Sedan 1950-talet har kemikalierna i produkter ökat och idag används mer än 400 miljoner ton kemikalier varje år. Men få finns med i någon produkts innehållsförteckning och det är svårt att göra medvetna val som konsument. I våra hem, i våra kläder, mat, leksaker och skönhetsprodukter finns 1000-tals okända kemikalier. Dessa har genom forskning, visat på ett samband med många sjukdomar och allergier. Kemikalieindustrin är idag en av världens största industrier men behöver inte ta ansvar för de konsekvenser de skapar. Vi är omedvetet utsatta för en cocktail och lagstiftningen halkar efter. Det är inte meningen att nyfödda bebisar ska ha nästan 100 främmande kemikalier i sitt blod, att det finns flamskyddsmedel i bröstmjölken, att leksaker innehåller hormonstörande ämnen eller att skönhetsprodukter ska vara cancerframkallande. Det är dags att öka medvetenheten och bli en kritisk konsument.

söndag 2 november 2014

Att avgifta sig från kemikalier!

De flesta inlägg om kemikalier handlar tyvärr om att man hittar kemikalier överallt och att allt är värre än man tror. Därför är det positivt att även hitta hemsidor med inlägg som fokuserar på lösningar.

Kurera.se finns det matnyttig information om att göra bättre val. Det inlägget jag hittade är från 2013 men mer högaktuellt än någonsin, nämligen hur man väljer kost som avgiftar kroppen från miljögifter. Deras fokus är på barn men jag tycker alla kan ta till sig informationen.

De har bland annat tips som

- att äta linfrön i maten, som genom sina fiber, kan binda gifter i kroppen.

- att ha koriander i maten, då den binder tungmetaller.

- att äta sparris, grönkål, spenat, broccoli, blomkål eller brysselkål då dessa binder fosfater.

- att äta lök och vitlök innehåller som innehåller svavel. Dessa kan motverka tungmetaller.

Det finns även fler råd som är lite mer extrema och man bör ta i beaktande att tipsen fokuserar mycket på alternativ- och naturmedicin, därför tycker jag man ska göra dessa tips i samrådan med läkare, i synnerhet när det gäller barn.

Många av naturmedicinerna är inte tillräckligt utredda med tanke på biverkningarna, men å andra sidan är den traditionella läkarvården inte så öppen för naturmedicin, trots dess långa historik.

Läs hela inlägget här.

2 kommentarer:

  1. Tack för en jättefin och viktig blogg. Jag skriver själv om de här frågorna. Jag blir så glad att se att det finns fler som brinner för de här frågorna. Jag tog mig även friheten att länka till din blogg från min. Hoppas att det var ok?

    Mvh /Sara
    saraseviga.blogspot.com

    SvaraRadera