Sedan 1950-talet har kemikalierna i produkter ökat och idag används mer än 400 miljoner ton kemikalier varje år. Men få finns med i någon produkts innehållsförteckning och det är svårt att göra medvetna val som konsument. I våra hem, i våra kläder, mat, leksaker och skönhetsprodukter finns 1000-tals okända kemikalier. Dessa har genom forskning, visat på ett samband med många sjukdomar och allergier. Kemikalieindustrin är idag en av världens största industrier men behöver inte ta ansvar för de konsekvenser de skapar. Vi är omedvetet utsatta för en cocktail och lagstiftningen halkar efter. Det är inte meningen att nyfödda bebisar ska ha nästan 100 främmande kemikalier i sitt blod, att det finns flamskyddsmedel i bröstmjölken, att leksaker innehåller hormonstörande ämnen eller att skönhetsprodukter ska vara cancerframkallande. Det är dags att öka medvetenheten och bli en kritisk konsument.

söndag 20 januari 2013

Kemikaliebanta vardagsummet!

Tillsammans med sovrummet är det här många tillbringar mest tid i hemmet. Men många textilier och elektronikprodukter innehåller flamskyddsmedel. I boken ”Förgiftad” av Rick Smith och Bruce Lourie berättar de att de första hälsolarmen gällande bromerande flamskyddsmedel dök upp redan på 70-talet. Det användes förr i blyad bensin men när bensinen fasades ut var Great Lake Chemicals tvungna att komma på ett nytt användningsområde. Först lanserades det som bekämpningsmedel men totalförbjöds snabbt när det hade förgiftat grundvattnet i många delstater i USA. Då lanserade man det som flamskyddsmedel istället vilket var ett vinstgivande val. Idag ingår Great Lake Chemicals i Chemtura corporation vars omsättning 2011 var 21 miljarder kronor.

De bromerade flamskyddsmedlen är en av de kemikalier man hittar mest av i dammtussar, luften, bröstmjölken och blodet. Titta gärna in på Naturskyddsföreningens blogg som låtit ett antal stora bloggerskor testa dammtussarna i sitt hem.
För att minska flamskyddsmedlen i hemmet får man fråga sig fram i de möbel- och elektronikbutikerna man handlar hos. På Svanens hemsida finns ett fåtal exempel på Svanenmärkt elektronik. Viktigt är att lufta vid användning, inte minst vid köp av nya elektroniksaker.
Jag frågade IKEA hur deras arbete med kemikalier gick till och då skickade de hur mycket skrivet engelskt material som helst. Efter mycket läsning kunde jag utläsa att de har fasat ut PVC-plast sedan 10 år tillbaka, enligt deras uppgifter. När det gäller flamskyddsmedel skriver de så här på sin hemsida under Frågor och Svar:
Använder IKEA flamskyddsmedel i soffklädslarna?

Alla IKEAs sofföverdrag är testade enligt ett cigarettest som heter ”EN1021”. Detta test är obligatoriskt för alla möbler som säljs inom EU.
Vad gäller ”flamskyddsbehandling” av möbler så är det pga. hälsorisken strikt förbjudet att använda i Sverige. Med hänsyn till detta så är möbler sålda på IKEA i Sverige aldrig flamskyddsbehandlade.

Detta är helt felaktigt, lite obehagligt att de inte har bättre koll. Däremot verkar det som att IKEA fasat ut en del farliga flamskyddsmedel.
Men vid en direkt fråga om de inte har flamskyddsmedel i sina textilier har jag inte fått något svar.
Vilket man tyvärr är väldigt van vid när man frågar företagen om kemikalier, den stora muren av tystnad är tydligen det bästa sättet att hantera nyfikna kunder.

Så därför är det bäst att fråga vid varje köp. Var en jobbig konsument!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar