Sedan 1950-talet har kemikalierna i produkter ökat och idag används mer än 400 miljoner ton kemikalier varje år. Men få finns med i någon produkts innehållsförteckning och det är svårt att göra medvetna val som konsument. I våra hem, i våra kläder, mat, leksaker och skönhetsprodukter finns 1000-tals okända kemikalier. Dessa har genom forskning, visat på ett samband med många sjukdomar och allergier. Kemikalieindustrin är idag en av världens största industrier men behöver inte ta ansvar för de konsekvenser de skapar. Vi är omedvetet utsatta för en cocktail och lagstiftningen halkar efter. Det är inte meningen att nyfödda bebisar ska ha nästan 100 främmande kemikalier i sitt blod, att det finns flamskyddsmedel i bröstmjölken, att leksaker innehåller hormonstörande ämnen eller att skönhetsprodukter ska vara cancerframkallande. Det är dags att öka medvetenheten och bli en kritisk konsument.

söndag 20 januari 2013

Kemikaliebanta sovrummet!

Men över till den ekologiska kemikaliebantningen och den viktigaste kemikalien att undvika som jag tar upp idag är Bromerande flamskyddsmedel som sprayas på allt möjligt för att det ska brinna sämre. Soffor, sängar, skor, barnvagnar och elektronisk utrustning. Samt gosedjur och kläder, i synnerhet de från USA Kalifornien som har lag på flamskyddsmedel. Trots att de "over there" dränker allt i flamskyddsmedel har de inte färre dödsoffer vid bränder utan det verkar som flamskyddsmedlen gör att saker brinner sämre men att de då avger giftiga gaser som folk dör av istället. I boken "Den flamsäkra katten" berättar en pensionerad brandingenjör att det är bättre att rensa ut plast, som är mycket brandkänsligt.

Bromerande flamskyddsmedel är hormonstörande, ger utvecklingsstörning hos foster, är cancerogen samt misstänks orsaka giftstruma hos katter. Idag är tre bromerande flamskyddsmedel förbjudna i Sverige medans ett 70-tal fortfarande är tillåtna.

Sovrummet:


Här handlar det främst om en sak, sängen. En skumgummimadrass innehåller fler kemikalier än ett fat olja, enligt Monica Kauppi, journalist och författare till ”Impotensmadrassen”. Hon har bland annat funnit flamskyddsmedel, bekämpningsmedel, antimögelämnen, perfluorerade ämnen och tungmetaller i madrasser. Många av kemikalierna är inte bundna i materialet och lossnar därför i olika grad och tas upp i kroppen. Att välja naturmaterial som ekologisk ull och bomull eller ren naturlatex, är bättre . Det finns Svanenmärkta madrasser och ekologiska sängkläder ökar på marknaden.

Man kan vädra sovrummet och sova med öppet fönster. Att minska på elektroniken i sovrummet, att undvika dator och TV är bra för både hälsan och sömnen, mobiltelefonen kan laddas någon annanstans.

Och så har vi vardagsrummet!

Tillsammans med sovrummet är det här många tillbringar mest tid i hemmet. Men många textilier och elektronikprodukter innehåller flamskyddsmedel. I boken ”Förgiftad” av Rick Smith och Bruce Lourie berättar de att de första hälsolarmen gällande bromerande flamskyddsmedel dök upp redan på 70-talet. Det användes förr i blyad bensin men när bensinen fasades ut var Great Lake Chemicals tvungna att komma på ett nytt användningsområde. Först lanserades det som bekämpningsmedel men totalförbjöds snabbt när det hade förgiftat grundvattnet i många delstater i USA. Då lanserade man det som flamskyddsmedel istället vilket var ett vinstgivande val. Idag ingår Great Lake Chemicals i Chemtura corporation vars omsättning 2011 var 21 miljarder kronor.

De bromerade flamskyddsmedlen är en av de kemikalier man hittar mest av i dammtussar, luften, bröstmjölken och blodet. Titta gärna in på Naturskyddsföreningens blogg som låtit ett antal stora bloggerskor testa dammtussarna i sitt hem.

För att minska flamskyddsmedlen i hemmet får man fråga sig fram i de möbel- och elektronikbutikerna man handlar hos. På Svanens hemsida finns ett fåtal exempel på Svanenmärkt elektronik. Viktigt är att lufta vid användning, inte minst vid köp av nya elektroniksaker

Jag frågade IKEA hur deras arbete med kemikalier gick till och då skickade de hur mycket skrivet engelskt material som helst. Efter mycket läsning kunde jag utläsa att de har fasat ut PVC-plast sedan 10 år tillbaka, enligt deras uppgifter. När det gäller flamskyddsmedel skriver de så här på sin hemsida under Frågor och Svar:

Använder IKEA flamskyddsmedel i soffklädslarna?

Alla IKEAs sofföverdrag är testade enligt ett cigarettest som heter ”EN1021”. Detta test är obligatoriskt för alla möbler som säljs inom EU.
Vad gäller ”flamskyddsbehandling” av möbler så är det pga. hälsorisken strikt förbjudet att använda i Sverige. Med hänsyn till detta så är möbler sålda på IKEA i Sverige aldrig flamskyddsbehandlade.


Detta är direkt lögn och lite obehagligt att de inte har bättre koll. Däremot verkar det som att IKEA fasat ut en del farliga flamskyddsmedel. Men vid en direkt fråga om de inte har flamskyddsmedel i sina textilier har jag inte fått något svar. Vilket man tyvärr är väldigt van vid när man frågar företagen om kemikalier, den stora muren av tystnad är tydligen det bästa sättet att hantera nyfikna kunder.

Så därför är det bäst att fråga vid varje köp. Var en jobbig konsument!
I nästa inlägg tänkte jag berätta hur det går med min ekologiska livsstil i badrummet, hur kroppen har svarat & vad som är bättre/sämre. Tills dess, ta hand om er!

6 kommentarer:

 1. En fråga: minskar risken med giftiga ämnen i skumgummimadrass med tiden??? Vi sover på en flera år gammal skummgummibotten, och jag undrar om det kan vara så att tex flamskyddsmedel "avdunstat" något eller...???

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tyvärr inte. Jag hänvisar till detta svar som Ulrika Dahl, avdelningschef för miljögifter på Naturskyddsföreningen svarade på just den frågan:

   När det gäller just skumgummi så kan dessa madrasser ofta innehålla flamskyddsmedel. Äldre madrasser, från just 80-talet, innehöll oftast "värre" flamskyddsmedel, och dessutom i högre halter. Man har även sett att flamskyddsmedlen inte avdunstar stort över tid, utan pyser tillbaka in i alla de små hålrummen i skumgummit. Därför kan det vara bra att köpa en ny madrass, om man vill vara försiktig.

   IKEAs madrasser har varken bromerade eller klorerade flamskyddsmedel i madrasserna, så jag föreslår att ni köper en madrass därifrån. Annars finns det även ekologiska madrasser från tex Grön Interiör.

   Radera
 2. Tack för svar :)

  SvaraRadera
 3. Hej! Ett gammalt inlägg, men kanske du ser min fråga ändå: vi har bäddmadrasser ( http://www.groninterior.se/baby-barn/madrasser/baddmadrasser-barn/baddmadrass-barn-lena.html ) och vanlig madrass ( http://www.groninterior.se/baby-barn/madrasser/barn-ungdomsmadrasser/barnmadrass-kati-plus.html ) från grön interiör åt våra barn. Nu skulle vi behöva en madrass till, till spjälsängen, men ekonomin kommer lite emot... Vad tror du om denna: http://bovete.se/bovete-produkter/till-barn/madrass-till-barns%C3%A4ng-boveteskal . Försökte maila dem för att få lite mer uppgifter om madrasserna och vad de innehåller, men har inte fått något svar. Har du hört något om bovetemadrasserna, eller har du någon åsikt om dem? Hälsn. Heidi

  SvaraRadera
 4. Hej, jag har just köpt ny säng på Ikea som rekommenderas här. En Songli resårbotten med Tromsdalens bäddmadrass till. Dvs deras naturmaterial säng, den bästa. Efter första natten fick jag en kraftig allergireaktion med röda ögon som såg ut som en blodsutgjutelse, ett kraftigt "band" över pannan och även svaga känningar åt luftorganen. Jag har aldrig varit allergisk, varken som barn eller vuxen. Nu har jag tagit bort bäddmadrassen för att avgöra om reaktionen kom från den eller från själva sängen. Har någon en tanke om vad detta kan bero på? Sängen är ju gjort av naturmaterial med naturlatex som främsta del.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   Hur gick det med din allergireaktion? Hoppas du mår bättre! Lyckades du härleda den till bäddmadrass eller madrass? Vet att man kan få allergiska reaktioner av latex, någon procent av befolkningen kan ha allergin och därmed reagera. I te x naturgumminappar har man tagit bort proteinet som kan orsaka allergi. Hör med Ikea, de brukar vara hjälpsamma. Och uppdatera gärna här med hur det gick!

   Radera