg från 29 butiker för att se vad de innehöll i kemikalieväg. Resultatet var till viss del nedslående. De letade bl a efter azofärgämnen, vissa ftalater, nonylfenol och nonylfenoletoxilat.

Några T-shirtar innehöll ftalater som inte får finnas i höga halter i leksaker och barnavårdsprodukter.

Över 30% av plaggen innehöll nonylfenoletoxilat, dock inte kläderna från de största kedjorna i Sverige.

Två scarves och en T-shirt innehöll förbjudna halter av azofärgämnen. Företagen som sålt dessa har kontaktas och har stoppat försäljningen av sina produkter.

Om man inte har råd att köpa ekologiskt, köp gärna begagnat som tvättats ett par gånger. Eller tvätta dina nyinköpta kläder ett par gånger innan användning. Det räddar inte vattenorganismer men vi slipper ha det på oss åtminstone!

Och så fortsätter jag min jakt på ekologiska babyting men kan tipsa om fem barn/babybutiker som håller ett bra ekologiskt nätsortiment: Minimundus (här köpte jag täcken, kudden, påslakan mm till bra priser), Ekokul & Ekoleko, bra utbud hos båda när det gäller leksaker mm, Rekostart - för färdiga ekologiska kit, samt Otto, ekologisk barnmat & välling som bl a har utkörning i vissa områden bl a Stockholm. De som startade det har gedigna bakgrunder inom livsmedelsbranschen & tyckte inte det var ok att barnmaten var äldre än bebisen, fullt förståeligt!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar