Sedan 1950-talet har kemikalierna i produkter ökat och idag används mer än 400 miljoner ton kemikalier varje år. Men få finns med i någon produkts innehållsförteckning och det är svårt att göra medvetna val som konsument. I våra hem, i våra kläder, mat, leksaker och skönhetsprodukter finns 1000-tals okända kemikalier. Dessa har genom forskning, visat på ett samband med många sjukdomar och allergier. Kemikalieindustrin är idag en av världens största industrier men behöver inte ta ansvar för de konsekvenser de skapar. Vi är omedvetet utsatta för en cocktail och lagstiftningen halkar efter. Det är inte meningen att nyfödda bebisar ska ha nästan 100 främmande kemikalier i sitt blod, att det finns flamskyddsmedel i bröstmjölken, att leksaker innehåller hormonstörande ämnen eller att skönhetsprodukter ska vara cancerframkallande. Det är dags att öka medvetenheten och bli en kritisk konsument.

onsdag 6 augusti 2014

Barnens ytterkläder del 1: regnkläder!

Nu börjar det gå mot höst och för många föräldrar innebär det en uppdatering av ytterkläder till barnen. Men hur vet man vad som är bästa valen ur kemikaliesynpunkt? Jag har sammanställt en lista, bra att ha i bakhuvudet när du ska handla. Vi börjar med regnkläderna!

Regnkläder

Galon är benämningen för plastbelagd textil t ex bomull. Plasten kan vara av PVC eller Polyuretan, undvik PVC, som kan innehålla ftalater. När man köper regnkläder bör man också vara medveten om att barn inte svettas lika mycket som vuxna, därför behöver inte plaggen "andas" lika mycket som till vuxna.

Förutom materialet i regnkläderna behöver man titta på vilka kemikalier som gör dem smuts- och vattenavvisande. Det finns till exempel dåliga val, som fluorföreningar ex PFOA/PFOS. Gore-Tex brukar innehålla fluorföreningar, därför bör man undvika alla produkter med Gore-Tex.

Ett bättre val är impregnering med Bionic finish ECO, vilket innebär att regnkläderna är ekologiskt behandlad, utan fluor. De aktiva substanser är istället dimethicone (en sorts silikon) och polyuretan.

Även knapparna kan innehålla tråkigheter. 2011 analyserade Testfakta 11 regnställ och mer än hälften innehöll bly i knapparna. Värst var Polarn & Pyret med en halt 22 gånger högre än den tillåtna. Regnstället stoppades från försäljning och när Testfakta kontrollerade regnställ på våren 2012 var felet åtgärdat, både hos Polarn & Pyret, Didriksson & H&M. Men däremot innehöll två märken fortfarande bly samt kadmium och ftalaten DEHP (förbjuden i leksaker men inte i kläder), både i väven och i dragkläppen. Märkena var Ticket to Heaven och Garda.

Ser man till vattentäthet och slitage har det gjorts tester där Didrikssons, Kappahl, Lindex samt Polarn & Pyret får höga betyg medan Stadium, Ticket to heaven samt H&M får sämre betyg.

Nedan kommer en liten sammanställning för några av de mest förekommande märken.

- Abeko har både regnställ i PU och PVC. De ska dock vara öko-texmärkta.

- CeLaVi har regnställ med innehåll 62% polyester och 38% polyuretan. De har dock fleecebelagd insida och fick dåliga testresultat 2012.

- Didriksson har regnställ av bl a 100% polyester. Deras Waterman Kids set fick "bäst i test" 2012 och är även valet när författarna till "Handla rätt för en giftfri barndom" rankade bästa valet på marknaden 2013. Deras sortiment är impregnerade med Bionic finish ECO sedan 2013.

- Gneis har flera tyger som är Öko-tex-märkta, oklart om det gäller regnkläderna då deras webshop just nu är stängd. De använder impregneringen Bionic finish ECO i nytillverkade plagg.

- H&M har en skaljacka i 100% polyester, utan fluorkarboner.

- Isbjörn har en viss del av deras sortimentet impregnerade med Bionic finish ECO.

- KappAhls regnställ är av 100% Polyuretan. På deras lista över förbjudna/begränsade kemikalier finns PFOS/PFOA med, det framgår dock inte om de är begränsade eller förbjudna.

- Katvig har regnkläder i återvunnen polyester med öko-texmärkt PU-skikt. De hade dock, enligt senast utförda test, inga reflexer och dålig vattentäthet.

- Lindex regnställ är av 100% polyureten och impregnerade med Bionic finish ECO. De har fått genomgående höga betyg i olika tester.

- Polarn & Pyret har en sammansättning av 30% polyuretan och 70% polyester i sina regnkläder. Vid en förfrågan till Polarn & Pyret som bloggen enklare johanna ställde i augusti 2013 framkom det att deras regnkläder inte är behandlade med perfluorerande ämnen, det är PU:n som gör dem vattentäta.

- Reima nämner inget om material på sin hemsida men plaggen beskrivs som både smuts- & vattenavvisande genom bl a deras material ReimaTec, vilken troligen är namnet för en syntetisk och kemikalisk sammansättning. Vid kontakt med dem informerar de om att alla deras kläder är PVC-fria samt att impregnering är PFOS-fri. Men inte fluorfri? De skulle kontakta kontoret i Finland och återkomma.

Gummistövlar

I Testfaktas analys från 2010 fanns det inga gummistövlar som innehöll ftalater, därför hade de inte med den punkten i testet 2013. Men för att vara på den säkra sidan tycker jag man ska välja ett par i naturgummi, vilket är att föredra framför olika plastsorter. Viking, CeLaVi & Tretorn är några exempel på företag med gummistövlar i naturgummi.

CeLaVi uttalar även att deras stövlar är fria från tungmetaller och PVC. Även Tretorn samt Kavat skriver att de är fria från PVC, Kavats stövlar är dock tillverkade i återvunnen gummi.

H&M och Polarn & Pyret har gummistövlar i 100% gummi, oklart vilken sorts gummi.

I Testfaktas analys 2013 kom man också fram till att alla stövlar höll vatten bra. Sämst i test var Polarn & Pyret då den hade sämre stöd för foten och åldrades snabbast. Bäst i test blev Crocs, som är gjorda i materialet Crocs-Lite. Jag är dock skeptisk till deras sortiment då man kan lukta sig till deras affärer på långt håll. Ordet Crocs-Lite vittnar också om en syntetisk materialsammansättning, som idag är okänd.

18 kommentarer:

  1. Åh vilket bra inlägg! Längtar redan efter fler, tack för hjälpen i ytterklädesdjungeln :-)

    SvaraRadera
  2. Hur är det med stövlar i neopren? Dåliga?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

      Radera
    2. Gällande stövlar i neopren finns det två aspekter som gör mig kritisk. Det ena är att materialet neopren är framställs av DuPont, samma kemikalieföretag som tillverkar flamskyddsmedel och teflon. De har ingen trevlig historik gällande tråkiga kemikalier med andra ord. Det andra är att när man googlar neopren, kommer det upp diskussioner om våtdräkter, där många haft allergiska reaktioner av våtdräkter tillverkade av neopren. Utifrån de aspekterna hade jag hellre valt naturgummi.

      Radera
  3. Vilken bra lista!

    Hur vet du att lindex kläder har det där bio-beläggningen? Står ju inget på deras hemsida... Blir ju extra svårt då att göra rätt, när kedjorna inte själva kan berätta vad kläderna är gjorda av.

    SvaraRadera
    Svar
    1. När det kommer till Lindex och deras beläggningar håller jag med att det är otydligt under den allmänna informationen på deras hemsida, det stod tydligt på deras FIX overaller ifjol, men inte i år. Har mailat dem och bett om besked. Jag har även funnit information på flertalet sidor bl a från Naturskyddsföreningen. Håller verkligen med om att det är en svåröverskådlig djungel, det var bl a därför jag gjorde sammanställningen. Återkommer när jag vet besked!

      Radera
  4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har också mailat Lindex i exakt samma ärende men jag har inte heller fått nått svar ännu

      Radera
  5. Du skriver att hm har skaljacka i polyester, är den den i 100% polyamid? Är alla deras funktionsplagg okej?

    Jag behöver köpa skaljacka, Överdragsbyxor och regnställ. Kan jag köpa det på Lindex, Kappahl eller hm och det är okej?

    Från vilket år är alla butikers plagg okej? Tänkte om man köper begagnat.. Eller är det bättre att köpa nytt i denna fråga?

    SvaraRadera
    Svar
    1. H&M & Didriksson ska sedan 2013 inte ha fluorkarboner alls i sina kläder. Lindex håller på att byta ut sitt sortiment, leta efter den gröna lappen märkt med "Bionic Eco Finish". Deras överdragsbyxor i år är inte märkta med den så de avråder jag ifrån. Polarn & Pyrets regnkläder (men inte vinterkläder) ska vara ok. Jag hade endast köpt begagnat från de märken som är 100% säkra. Vet bl a det finns en hel del begagnat på Tradera från 2013.

      Radera
  6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  7. Hej! Jättebra inlägg! Vet du hur det är med Lindberg regnställ?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lindberg verkar ytterst medvetna och skriver på sin hemsida så här:

      Från och med tillverkningsåret 2014 sker all DWR behandling (vattenavvisande ämnen på yttertyget) utan s k fluorkarboner. De skadliga egenskaperna hos perfluorerade ämnen är skälet till att vi beslutat att inte använda detta i vår impregnering av vattentäta kläder. PFOA och PFOS inte är nedbrytningsbart i naturen och bidrar inte till en hållbar miljöutveckling och skall därför inte finnas i våra produkter.

      Våra regnkläder (PU) är fria från bly, PVC och ftalater och vårt PU-material är testad/certificerad enligt ÖKO-TEX Standard 100.

      Så de verkar ok! Tilläggas bör att många företag slutat med fluorkarboner under den senaste tiden, ex Polarn & Pyret. Även Villervalla har fluorfritt. Så jag tycker den marknaden kommit långt och har många medvetna aktörer! :)

      Radera
    2. Tack så mycket för ditt svar! Det blev didriksson ändå :). Hur är det med gummistövlarna Viking Supra light? Vet du något?

      Radera
  8. Hej! Vet du hur det är med Vikings supra Light stövlar? http://www.vikingfootwear.com/se/kids/thermoboots/supra-light

    Jag skulle vilja ha ett par stövlar som inte är så tunga och därför frågar jag dig om dessa :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Sofie!

      Jag gissar att du tänker ha dem som gummistövlar? De från Viking du länkar till hade jag valt bort av ett par olika skäl:

      1. De är gjorda av PU som är plast. Det har börjat komma nyare rön om att den plasten också kan läcka kemikalier.
      2. De är tillverkade av material från BASF som är ett stort tyskt kemikalieföretag. Vilka kemikalier som ingår är oklart. Men så fort det står copyright (BASF® Elastopan) bredvid namnet är det en sammansättning av olika kemikalier.
      3. De skriver att de är biologiskt nedbrytbara, vilket jag tycker låter mycket märkligt om plast.

      Jag hade valt en stövel i naturgummi med hederliga ullsockar i. Ull är suveränt, håller varmt och torrt. Här hemma har vi Tretorn gummistövlar och Minimundus tunna ullstrumpor, men det är en smaksak vad man fastnar för.

      Lycka till!

      Radera
  9. Åh tack för ditt svar!! Vilka tretorn har ni? Det finns ju ett gäng :)

    Superbra blogg som kommer att följas :)

    SvaraRadera
  10. Ursäkta för sent svar!

    Vi har bl a Heritage, men det handlar nog mer om passform och vad som varit på rea te x, alla Tretorns gummistövlar är bra! Jag har även dem som vuxen!

    SvaraRadera