Sedan 1950-talet har kemikalierna i produkter ökat och idag används mer än 400 miljoner ton kemikalier varje år. Men få finns med i någon produkts innehållsförteckning och det är svårt att göra medvetna val som konsument. I våra hem, i våra kläder, mat, leksaker och skönhetsprodukter finns 1000-tals okända kemikalier. Dessa har genom forskning, visat på ett samband med många sjukdomar och allergier. Kemikalieindustrin är idag en av världens största industrier men behöver inte ta ansvar för de konsekvenser de skapar. Vi är omedvetet utsatta för en cocktail och lagstiftningen halkar efter. Det är inte meningen att nyfödda bebisar ska ha nästan 100 främmande kemikalier i sitt blod, att det finns flamskyddsmedel i bröstmjölken, att leksaker innehåller hormonstörande ämnen eller att skönhetsprodukter ska vara cancerframkallande. Det är dags att öka medvetenheten och bli en kritisk konsument.

lördag 28 december 2013

Växterna som rensar inomhusluften!


 
Vår inomhusluft påverkas mycket av de val vi gör. Byggmaterial, väggfärger, tapeter, golv, leksaker, elektriska varor, textilier, tillagning av mat och våra kläder bidrar till en försämrad inomhusluft.
 
För att motverka detta kan man lufta dagligen, våttorka golven en gång i veckan och välja bättre material till sitt hem. Men man kan även köpa bra växter som både renar och ökar luftfuktigheten.
 
Växterna tar upp gifter såväl genom blad och rötter som genom mikroorganismer i jorden. Man får in mer syre, behagligare luft, mindre torra slemhinnor och motverkar statisk elektricitet. Dessutom gör den fuktiga luften närmast växtens blad att damm fastnar.
 
Redan 1980 upptäckte NASA att vanliga krukväxter kan rena inomhusluften. Flertalet studier har visat att krukväxter kan minska halterna av bl a aceton, ammoniak, bensen, toluen och xylen. Ett enda exemplar av Ampellilja eller Gullranka kan t ex eliminera all formaldehyd i ett 50 kubikmeter stort rum på högst två timmar.
 
Man har också upptäckt att när man placerar växter på en arbetsplats eller skola har hälsoproblem och sjukfrånvaro minskat. Människors koncentration förbättrades, man fick förbättrad inlärningsförmåga och mindre huvudvärk samt var inte så trötta och tunga i huvudet. I USA fann man också att växter påverkar patienter på sjukhus. Patienter blev fortare friska och behövde mindre smärtstillande mediciner om de hade växter omkring sig.
 
De flesta växter tar upp koldioxid (CO2) och släpper ut syre (O2) som ett resultat av fotosyntesen, vilket ger en friskare luft. Men på natten, när fotosyntesen inte pågår, tar växten upp syre och släpper ut koldioxid precis som en människa. Vissa växter kan dock utföra så kallad CAM-fotosyntes, där de aktivt tar upp koldioxid ur luften på natten för att lagra i bladen. I ett sovrum kan man därför fokusera på CAM-växter som Bromelia, Aloe, Novemberkaktus, Paradisträd och Svärmorstunga.
 
Många växter är multifunktionella och suger upp flera olika kemikalier. Nedan följer en lista på vanliga kemikalier och vilka växter som motverkar dem.
 
Aceton
Finns i nagellackborttagningsmedel, kosmetika, blanketter och utandningsluft.

Växter som rensar är fredskalla.

Alkohol 
Finns i fibermaterial, spånskivor, golvmaterial, heltäckningsmattor, kopiatorer, klister, målarfärg, tapeter och människans utandningsluft.

Växter som rensar är fredskalla.

Ammoniak
Finns i produkter som används i fotolabb, på frisörsalongen, i utandningsluft, skrivare och i olika rengöringsmedel.

Växter som rensar är buskpalm, rosenkalla, krysantemum, påfågelsblad, ormbunke och tulpaner.

Bensen
Denna kemikalie hittar man i lösningsmedel och rengöringsmedel, avgaser, rökning, industriutsläpp men även i plaster, tapeter, takskivor, färger och gummi. Bensen ger direkt illamående i högre koncentrationer, men är framförallt säkerställt cancerframkallande.

Växter som rensar är gerbera, murgröna, band- & kantdracena, freds- & silverkalla, svärmorstunga,  bergspalm och krysantemum.
 
Formaldehyd
Finns i plaster, möbler, tapeter, textilier och pappersprodukter men också i färger och spånplattor samt från cigarettrök. Att utsättas för formaldehyd kan ge irritation och illamående, och på längre sikt är det allergiframkallande och misstänkt cancerframkallande. 
 
Växter som rensar är ädelbanan, murgröna, band- & kantdracena, freds- & klätterkalla, svärmorstunga, bergspalm, ampellilja, gullranka, stor spjutranka, ormbunkar, fönsterfikus, benjaminfikus och aralia. 
 
Trikloretylen
Är en fettlösare som ingår i rengöringsmedel, lim och lack. 

Växter som rensar är gerbera, murgröna, band- & kantdracena, fredskalla, svärmorstunga och bambupalm

Xylen och Toluen
Dessa är aromatiska kolväten som kan avges till luften från bl.a. datorer, skrivare, lim, färger, spånskivor, fotokopieringsmaskiner, fernissa, golvmaterial, klister, takskivor, tapeter, utandningsluften, lösningsmedel och flamskyddsmedel. Effekten av låga koncentrationer är inte väl undersökt, men pekar på att ämnena har en viss cancerframkallande risk. I höga koncentrationer skadar de det centrala nervsystemet.

Växter som rensar är spjutbräken, benjaminfikus, guldpalm, brudorkide, prickblad och fredskalla.

Om man summerar informationen hade jag valt svärmorstunga, fredskalla, ampellilja, aralia, murgröna, paradisträd samt kant- & banddracena. Enkla att sköta, finns överallt att köpa och inte alltför dyra. Placeras ut efter läget de gillar, men gärna i sovrummen och vardagsrummet, vid elektriska apparater; TV, dator mm.

För lite mer intressant information, titta gärna in här.
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 

2 kommentarer:

  1. Den här guiden kommer att följa med nästa gång jag ska köpa blommor superbra!

    SvaraRadera
  2. Vad roligt att den uppskattades!

    SvaraRadera