Sedan 1950-talet har kemikalierna i produkter ökat och idag används mer än 400 miljoner ton kemikalier varje år. Men få finns med i någon produkts innehållsförteckning och det är svårt att göra medvetna val som konsument. I våra hem, i våra kläder, mat, leksaker och skönhetsprodukter finns 1000-tals okända kemikalier. Dessa har genom forskning, visat på ett samband med många sjukdomar och allergier. Kemikalieindustrin är idag en av världens största industrier men behöver inte ta ansvar för de konsekvenser de skapar. Vi är omedvetet utsatta för en cocktail och lagstiftningen halkar efter. Det är inte meningen att nyfödda bebisar ska ha nästan 100 främmande kemikalier i sitt blod, att det finns flamskyddsmedel i bröstmjölken, att leksaker innehåller hormonstörande ämnen eller att skönhetsprodukter ska vara cancerframkallande. Det är dags att öka medvetenheten och bli en kritisk konsument.

söndag 20 januari 2013

Kemikaliebanta köket!

När man tittar i köket är det två saker man ska ha fokus på; plast & teflon/nonstick-beläggningar.

Teflon ja. Ett spännande material, tyvärr inte på ett positivt sätt.

Att världens tredje största kemikalieföretag DuPont, (omsättning 2011: 38,7 miljarder dollar) som tillverkar Teflon, i varningstexter skriver ”Tyvärr kan dödsfall hos fåglar förekomma vid tillagning med kokkärl med non-stickbeläggning. Därför bör man alltid ta ut sina fåglar ur köket innan man börjar laga mat”, är ingen tillfällighet och otaliga berättelser på internet bekräftar att det är normalt förekommande.
Teflonpannor och non-stickbeläggningar är en form av plast. Ytan blir lätt repig och då avges gaser som bland annat är aggressiva mot andningsorganen. Uttrycket ”Teflonförgiftning” har funnits i över 35 år och beskriver scenariot med kanariefåglarna men detta kan även drabba människor. Värms teflonpannan upp till högre temperaturer kan giftiga gaser frigöras och dessa orsakar plastfrossa/polymerfeber som ger influensaliknande symptom. Gaserna är även cancerogena. Kanske inte så kul biverkning vid matlagning? Men lätt att åtgärda, rostfritt och gjutjärn fungerar super precis som ekologiska serier.
Plasten är lite mer komplicerad. Många köksredskap och skärbrädor i plast samt PVC-plast som omger matvaror, läcker olika kemikalier som ftalater, Triclosan och Bisfenol vid användning. Dessa är inte bundna i materialet utan sprids i luften och tas upp av kroppen. Vid ett test av 450 plaster som kom i kontakt med matvaror läckte dessutom 95 % östrogena ämnen vid hantering. Plast är alltså ett material som inte är naturligt anpassat för värme, man bör aldrig värma mat i plast eller lägga varm mat i plast. Plastredskap kan bytas ut mot trä och rostfritt, skärbrädor mot trä. Överlag är naturliga material bättre, obehandlat trä, rostfritt stål. glas, keramik, gjutjärn och marmor.Så välj bort teflon, silikon, aluminium, plast samt non-stickbeläggningar till dina matlagningsattiraljer. Tyvärr är det helt omöjligt att frigöra sig helt från plast i köket, då många matvaror har förpackningar i plast. Försök undvika plast med återvinningssiffrorna 3,6 och 7, siffran finns ibland i en trekant under plastförpackningar. Även glasburkar med plastlock kan läcka kemikalier, inte minst om de innehåller mat med hög fetthalt. Många micropopcornspåsar och konservburkar är behandlade på insidan med Bisfenol. Enligt hemsidan Testfakta.se håller många stora mataktörer som till exempel Coop och Axfood på att ta fram alternativ till konservburkarna, bland annat pappersbehållare är aktuellt. Sedan juni 2011 får nappflaskor inte innehålla Bisfenol och livsmedelsförpackningar avsedda för barn 0-3 år kommer inte få innehålla Bisfenol från och med juni 2013. Ytterligare förbud kan komma, bland annat i kvitton och biljetter, säger miljöminister Lena Ek. Hon vill i ännu högre grad skydda de känsligaste grupperna, barn och kvinnor i fertil ålder.

Men tillbaka till köket och själva maten. Den stora kemikaliegruppen som förekommer här, förutom de tidigare nämnda, är kadmium, kvicksilver och bekämpningsmedel. Kadmium, från bröd, potatis och grönsaker, kvicksilver från bland annat fet fisk. Det enklaste alternativet för att undvika bekämpningsmedel är att välja ekologiska produkter, men det hjälper inte alltid då både jord och luft är förorenade. Enligt underlag från Naturskyddsföreningen har följande varor flest rester av bekämpningsmedel i sig: jordgubbar, vindruvor, äpplen, päron, potatis, paprika, mejeriprodukter och kött. Ett enlelt alternativ är därför att välja ekologiskt bland dessa varor. Ekologiska bananer är lätta att hitta, vindruvor betydligt svårare. Livsmedelsverket menar att människor får i sig högst ett par procent av dagligt accepterat intag bekämpningsmedel. Men hur det påverkas av cocktaileffekten eller hur miljön påverkas tar de inte upp.

Andra saker man kan byta ut är maskindiskmedlet, diskmedlet och rengöringsattiraljerna till ekologiska alternativ, inte minst för att minska risken för barnen att stoppa farliga saker i munnen, för allergier och för mindre påverkan på naturen. Man kan också köpa nedbrytbara plastpåsar och disktrasor. Vid en eventuell renovering är en diskbänk i marmor eller obehandlat trä att föredra, då det kommit larm om att Triclosan blandas ner i konventionella diskbänkar.
Även om köket har många produkter är det relativt lätt att byta ut och billigt att ersätta. En liten insats för stort resultat, det gillar vi!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar