Sedan 1950-talet har kemikalierna i produkter ökat och idag används mer än 400 miljoner ton kemikalier varje år. Men få finns med i någon produkts innehållsförteckning och det är svårt att göra medvetna val som konsument. I våra hem, i våra kläder, mat, leksaker och skönhetsprodukter finns 1000-tals okända kemikalier. Dessa har genom forskning, visat på ett samband med många sjukdomar och allergier. Kemikalieindustrin är idag en av världens största industrier men behöver inte ta ansvar för de konsekvenser de skapar. Vi är omedvetet utsatta för en cocktail och lagstiftningen halkar efter. Det är inte meningen att nyfödda bebisar ska ha nästan 100 främmande kemikalier i sitt blod, att det finns flamskyddsmedel i bröstmjölken, att leksaker innehåller hormonstörande ämnen eller att skönhetsprodukter ska vara cancerframkallande. Det är dags att öka medvetenheten och bli en kritisk konsument.

tisdag 3 september 2013

Baby- & barnprodukter i den ekologiska världen!

Nu ska vi se. Först av allt, det finns inga rätt eller fel och den ekologiska djungeln är vid, djup och fylld med snåriga förklaringar. Det är också en stor skillnad på att välja en ekologisk produkt eller välja en produkt som inte påverkar miljön. En nytillverkad produkt påverkar alltid vår miljö, i tillverkning, transporter och försäljning. Med det sagt har jag hittat följande uppgifter och satt ihop en lista med bättre val för barn och bebisar!

Barnrummet

Ofta är man så upptagen av produkterna i rummet att man glömmer själva rummet! Men om ni renoverar rummet, tänk på att vädra ut minst en vecka innan bebisen/barnet sover där. Papperstapet är att föredra framför väggfärg (i synnerhet akrylfärger). Trägolv är bättre än heltäckningsmatta eller plastgolv. Hellre vattenbaserad lack eller grönsåpa golven av trä. Ha inte för mycket leksaker, elektronik eller textilier i barnrummet, ej ekologiska produkter utsöndrar flamskyddsmedel, ftalater mm. Tänk också på att minimera strålning från babymonitorer mm. Batteri är att föredra framför el. Lufta gärna en stund dagligen, generellt har vi sämre luft inomhus än utomhus.

Barnvagnen

Om man köper en konventionell, ny vagn, titta så att tyget inte är smutsavvisande/flamskyddsbehandlat. Det finns inte många ekologiska barnvagnar på marknaden men Naturkind är ett märke jag hittat och de finns hos Petit barnvagnar. Priserna ligger på 7500 kr, så ändå överkomligt. Vill man inte köpa en ny vagn rekommenderar jag er att köpa en som har några år på nacken, då har en del av kemikalierna försvunnit. Enligt Emma Granath har 70-80 talsvagnar med aluminiumchassi och plysch eller manchestertyg samt trä- eller korkbotten inte lika mycket gifter i sig. Intressant är också att begagnatmarknaden på barnvagnar sparar ca 11000 ton växthusgaser årligen. Och plånboken mår bättre!

Babyskydd/bilbarnstol

Enligt de senaste mätningarna från Kemikalieinspektionen, från juli, innehöll endast en av tolv barnstolar en förbjuden kemikalie, en ftalat. Den stoppades från försäljning. Alla barnstolarna testades för sju olika kemikaliegrupper, de vanligast förekommande. Någon ekologisk bilbarnstol har jag inte hittat och det har troligen med säkerhet att göra. Men tillverkarna av nya bilbarnstolar verkar ändå ligga långt framme i sin hantering. Att köpa begagnat rekommenderas endast om man till 100% vet att den inte utsatts för krock.

Sängen

En FSC-märkt säng är att föredra ur miljösynpunkt. En helt obehandlad säng fungerar så klart bäst ur kemikaliesynpunkt. Om den målats/ska målas ska färgerna vara giftfria, linolja ska vara ett bra alternativ. Om ni målar själv, tänk på att alltid vädra ut under en vecka innan bebisen sover i sängen.

Sängkläder och andra stoppade textiler

Generellt är problemet sällan skalet på täcket/madrassen/skötbädden/babynestet/bärselen/babysittern. Det finns många ekologiska bomullsskal. Problemet är stoppningen. Många består av skumgummi, polyester eller polyuretan (PU). Lite information att gå efter är:

- skumgummi brinner väldigt bra och är därför ofta preparerade med flamskyddsmedel. Trycker man på skumgummi far små partiklar ut och dessa ämnen är persistenta (ej nedbrytbara).

- PU är plast och innehåller isocyanater som kan läcka ut från produkter. Dessa kan orsaka astma. Men på marknaden finns öko-texcertifierad PU. Det finns också polyuretanlaminerad polyester som är fri från BPA, bly och PVC. Det finns alltså ok PU och farlig PU. Regnkläder av PU är ändå ett bättre alternativ än regnkläder gjorda av PVC (som läcker ftalater) eller Gore-texbehandlade kläder. En ren djungel, tyvärr.

- Polyester är också plast men består av stabila polymerers och risken att det läcker ut kemikalier är mycket liten. Jag har inte hittat några objektiva belägg för att polyester i sig är farligt. Dock brinner det lätt och avger då giftiga gaser. Därför är det rimligt att det kan vara flamskyddsbehandlat. Det är heller inte nedbrytbart i naturen men kan återvinnas å andra sidan.

Som så ofta när det blir svårt och diffust väljer jag en helt ekologisk produkt istället. Då behöver man inte bli kemiingenjör utan får en bra produkt utan besvär.

När det kommer till madrasser och vissa sängtillbehör är Grön interiör återförsäljare av Prolanas sortiment. Tycker man att det blir för dyrt med en ekologisk madrass kan man satsa på en ekologisk bäddmadrass, då har barnet inte direktkontakt med den sämre madrassen. Grön interiör har även täcken och kuddar men som en läsare påpekade, de är betydligt dyrare än Minimundus, som har ett stort ekologiskt utbud av bl a sängkläder. Vad man väljer är personligt men stoppningen i Minimundus produkter är Öko-texcertifierade d v s kontrollerad för kemiska tillsatser, så bör vara ofarliga (men inte kemikaliefria).


En av Grön Interiörs madrasser.
Stoppning av ekologisk ull, bomull, hampa och bambu är alltså att föredra. Hos Sonjas textilateljé och Möbelsitsen (finns i Lund, säljer inte via webben) finns stoppning per meter eller hekto. Så ett lättare alternativ är kanske att köpa/sy ett fodral själv och sen välja en bra stoppning. Notera dock att vissa är överkänsliga mot ull.

Plastad frotté bör vara helt PVC-fri. Ekologiska alternativ hittas hos Minimundus.

När det kommer till påslakan, lakan och filtar börjar det finnas ett allmänt utbud. Åhléns, Sebra, Gripsholm, Af Swedala m fl har alla ekologiska bäddset.

Gosedjur/snuttefiltar

Även här är det skillnader, många gosedjur i polyester är t ex märkta med "All new materials", vilket minskar risken för gamla kemikalier. En viktig sak att veta handlar om flamskyddsmedel. Bl a USA och England är väldigt glada i flamskyddsmedel så undvik deras gosedjur. Jag har även läst på ex Teddykompaniets produkter att de är brandsäkra, dock inte vad de impregnerats med. Jag föredrar därför den ekologiska versionen då bebisar och barn ofta har gosedjur och snuttar nära kropp och ansikte. Flera av butikerna jag tipsat om innan (Rekolek, Ekokul, Ekoleko) har trevliga utbud av ekologiska gosedjur med bra stoppning samt fina snuttar. Om du väljer ull får du dessutom en naturligt mindre brandfarlig produkt.
 
 
Gris från Ekoleko
 
Leksaker
 
Det är ännu en djungel. Generellt ska man tänka på det här:
 
- undvik mjuka plaster och plaster som luktar, som badankor, Barbie mm. De värsta ftalaterna (mjukgör plast) förbjöds 2007 i babyleksaker men finns kvar i leksaker för barn över tre år till exempel. Använd näsan, bokstavligen! Sist slängde jag själv en ringklocka i plast samt en badring som stank. Vill ni ändå använda sakerna, vädra ordentligt tills de inte luktar mer! Ingen garanti att allt är borta, men det känns ändå lite bättre. En vän i leksaksbranschen påpekade också att uppblåsbara badleksaker inte omfattas av Leksaksdirektivet utan anses vara en säkerhetsprodukt, därför finns inte samma restriktioner för ftalater mm.
 
- leksaker från Europa är oftast bättre ur kemikaliesynpunkt än leksaker tillverkade utanför EU. Alla leksaker du köper ska givetvis vara CE-märkta.
 
- träleksaker har generellt färre kemikalier men de kan vara lackerade eller impregnerade. Och färgerna har betydelse, gärna vattenbaserade och definitivt ska de inte gå att skava av. När det kommer till träleksaker finns en uppsjö av ekologiska alternativ. Men tyvärr sällan i de vanliga butikerna. Se tips ovan.
 
- elektronikleksaker kan innehålla för höga halter av bl a bly och flamskyddsmedel. Tänk på att barnen aldrig får pilla sönder elektronikprylar. Noteras bör också att mobil och Ipad avsöndrar många tråkigheter, inte minst när man använder dem. Kan man begränsa tiden för barnen och/eller stänga av sina elektronikprodukter när de inte används är det bra.
 
- många barnprodukter har tillsatt parfym i sig, även här kommer man långt med sitt luktsinne. Barnsaker ska inte behöva parfymeras!
 
- glöm inte att hobby- & pysselsaker också ska vara av bra kvalitet. Jag har handlat mycket hobbygrejor genom åren men få, om någon, är märkta med ftalatfri osv. Många stickers stinker plast, pärlplattor frigör organiska föreningar när man stryker dem, tuschpennor kan vara lösningsbaserade osv. Välj klokt och prova göra egen lera eller slajm. Använd luktsinnet och var en krävande kund.
 
- tvätta eller diska alla leksaker innan användning.

 
Franck & Fischer är ett märke som har mer och mer ekologiskta produkter. Finns bl a hos Ekokul. Bomullen är ekologisk, dock är stoppningen tyvärr av polyester.
 
Mat & dryck
 
Att välja ekologisk mat är självklart för många. Det har funnits ekologisk barnmat på marknaden länge, ekologisk välling från Otto blir vanligare, ekologisk mjölkersättning från Hipp eller Holle finns. Däremot är förekomsten av serveringskärl/nappflaskor i bra material svårare att hitta i vanliga affärer. Men flera ekologiska webbutiker har bra sortiment av glasnappflaskor/flaskor i rostfritt stål, barnset av naturliga växtfiber osv. Se länkar ovan eller googla er fram till andra butiker med bra sortiment. Tyvärr förvaras mycket mat i plast idag, te x små yoghurtar & Risifrutti. All plast med siffrorna 3,6 och 7 bör undvikas. Och värm aldrig mat i plast eller förvara varm mat i plast, då utsöndras tråkigheter. I locken på barnmatsburkar har det tidigare förekommit Bisfenol vilket regeringen nu förbjudit, men vad ersättningen är gjord av, ja, det är en annan fråga.
 
Blöjor
 
Tygblöjor är mer miljövänligt än engångsblöjor men båda finns i ekologiska alternativ. Dock tvistas det lite hur bra de håller tätt. Här gäller personligt val! Ekologiska engångsblöjor: Naty (finns endast på Green matmarknad), Beaming baby, Attitude & Huggies är några märken att välja på. En ekologisk engångsblöja sägs brytas ner på 4 år, gentemot 400 år för en konventionell. För er som vill testa tygblöjor har jag bl a hittat Imse Vimse, men googla tygblöjor för all information och försäljning.
Beco things har barnset av naturliga växtfibrer. Säljs bl a hos Little bloom.

Glasflaskor med skyddande silikonhölje, hos bl a Rekolek.

Bitring/napp/badleksaker

Jag säger bara, byt till oblekt naturgummi! Då minskas risken för ftalater och PVC.
Naturgumminapp


Kläder

Är nog den enklaste delen? Köp ekologiskt eller begagnat, tvätta alltid. Använd inte sköljmedel. Testa gärna tvättnötter och den bästa fläckborttagaren mot bajsfläckar heter galltvål!

Hygienartiklar

Välj rena, ekologiska, kallpressade oljor eller ekologiska märken som Estelle & Thild. Garanterat fria från tråkigheter.

Mamma

Jag avslutar med en så viktig sak som mamman. Nu när bebisen/barnet har en bra start, glöm inte dig själv. Som nybliven mamma är djungeln svår även här. Ett par produkter att tänka på är:

- ekologiska bindor
- ekologiska amningsinlägg i ull (värmer & absorberar bra)
- naturlig bröstvårtssalva Purelan. Ren lanolin, utan tillsatser. Inte ekologisk. I boken "Handla rätt..." påpekas det att lanolin kan ge mamman allergi och rekommenderar istället bröstmjölk eller ekologiskt kokosfett utan smak och protein.
- Bisfenolfria behållare till bröstmjölk som ska frysas
- Ät bra, färga inte håret, använd få och ekologiska hygienprodukter, väl tvättade kläder mm under och efter graviditeten, det mesta av kemikalierna kommer från dig, till din bebis, via amning och moderkaka.

Sist men inte minst, väljer ni ekologiskt, se till att produkten är märkt med ex GOTS eller Krav, att en producent skriver "ekologisk" räcker inte då inget organ kontrollerat det, enligt min mening. Öko-tex innebär att saken är testad för kemiska substanser och innehåller en ofarlig mängd för brukaren, inte att den är ekologisk.

Jag tror att jag fått med allt men är lite osäker efter fyra timmars detektivarbete/inlägg. Har jag missat något, tveka inte att höra av er! Och läs gärna Den onda badankan och Handla rätt för en giftfri barndom, där kan ni fördjupa er och få svar på ännu fler frågor!


5 kommentarer:

  1. Tack för en riktigt bra lista. Men tyvärr så har Änglamark slutat med sina miljömärkta blöjor (pga dåliga försäljningssiffror enl Coop) dom säger dock att Coops egna blöjor är gjorda av samma material som Änglamarks.

    SvaraRadera
  2. Tack för tipsen :D

    /Elin

    SvaraRadera
  3. Tack för jättebra text!! Är öko-tex polyester alltså okej att ha mot bebis hud??

    SvaraRadera
  4. Det tycker jag definitivt! Men förtvätta ändå, det rekommenderar t ex Naturskyddsföreningen :)

    SvaraRadera
  5. Jag kör på ekologiska blöjor från Naty som jag köper online hos Ekovaror.se, fungerar alldeles utmärkt

    SvaraRadera