Sedan 1950-talet har kemikalierna i produkter ökat och idag används mer än 400 miljoner ton kemikalier varje år. Men få finns med i någon produkts innehållsförteckning och det är svårt att göra medvetna val som konsument. I våra hem, i våra kläder, mat, leksaker och skönhetsprodukter finns 1000-tals okända kemikalier. Dessa har genom forskning, visat på ett samband med många sjukdomar och allergier. Kemikalieindustrin är idag en av världens största industrier men behöver inte ta ansvar för de konsekvenser de skapar. Vi är omedvetet utsatta för en cocktail och lagstiftningen halkar efter. Det är inte meningen att nyfödda bebisar ska ha nästan 100 främmande kemikalier i sitt blod, att det finns flamskyddsmedel i bröstmjölken, att leksaker innehåller hormonstörande ämnen eller att skönhetsprodukter ska vara cancerframkallande. Det är dags att öka medvetenheten och bli en kritisk konsument.

söndag 20 januari 2013

Kemikaliebanta badrummet!

När det kommer till hudvårdsprodukter och smink tar det tid att hitta riktigt bra favoriter och jag tror många med mig har varit trogna sina märken. Men efter att ha läsa "Badskumt" av Katarina Johansson får man en ny syn på alla "bra och nödvändiga" produkter.
 
Katarina själv bojkottar totalt zinkpyrition, triclosan, kemiska hårfärger, natriumlaurylsulfat (särskilt i tandkräm), syntetisk mysk.

Jag ska inte summera alla ingredienser som finns i innehållsförteckningen men vill ändå varna för ett par av de vanligaste. 

Vi börjar med parabener som är ett konserveringsmedel. De liknar det kvinnliga könshormonet östrogen & kan ställa till med problem i kroppen, de är alltså hormonförstörare. De har återfunnits i brösttumörer men man vet ännu inte varför.
 
Propyl- och Butylparabener är sämre medans Metyl- & Etylparabenerna anses ofarliga upp till halter på 0,19 procent. De två först nämnda är nu upptagna på Chem Secs lista över kemikalier som bör förbjudas. Parabener finns hos många många märken bl a hos Apotekets och Make Up Stores produkter. I en förfrågan till Make Up Store som har högvis med parabener i sitt smink får jag svaret: "Man har kommit fram till att parabener är helt ofarliga & många företag har börjat använda dem åter igen i sitt smink"... Nja, det var ju inte riktigt sant.
 
Man ska dock vara uppmärksam på att när det står parabenfritt kan de använda sig av ännu värre konserveringsmedel: se upp för MDBGN (Metyldibromo Glutaronitril), som varit förbjuden inom EU sedan 2008, men inte utomlands.
 
Och så har vi:
 
Zinkpyrition - används som konserveringsmedel då det hämmar tillväxt av mikroorganismer. Då det går under olika lagar beroende på vilka produkter det ingår i är det totalförbjudet i båtbottenfärger men tillåtet i hygienprodukter som man sköljer av. Värst är mjällshampoo, i synnerhet Head & Shoulders. Giftigt för naturen.
 
Tensider – Gör så att saker löddrar och rengörs, men är också uttorkande och hudirriterande, därför tillsätts ytterligare produkter för att ta bort den effekten. SLS (Sodium Laureth Sulfat/Sodium Lauryl Sulfat) är mycket vanlig, du hittar den överallt. Tensider är giftiga för vattenlevande organismer. Går man över till ekologiskt shampoo tar det ett par veckor innan hårbotten slutar överproducera fett, som den gjort för att skydda mot SLS.

Triclosan/Triklosan – Triklosan är ett bakteriedödande ämne som har blivit populärt i hudvårdsprodukter, hårvårdsprodukter , tandkräm, deodoranter m.m.Triklosan har visat sig vara cancerframkallande och man har även funnit att det överförs via bröstmjölk vid amning. Ämnet är starkt miljöfarligt. Det är mycket giftigt för vattenlevande organismer.

Parfym/perfume/fragrance - här gömmer sin ftalaterna som nämnts innan. Gör att huden känns mjuk och doften sitter längre. Ger könsskador på pojkfoster, ger beteendestörningar som ADHD, allergi och astma.

Aromatiska aminer ex PPD - är mycket vanligt i hårfärg och toningar. Är stark allergiframkallande, kan orsaka cancer och skada kromosomer. PPD finns även i hennatatueringar.

Silikoner - slutar ofta på -cone. Finns överallt i skönhetsprodukter, även hos Body Shop & Apoteket. De gör håret glansigt och sminket vattenfast. Kan omvandlas till siloxaner som gör att det inte känns kallt när man smörjer in sig. Är cancerframkallande, giftiga för vattenorganismer och lagras i fettvävnaden hos djur och människor.

Och så fortsätter det. I mitt eget fall tröttnade jag att läsa på så jag kastade bort de värsta direkt och ersatte de andra med ekologiska alternativ (med högt organiskt innehåll) när de tog slut. Då slipper man vara kemiingenjör för att förstå innehållet.

Det värsta är ju också att de som frekventerar mest ansiktsprodukter & smink är kvinnor i fertil ålder. Därför har vi också de absolut högsta andelen kemikalier i vårt blod, känns extra olustigt. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar