Sedan 1950-talet har kemikalierna i produkter ökat och idag används mer än 400 miljoner ton kemikalier varje år. Men få finns med i någon produkts innehållsförteckning och det är svårt att göra medvetna val som konsument. I våra hem, i våra kläder, mat, leksaker och skönhetsprodukter finns 1000-tals okända kemikalier. Dessa har genom forskning, visat på ett samband med många sjukdomar och allergier. Kemikalieindustrin är idag en av världens största industrier men behöver inte ta ansvar för de konsekvenser de skapar. Vi är omedvetet utsatta för en cocktail och lagstiftningen halkar efter. Det är inte meningen att nyfödda bebisar ska ha nästan 100 främmande kemikalier i sitt blod, att det finns flamskyddsmedel i bröstmjölken, att leksaker innehåller hormonstörande ämnen eller att skönhetsprodukter ska vara cancerframkallande. Det är dags att öka medvetenheten och bli en kritisk konsument.

onsdag 1 januari 2014

Äkta mat & Hunger!

Jag stod vid tidningarna i affären och upptäckte något intressant. Nämligen att det fanns två nya mattidningar, Äkta mat och Hunger, som tydligen har startat ifjol. Jag ville se vad de handlade om så här kommer en liten summering.

Båda tidningarna vill återuppmärksamma riktig mat och granska snabbmat, E-nummer och en alltmer oseriös matindustri. Men vad är skillnaden på dessa två?

Under hösten har båda släppt sina första nummer. Båda är granskande matmagasin som vurmar för säsongsanpassad, närodlad och kemikaliefri mat och råvaror.

Bakom Äkta mat står LRF Media, som är ett helägt dotterbolag till Lantbrukarnas Ekonomi AB. Chefsredaktören Anna Michelson, menar att fokus är att göra en tidning som ger läsaren mod att testa nya råvaror och att laga mat från grunden.
 
– Äkta Mat kommer inte att ägna sig åt undersökande journalistik eller vara en renodlad recepttidning, utan vi vill att läsaren ska våga gå och köpa en majrova eller ett helt lamm. Vi ska ha mycket tips om hur man hanterar råvarorna, hur man styckar och hur man handlar i säsong, fortsätter hon.
 
Tidningen kommer ges ut med 10 nummer per år och hade redan, vid första nummersläppet, över 2000 prenumeranter.
 
Hunger är tidningen från skaparna bakom ”Filter” och ”Offside", denna gången med den före detta SvD-journalisten Mats-Eric Nilsson med i gänget. Han har redan släppt både böcker och kokböcker tidigare, bl a "Den hemlige kocken" som granskar alla E-nummer i mat. Tidningen kommer granska fusket i butikerna och på krogen och är tänkt att passa den breda massan som bryr sig om vad de stoppar i sig.
 
 – Varje nummer innehåller några granskande reportage blandat med kortare information. Men det ska även finnas matinspiration och gästkockar, dock inget superstajlat, menar Mats-Eric Nilsson.
 
De kommer troligen ha närmare 4000 prenumeranter till premiärnumret och första tidningen sålde slut mycket snabbt.

Jag tycker båda låter mycket intressanta. För visst är vi alla lite till mans trötta på köttskandaler, massindustri, hemliga tillsatser och ett Sverige som inte ens vet när äpple-säsongen är?

Så här ser tidningarna ut, intressant!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar