Sedan 1950-talet har kemikalierna i produkter ökat och idag används mer än 400 miljoner ton kemikalier varje år. Men få finns med i någon produkts innehållsförteckning och det är svårt att göra medvetna val som konsument. I våra hem, i våra kläder, mat, leksaker och skönhetsprodukter finns 1000-tals okända kemikalier. Dessa har genom forskning, visat på ett samband med många sjukdomar och allergier. Kemikalieindustrin är idag en av världens största industrier men behöver inte ta ansvar för de konsekvenser de skapar. Vi är omedvetet utsatta för en cocktail och lagstiftningen halkar efter. Det är inte meningen att nyfödda bebisar ska ha nästan 100 främmande kemikalier i sitt blod, att det finns flamskyddsmedel i bröstmjölken, att leksaker innehåller hormonstörande ämnen eller att skönhetsprodukter ska vara cancerframkallande. Det är dags att öka medvetenheten och bli en kritisk konsument.

måndag 4 februari 2013

Klädföretagens kemikaliepolitik!

Vanessa Paradis är H&M:s ansikte utåt för vårens Conscious collection
Jag tänkte att vi så smått kunde börja titta på de mest vanliga butikskedjorna i Sverige och se hur det står till med deras kemikaliepolitik.

Vi börjar med att titta på klädbranschen och deras hemsidor. Hur uppdaterade är de?

KappAhl har en lista utlagd på sin hemsida som du hittar här vilken visar att de går längre än REACH och förbjuder bland annat PVC och vissa bromerande flamskydd och färgämnen. Dessutom är 20% av deras sortiment i ekologisk bomull. Bra!

Lindex har också en lista utlagd på sin hemsida som du hittar här vilken även den visar på ett långtgående engagemang. Men hos dem är det den striktaste lagstiftningen de följer. Deras barnkläder ska vara helt fria från giftiga, allergiframkallande och förbjudna ämnen. Enligt listan slipper vi bland annat bly, kvicksilver, vissa bromerande flamskyddsmedel och ftalater. Dessutom har de Bisfenol-fria kvitton. Bra!

H&M har även de en lista på facila 53 (!) sidor med information på engelska som du hittar här. De har även, efter aktion från Greenpeace, lovat att fasa ut alla farliga kemikalier i sin produktion till 2020. De testar kontinuerligt sina produkter och har ungefär 200 kemikalier som är förbjudna.

Indiska har en lättöverskådlig lättfunnen kategori som heter Kemikalieguide. Ingen lista men de följer Textilimportörernas kemikalieguide där bland annat nickel, bly & kadmium är förbjudna. Bra!

MQ följer REACH:s lista och tar upp många faktorer gällande tillverkning även om några punkter känns som tomma ord. De skriver att man kan ladda ner deras kemikalielista, men det går inte. Helt ok men inte så att man studsar av glädje.

Stadium har under fliken "Vårt ansvar" en parameter som behandlar kemikalier. Där står det bland annat att deras produkter inte innehåller Krom 6, fluorkarboner, vissa ftalater, bromerade flamskyddsmedel eller kadmium, bly samt kvicksilver. De har även sedan 2001 ett pälsfritt sortiment. Helt klart godkänt.

Intersport har också koll på kemikalier, bland annat är de med i nätverket Kemikaliegruppen på Swerea IVF där det kontinuerligt uppdateras med information. Däremot finns det ingen kemikalielista. Men ok ändå!

Gina Tricot är ett lite mindre företag i sammanhanget men även de arbetar aktivt med ekologisk bomull och att minska påverkan av vatten. Tyvärr hittar jag ingen lista hos dem och nyligen fastnade även ett par av deras handväskor vid kontroll. De innehöll bland annat höga halter av bly. Kanske därför de nyligen utbildades om kemikalier i Göteborg enligt deras egen blogg?

Vero Moda verkar inte veta att det finns kemikalier? Hittade exakt noll information på deras hemsida. Urdåligt!

Zara är även de utsatta för Greenpeaces aktioner och har lovat att fasa ut alla kemikalier i hanteringen till 2020. På deras hemsida står det mycket kort om att de har viss ekologisk bomull och PVC-fria skor. På Inditex hemsida (som äger Zara) finns ett 104 sidor lång PDF med diverse information. Lätt för en vanlig konsument att läsa? Knappast!

Odd Molly kan också skylta med att ha exakt noll information om kemikalier på deras hemsida. Överlag står det inget om ekologisk bomull eller ansvarstagande. Inte godkänt!

Summa summarum verkar många av företagen inom klädbranschen vara medvetna om att kemikaliepolitik är högaktuell och om informationen på deras hemsidor stämmer är det definitivt ett steg i rätt riktning. Men sluta inte förtvätta kläderna för det, better safe than sorry! Vid stickprover som både KemI, Greenpeace m fl har gjort vittnas det om en stor förekomst av kemikalierester i kläderna, även dem som företagen själv säger är förbjudna i sortimentet. För hur ska man kunna ha koll på miljontals produkter som tillverkas och skeppas jorden runt?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar