Sedan 1950-talet har kemikalierna i produkter ökat och idag används mer än 400 miljoner ton kemikalier varje år. Men få finns med i någon produkts innehållsförteckning och det är svårt att göra medvetna val som konsument. I våra hem, i våra kläder, mat, leksaker och skönhetsprodukter finns 1000-tals okända kemikalier. Dessa har genom forskning, visat på ett samband med många sjukdomar och allergier. Kemikalieindustrin är idag en av världens största industrier men behöver inte ta ansvar för de konsekvenser de skapar. Vi är omedvetet utsatta för en cocktail och lagstiftningen halkar efter. Det är inte meningen att nyfödda bebisar ska ha nästan 100 främmande kemikalier i sitt blod, att det finns flamskyddsmedel i bröstmjölken, att leksaker innehåller hormonstörande ämnen eller att skönhetsprodukter ska vara cancerframkallande. Det är dags att öka medvetenheten och bli en kritisk konsument.

tisdag 20 augusti 2013

Babysaker & Karolinska institutet

Jag har fått en förfrågan av Elin angående ekologiska babysaker och kommer göra ett eller flera inlägg här i bloggen, det är en ytterst viktig del av våra barns liv. I exemplet nämns babynest som har ekologiskt bomullstyg runt om men är fyllt med polyestervadd. En sammansättning som är vanligt förekommande, i bebismadrasser, skötbordsmadrasser och leksaker. Jag lovar att återkomma i denna fråga!

En mycket intressant länk att läsa under tiden är Karolinska institutets test om kemikalier i vardagen och hur bebisarna påverkas, redan i magen. Hur kvinnors moderkakor försämras, pojkars testiklar och spermier skadas och flickor kommer allt tidigare i puberteten. Läs hela artikeln här.

2 kommentarer:

 1. Tack, väntar med spänning :)
  Mycket intressant artikel!

  /Elin

  SvaraRadera
 2. Hej, här kommer en till fråga ang bebissaker.

  Vi är i valet och kvalet vilket täcke och kudde vi ska välja. På minimundus (länk nedan) finns täcke och kudde med: "Kärna av polyesterhålfiber, ej silikonbehandlad. Yttertyg kammad 100% ekologisk bomull av hög kvalité, certifierat enligt G.O.T.S. Ger en mjuk och skön känsla. Fyllningen är godkänd enligt ÖKO-Tex standard 100."

  http://www.minimundus.se/lista.php?kid=103-176

  Känns sådär med polyester? Vad tror du om detta?

  Alternativet är att köpa på grön interiör men där är priset 8 gånger så dyrt. Men klart värt om alternativet från minimundus inte är bra.

  Hör gärna din inställning i frågan :)

  SvaraRadera