Melamin är en organisk förening som används vid tillverkning av plast. Den höga kvävehalten gör att det kan förväxlas med protein vid provtagning. Melamin är ett organiskt ämne rikt på kväve. Det kan i fast form och kombinerat med formaldehyd bli plastmaterial och kan användas i klister, plastkärl och som flamskydd. Melamin innehåller höga
halter av formaldehyd, som är oerhört skadligt för oss människor. Användningen har minskat sedan 50- och 60-talet. Detta beror till viss del på att de förstörs i microvågsugnar och att de inte är återvinningsbara. Dess höga kvävehalt gör att det också används som gödsel.
På Livsmedelverkets hemsida:
På Livsmedelverkets hemsida:
Är det farligt att använda tallrikar gjorda av melamin?
Nej. Melaminet är så hårt bundet i plasten att det inte överförs till maten i farliga mängder. Gränsvärdena för hur mycket melamin som får läcka från material som är i kontakt med livsmedel är betydligt lägre än de halter som kinesiska barn och vuxna blivit sjuka av. I de fall ämnet melamin har orsakat sjukdom har människor fått i sig det på annat sätt än via plastkärl.Vilka hälsoeffekter kan förväntas om man får i sig melamin?
De melamindoser som man kan få i sig vid normal konsumtion av livsmedel importerade till Sverige är mycket låga, och därmed även risken att få några symptom. Vid mycket höga doser kan melamin orsaka njursten, kristallbildning i njurar och i urinvägarna. Njursten i sin tur kan täppa till och orsaka inflammationer i uringångarna. Vid ännu högre doser kan melamin även orsaka dödsfall, vilket har inträffat i Kina.Men om djuren äter foder med melamin, kan det då finnas i köttet vi äter?
Melaminet är vattenlösligt och sprids ut i kroppen vilket innebär att det skulle kunna finnas i köttet vi äter. Men eftersom melamin inte lagras i kroppen, utan utsöndras mycket snabbt, är det inte troligt att mängderna i köttet kan skada hälsan.Melamin i djurfoder
Våren 2007 upptäcktes i USA att vissa typer av djurfoder innehöll melamin, och det uppdagades att restprodukter av melamin upphandlades av kinesiska grossister som malde ner melaminet till ett pulver som ger intrycket av att vara protein vid provtagning, trots att det helt saknar proteinets övriga egenskaper. Det nermalda melaminet blir en billigare råvara och köparen tror att han/hon får högvärdigt protein.
Melamin i mjölkersättning
Hösten 2008 uppdagades i Kina, efter ett par dödsfall och tusentals insjuknade barn, att melamin tillsatts i mjölk, mjölkpulver och mjölkprodukter avsett för spädbarn. Melamin är rikt på kväve och har tillsatts för att proteinhalten i mjölkersättning ska verka högre än den egentligen är. Halten av kväve mäts i kvalitetskontrollen för att bestämma proteinhalten. Melamin i livsmedel kan även ge njursvikt med dödlig utgång.En kinesisk dissident, Zhou Qing, menar att melaminskandalen, där hundratusentals barn förgiftades av torrmjölk bara är toppen på ett isberg. De avslöjanden som författaren och människorättskämpen, Zhou Qing, gjort har presenterats i en uppmärksammad bok ”What kind of god” och i diverser artiklar i internationella tidskrifter. Hans budskap är att det politiska systemet inte vill ha en öppen granskning av industrimaten. Idag producerar Kina cirka 80% av alla världens livsmedelstillsatser.
Tack för att du skrev om detta <3 Hälsn Eve
SvaraRadera