Sedan 1950-talet har kemikalierna i produkter ökat och idag används mer än 400 miljoner ton kemikalier varje år. Men få finns med i någon produkts innehållsförteckning och det är svårt att göra medvetna val som konsument. I våra hem, i våra kläder, mat, leksaker och skönhetsprodukter finns 1000-tals okända kemikalier. Dessa har genom forskning, visat på ett samband med många sjukdomar och allergier. Kemikalieindustrin är idag en av världens största industrier men behöver inte ta ansvar för de konsekvenser de skapar. Vi är omedvetet utsatta för en cocktail och lagstiftningen halkar efter. Det är inte meningen att nyfödda bebisar ska ha nästan 100 främmande kemikalier i sitt blod, att det finns flamskyddsmedel i bröstmjölken, att leksaker innehåller hormonstörande ämnen eller att skönhetsprodukter ska vara cancerframkallande. Det är dags att öka medvetenheten och bli en kritisk konsument.

onsdag 14 augusti 2013

Andra gifter i kroppen hos rika människor än hos fattiga!

 Bild från NN – norden.org


Den 6 augusti publicerade Dagens Industri en intressant artikel som handlar vilka sorts gifter vi människor bär på i kroppen. Den visade att fattiga och rika människor har olika högsta halter av gifter i kroppen. Fattiga människor, som rökte mer och åt mer konservburkar, hade högre förekomster av bisfenol, kadmium och bly.

Medan det hos rika människor förekom mest av kvicksilver, arsenik, cesium och tallium, som kommer från fisk, skaldjur och viltkött. Man hittade också högre halter oxybenzone som kommer från solkräm.

Summa summarum - ät inte konserver, rök inte, ät mindre skaldjur och viltkött samt använd ekologisk solkräm, så har du garderat dig så gott det går.

Tilläggas bör att Cesium föll över Sverige i samband med Tjernobylkatastrofen och därför finns förhöjda halter i naturen och således hos vilda djur, fisk och bär.

Och så en liten extra sak, för ingen har väl missat nyheten om testerna av bananer? Analysen gäller nio olika sorters bananer och det hittades rester i skalet på sju av dem och även i fruktköttet på fem av de,. Märken som testades var Chiquita, Dole, Favorita, Bajella och Cabana. I de ekologiska bananerna hittades inga rester.

Det mest anmärkningsvärda är Livsmedelsverket som menar att det är under EU:s gränsvärden och att barn kan äta upp till fyra bananer per dag, utan att det är farligt..! Om man som förälder tycker det är ok att barnen får i sig en massa bekämpningsmedel ja!

Tilläggas bör att de ekologiska bananerna var helt slut på ICA idag. Bra!

Se gärna filmerna Bananas och Big boys gone bananas  för ett intressant och lite större perspektiv!1 kommentar:

  1. Hej! Jag är gravid i sjätte månaden och letar nu för fullt efter bra giftfria ekologiska alternativ till min bebis.

    Har du något tips kring detta?
    Har letat babynest men där verkar endast tyget vara ekologisk bomull på de jag hittat, men de är stoppade med polyestervadd och liknande.

    Mvh Elin

    SvaraRadera