Sedan 1950-talet har kemikalierna i produkter ökat och idag används mer än 400 miljoner ton kemikalier varje år. Men få finns med i någon produkts innehållsförteckning och det är svårt att göra medvetna val som konsument. I våra hem, i våra kläder, mat, leksaker och skönhetsprodukter finns 1000-tals okända kemikalier. Dessa har genom forskning, visat på ett samband med många sjukdomar och allergier. Kemikalieindustrin är idag en av världens största industrier men behöver inte ta ansvar för de konsekvenser de skapar. Vi är omedvetet utsatta för en cocktail och lagstiftningen halkar efter. Det är inte meningen att nyfödda bebisar ska ha nästan 100 främmande kemikalier i sitt blod, att det finns flamskyddsmedel i bröstmjölken, att leksaker innehåller hormonstörande ämnen eller att skönhetsprodukter ska vara cancerframkallande. Det är dags att öka medvetenheten och bli en kritisk konsument.

måndag 30 september 2013

Kemikalier i barnmaten!

De senaste åren har rön, forskning och avslöjande avlöst varandra när det kommer till barnmat, dess burkar och nappflaskor.

Många rapporter har handlat om Bisfenol A i nappflaskor/förbjöds 2010) och i locket på barnmatsburkar (förbjöds 2012). Trots förbuden visar en undersökning, beställd av EU-kommissionen 2012, att även om nappflaskorna inte får innehålla Bisfenol längre, bjöds det på många andra "bismaker". Flaskorna som läckte mest är av typen polypropylen och av de 277 testade flaskorna från EU-länder, Kanada och USA kom elva från Sverige. Sex av dessa läckte. Vissa flaskor i testet läckte ut så mycket som 31 olika kemikalier i mjölken/vällingen.

Men även själva maten kan innehålla tråkigheter.

Under 2011-2012 gjordes till exempel en omfattande undersökning av Livsmedelsverket. I undersökningen analyserades 40 sorters gröt och välling för barn från fyra månader till tre år. All risbaserad gröt och välling visade sig innehålla arsenik. I en del produkter fanns också bly och kadmium. Det påvisades ingen skillnad mellan konventionella och ekologiska produkter då de metaller som fanns i produkterna kommer från luft, vatten och jord d v s finns överallt.

"Barn som ofta äter produkter gjorda av ris kan på sikt få i sig halter som skulle kunna vara skadliga för hälsan. Därför rekommenderar Livsmedelsverket att man alternerar med annan sorts gröt och välling".

Det hjälper tyvärr inte att laga hemlagad gröt, även vanliga spannmål, som till exempel havregryn, skrädmjöl och ris, kan innehålla skadliga ämnen. Det beror på att spannmål och ris generellt har lätt för att ta upp metaller ur jorden. Hemlagad gröt och välling innehåller heller inte lika mycket järn som industritillverkade produkter, vilket är en nackdel eftersom små barn kan ha svårt att få tillräckligt med järn.

Enligt Testfakta kan det räcka med tre portioner per dag innan gränsvärdet uppnåtts och barn kan ta skada. Risdrycker som mjölkallergiker ofta dricker, innehöll så mycket arsenik att livsmedelsverket nu avråder barn under sex år att överhuvudtaget dricka såna.

Vad kan man göra som förälder då?

- Man bör alternera mellan olika märken på marknaden och inte ge mer än tre portioner gröt/välling per dag.

- Laga gärna egen barnmat, här hittar du en bra länk. Det finns också bra böcker att låna på biblioteket/köpa.

- Köp ekologiskt. I synnerhet när det gäller de mest besprutade grönsakerna och frukterna: äpple, banan, vindruvor, persika, jordgubbar, spenat, potatis, cocktailtomater, gurka och selleri.

- Servera inte mat/dryck i eller på plast. Använd nappflaskor i rostfritt eller glas, servera maten på rostfritt eller porslin.

- Skippa mat i konservburkar, köp hellre tetrapack.

- Ha koll på fisken. Svensk fisk kan innehålla höga halter av dioxiner och kvicksilver, som tillhör två av världens farligaste ämnen.

1 kommentar:

  1. Det är jättebra att kemikaliekkollen tar upp det här! Men jag vill inte hålla med om att den hemlagade vällingen skulle innehålla mindre järn än den köpta. Det beror sig helt och hållet på hur du gör den. Dels innehåller välling som du gör själv en del järn men sen kan du även berika den med järninnehållande livsmedel. Den viktigaste saken av allt är att när du lagar egen barnmat så får du en större variation på maten. Lagar du mat med livsmedel som innehåller mycket järn som ex kikärtor, bönor ärtor, kött osv så får barnet i sig mer än tillräckligt med järn via den övriga kosten och då behöver man inte berika vällingen och eller gröten. Dessutom så slipper de alla de andra tillsatserna som finns i den konvetionella vällingen som finns ute i butikerna. Har en sida som heter Mejas Mat med barnmatsrecept och information om hur man lagar sin egen barnmat som görs enbart på ekologiska livsmedel. Där kan man också finna mycket bra tips ;) http://mejasmat.se

    SvaraRadera