Sedan 1950-talet har kemikalierna i produkter ökat och idag används mer än 400 miljoner ton kemikalier varje år. Men få finns med i någon produkts innehållsförteckning och det är svårt att göra medvetna val som konsument. I våra hem, i våra kläder, mat, leksaker och skönhetsprodukter finns 1000-tals okända kemikalier. Dessa har genom forskning, visat på ett samband med många sjukdomar och allergier. Kemikalieindustrin är idag en av världens största industrier men behöver inte ta ansvar för de konsekvenser de skapar. Vi är omedvetet utsatta för en cocktail och lagstiftningen halkar efter. Det är inte meningen att nyfödda bebisar ska ha nästan 100 främmande kemikalier i sitt blod, att det finns flamskyddsmedel i bröstmjölken, att leksaker innehåller hormonstörande ämnen eller att skönhetsprodukter ska vara cancerframkallande. Det är dags att öka medvetenheten och bli en kritisk konsument.

tisdag 22 januari 2013

Perfluorerade ämnen PFOA


Förr i tiden brukade gruvarbetarna i Japan sända ned en kanariefågel i gruvan för att se om luften var hälsosam. Om kanariefågeln kom upp oskadd var luften bra. Så börjar inledningen i boken ”Kanariefåglarna ryter” av Ingrid Franzon, en bok som beskriver kemikaliesamhället vi lever i idag.
Anledningen till att man använde kanariefåglar var deras känsliga andningssystem. Ett av världens största kemikalieföretag DuPont (omsättning 38 miljarder dollar 2011) tillverkar PFOA som används vid framställning av Teflon. De skriver i varningstexter ”Tyvärr kan dödsfall hos fåglar förekomma vid tillagning med kokkärl med non-stickbeläggning. Därför bör man alltid ta ut sina fåglar ur köket innan man börjar laga mat”, är ingen tillfällighet och otaliga berättelser på internet bekräftar att det är normalt förekommande. DuPont har varit indragna i otaliga kontroversiella åtal gällande vattenförorening och förgiftning.
I mars i år intervjuades Monica Lind, miljötoxikolog och docent i miljömedicin vid Uppsala Universitet, av ”Hållbar livsstil” på P3 om hur köksutrustningen påverkar oss. Hon informerade att teflonpannor och non-stick är en form av plast. Ytan blir lätt repad och när teflonpannan värms upp kan giftiga gaser frigöras som är aggressiva mot andningsorganen, cancerogena och kan orsaka plastfrossa/polymerfeber som ger influensaliknande symptom.
”A nightmare!” utbrister Rick Smith som skrivit boken "Förgiftad" om materialet som bor i våra stekpannor – bland annat. PFOA är i princip omöjligt att bryta ned i naturen, vilket är orsaken till att det nu hittats i kropparna hos bland annat isbjörnar i Arktis.

PFOA som teflon i stekpannor och sockerkaksformar är lätt att känna igen, men kan även finnas i mindre kända former som i läppstift, fodrade pizzakartonger, fläckavvisande medel på soffor och – mer vanligt i Sverige – i vattenavstötande jackor. Inte sällan i varumärken som Canada goose och Gore-tex.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar