Sedan 1950-talet har kemikalierna i produkter ökat och idag används mer än 400 miljoner ton kemikalier varje år. Men få finns med i någon produkts innehållsförteckning och det är svårt att göra medvetna val som konsument. I våra hem, i våra kläder, mat, leksaker och skönhetsprodukter finns 1000-tals okända kemikalier. Dessa har genom forskning, visat på ett samband med många sjukdomar och allergier. Kemikalieindustrin är idag en av världens största industrier men behöver inte ta ansvar för de konsekvenser de skapar. Vi är omedvetet utsatta för en cocktail och lagstiftningen halkar efter. Det är inte meningen att nyfödda bebisar ska ha nästan 100 främmande kemikalier i sitt blod, att det finns flamskyddsmedel i bröstmjölken, att leksaker innehåller hormonstörande ämnen eller att skönhetsprodukter ska vara cancerframkallande. Det är dags att öka medvetenheten och bli en kritisk konsument.

söndag 20 januari 2013

Parabener!

För några år sedan fanns parabener i cirka 80 procent av alla kosmetikaprodukter, enligt branschorganisationen Kemisk-tekniska leverantörförbundets uppskattning. Men på senare tid har allt fler skönhetsföretag valt att skära ned på produkter med parabener.

Nu har flera företag, av marknadsskäl, blivit tvungna att sluta med parabener. Många som jobbar i branschen vill inte visa att de använder ämnen som det finns en diskussion kring, vilket är synd. Parabener är väldigt bra konserveringsmedel, säger Olof Holmer, vd för branschorganisationen.

Ett av företagen som har ändrat sig är Body Shop. Företaget planerar att helt sluta sälja produkter med parabener. I dag innehåller cirka 30 procent av företagets sortiment parabener. Men nu ska produkterna som innehåller paraben antingen bytas ut eller ändras, samtidigt som alla nya produkter som köps in måste vara parabenfria.

– Vi har valt att fasa ut parabener eftersom det finns en efterfrågan på parabenfria produkter hos våra kunder. Det är många kunder som har sagt till vår personal att de inte vill ha parabener i till exempel ansiktskrämer och hudkrämer, säger Anna Tjäder, pr- och marknadsansvarig på Body Shop Sverige.
Aco, L’Oreal och Biotherm är andra exempel på företag som har valt att ta fram parabenfria alternativ. I flera fall lyfter företagen uttryckligen fram att produkterna är parabenfria. Samtidigt har flera mindre bolag medvetet valt att inte använda paraben alls.

– Vi tycker att utvecklingen är positiv eftersom vi kan möta kundernas efterfrågan. Men det ställer också krav på oss. Vi måste även framöver kunna erbjuda produkter som har samma kvalité och hållbarhet som tidigare, säger Anna Tjäder.

Läkemedelsverket, som är tillsynsmyndighet, gör inga förhandskontroller av nya kosmetiska produkter, som det gör med läkemedel. Samtidigt behöver inte produkter som importeras till Sverige från ett annat EU- eller EES-land anmälas till myndighetens register. Det är först vid misstanke om att en produkt kan vara skadlig som myndigheten kontrollerar den.

– Parabener och andra kemikalier har diskuterats i branschen under en längre tid. Det som sker nu är ett resultat av att även andra har åsikter i frågan, säger Olof Holmer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar