Sedan 1950-talet har kemikalierna i produkter ökat och idag används mer än 400 miljoner ton kemikalier varje år. Men få finns med i någon produkts innehållsförteckning och det är svårt att göra medvetna val som konsument. I våra hem, i våra kläder, mat, leksaker och skönhetsprodukter finns 1000-tals okända kemikalier. Dessa har genom forskning, visat på ett samband med många sjukdomar och allergier. Kemikalieindustrin är idag en av världens största industrier men behöver inte ta ansvar för de konsekvenser de skapar. Vi är omedvetet utsatta för en cocktail och lagstiftningen halkar efter. Det är inte meningen att nyfödda bebisar ska ha nästan 100 främmande kemikalier i sitt blod, att det finns flamskyddsmedel i bröstmjölken, att leksaker innehåller hormonstörande ämnen eller att skönhetsprodukter ska vara cancerframkallande. Det är dags att öka medvetenheten och bli en kritisk konsument.

onsdag 16 oktober 2013

Tips om kemikaliefri städning!

Naturskyddsföreningens Gröna guide tipsar här hur du kan städa så kemikaliefritt/miljövänligt som möjligt. Rengöringsmedel är ofta både ohälsosamma för dig och miljön, ta gärna en titt på innehållsförteckningarna på dina rengöringsflaskor. Ingen vacker syn va? Vissa medel bör man faktiskt använda skyddshandskar och munskydd till, inte minst om man har astma. Men det står inte på förpackningarna utan hos företagets säkerhetsdatablad, som man måste begära personligen.
 
Oftast räcker vanlig såpa, att putsa fönsterna med diskmedel är ett berömt knep o s v. Ta även en titt på apparna "Fiffiga frun" för gamla, hederliga husmorstips eller "Vara utan fara", en app skapad av forskarna Linda Mohlander och Ellen Ingre-Khans, vid Stockholms universitet, som tipsar om de vanliga produkterna i vår vardag och vad man ska tänka på när det gäller kemikalier.
 
Nedan ser ni ett städset hos Alvas hus, med essentiella oljor bland annat.
 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar