Sedan 1950-talet har kemikalierna i produkter ökat och idag används mer än 400 miljoner ton kemikalier varje år. Men få finns med i någon produkts innehållsförteckning och det är svårt att göra medvetna val som konsument. I våra hem, i våra kläder, mat, leksaker och skönhetsprodukter finns 1000-tals okända kemikalier. Dessa har genom forskning, visat på ett samband med många sjukdomar och allergier. Kemikalieindustrin är idag en av världens största industrier men behöver inte ta ansvar för de konsekvenser de skapar. Vi är omedvetet utsatta för en cocktail och lagstiftningen halkar efter. Det är inte meningen att nyfödda bebisar ska ha nästan 100 främmande kemikalier i sitt blod, att det finns flamskyddsmedel i bröstmjölken, att leksaker innehåller hormonstörande ämnen eller att skönhetsprodukter ska vara cancerframkallande. Det är dags att öka medvetenheten och bli en kritisk konsument.

söndag 8 december 2013

Plasten i havet!

Greenpeace skriver att det varje år dumpas över 6,5 miljoner ton plastavfall i haven. Plasten tillsammans med dumpade fiskeredskap bildar öar av plastsopor som flyter omkring i haven. I Stilla havet norr om Hawaii finns en plastvirvel som är större än USA:s delstat Texas.
Men all plast flyter inte, cirka 70 procent av plastavfallet sjunker till botten. Över 1 miljon sjöfåglar och hundra tusen marina däggdjur och sköldpaddor dör varje år av att ha ätit eller fastnat i plast slängd i havet. Plasten bryts ner till mycket små partiklar, som äts av mindre djur. Tyvärr kan till exempel en plastmugg finnas kvar i 100 år.

Man har, sedan man bytte till mer avancerade filter, upptäckt att problemet är mycket större än man först trott.

Vi har tidigare pratat om att ex fleece avger små partiklar vid tvätt, som sedan följer med ut i havet.

Man har även funnit att våra vanliga hudvårdsprodukter, som raklödder, tandkräm och peelingkräm innehåller s k microplaster som man tillsatt, oftast polyeten (PE) och polymetylmetakrylat (PMMA).

Men nu kan man åtminstone försöka göra något åt det, både privat och på större väg.

För det första har en 19-åring, Boyan Slat, designat en farkost som heter Ocean Cleanup Array. Farkosten består av ett nätverk av flytande bommar och platt­for­mar som samlar upp flytande skräp, sorterar skräpet från plankton och sedan placerar skräpet på flytande pontoner som enkelt kan transpor­te­ra skräpet i land för att sedan återvinnas. Man räknar med att farkosten kommer kunna plocka upp emot 7 250 000 ton plas­tav­fall, bland annat från "Det stora stillahavssopområdet".

Man har räknat ut att det skulle ta cirka fem år att rensa samtliga stora skräp-öar på skräp.
 
Men det som sjunkit till botten är en annan historia. Och det kommer nytt avfall varje år om vi inte radikalt förändrar vissa saker.
 
Naturskyddsföreningen har gjort en kort lista på vad du, som person, kan göra. Exempelvis:
 
- Om din skönhetsprodukt marknadsförs med ord som Microspheres, Micro-beads, Balls, Beads eller Microcrystals så blinkar plastvarningslampan. Om du ser ordet "poly"  eller förkortningen "PE" i innehållsförteckningen så har du hittat en produkt som ska verka fräsch, men är det raka motsatta.
 
Den innehåller pyttesmå plastbitar som åker rakt genom reningsverken och ut i haven där de förorenar, förgiftar och äts upp av djur i tron att det är mat.
 
Den nederländska organisationen Plastic Soup har listat produkter som är bra och de som tyvärr innehåller plast.
 
Kom ihåg att det finns schyssta skrubbande produkter som innehåller ingredienser som naturen klarar av att bryta ned, som socker eller krossade kaffebönor, istället för plast.
 
Hela den praktiska listan hittar du här! Deras rapport "Raklödder till fiskarna" finns här.
Det finns också mer information hos plastriot.se/, en svensk blogg med bra info.
 
 
 Inga kommentarer:

Skicka en kommentar