Sedan 1950-talet har kemikalierna i produkter ökat och idag används mer än 400 miljoner ton kemikalier varje år. Men få finns med i någon produkts innehållsförteckning och det är svårt att göra medvetna val som konsument. I våra hem, i våra kläder, mat, leksaker och skönhetsprodukter finns 1000-tals okända kemikalier. Dessa har genom forskning, visat på ett samband med många sjukdomar och allergier. Kemikalieindustrin är idag en av världens största industrier men behöver inte ta ansvar för de konsekvenser de skapar. Vi är omedvetet utsatta för en cocktail och lagstiftningen halkar efter. Det är inte meningen att nyfödda bebisar ska ha nästan 100 främmande kemikalier i sitt blod, att det finns flamskyddsmedel i bröstmjölken, att leksaker innehåller hormonstörande ämnen eller att skönhetsprodukter ska vara cancerframkallande. Det är dags att öka medvetenheten och bli en kritisk konsument.

onsdag 18 september 2013

Barnkläder och olika miljömärkningar!

 
 
Trots att många köper begagnade barnkläder är marknaden för nya kläder fortfarande stor.  Klädföretag som exempelvis H&M, Lindex och KappAhl har ekologisk bomull i många av sina produkter. De svenska kedjorna ligger långt framme men ibland är det oklart hur infärgning och efterbearbetning går till. Och vid stickkontroller gjorda av Kemikalieinspektionen, hittas fortfarande farliga restämnen i de barnkläder som säljs i Sverige idag, även om det är sällan hos de stora företagen.
 
Därför tänkte jag att vi skulle titta på de vanligaste märkningarna av barnkläder, som EU Ecolabel, Öko-tex och GOTS. Är kläderna helt ekologiska och ofarliga när de certifierats?
 
Det är till exempel viktigt att hålla isär råvaran och tillverkningen av produkten. Det bästa är om råvaran är certifierad samt att beredningen också är kontrollerad. För ekologiskt odlad råvara är det viktigt att den är certifierad av tredje part, det räcker inte med att det står ”ekologisk” eller ”organic” på produkten.

Då börjar vi! 

 
 
 
EU Ecolabel

EU:s officiella miljömärkning, vars kriterier är gemensamma för alla länder inom EU. Blomman fungerar nästan på samma sätt som Svanen. Produkterna granskas ur ett livscykelperspektiv från råvara till avfall och för att få licens måste produkterna uppfylla höga krav på miljö, funktion och kvalitet. Det begränsar utsläppen i luft och vatten från fabrikerna samt användningen av hälso- och miljöfarliga ämnen i tillverkningen. Förbud mot användning av hälso- och miljöfarliga ämnen i tillverkningen om märkt ekologisk (organic). Det är förbjudet att använda (över ett visst gränsvärde) giftiga tungmetaller, formaldehyd, blekningsmedel, aromatiska lösningsmedel och GMO. Liksom Svanen får det inte finnas några rester av miljö- eller hälsoskadliga kemikalier i den färdiga produkten. Det ställs också krav på kvalitet så som tvättäkthet, krympning och slitage.
 
Märkningen finns bland annat på färg, textilier och barnskor. OM bomullen är ekologisk till minst 95% står ordet Organic bredvid EU Ecolabel. 
 




 
 
GOTS
 
GOTS är en certifiering för ekologiska textilier. GOTS är förkortningen av Global Organic Textile Standard. GOTS introducerades 2006 med syfte att försäkra konsumenten om en ekologisk textil. GOTS har 2 olika märkningar, den ena kräver minst 95% ekologiska fibrer, och den andra 70% av dessa. 

Certifieringen baseras på två huvudprinciper. Det krävs naturliga fibrer som ska vara certifierat ekologiskt odlade enligt EU-direktiv och det krävs kontroller under hela produktionskedjan av den ekologiska bomullen. Varje processteg måste uppfylla speciella kriterier. Har stränga regler för användande av kemikalier i odling och beredning samt även sociala krav. Det är förbjudet att använda, över ett visst gränsvärde, giftiga tungmetaller, formaldehyd, blekningsmedel, aromatiska lösningsmedel. GMO är förbjudet.


 

Öko-tex/Oeko-tex

Öko-tex är en frivillig märkning av textilprodukter som visar att de inte innehåller några ämnen som är farliga för hud och hälsa. Eftersom man minimierar användandet av kemikalier vid tillverkningen av dessa produkter så kan man se det som en indirekt miljömärkning, även om råvarorna inte är ekologiskt framställda. Öko-tex 100 har något lägre krav än Öko-tex 1000.
 
Såväl tyg och tråd som knappar och dragkedjor kontrolleras noggrant. Innehåll av azo-färgämnen, cancerogena och allergena färgämnen, ftalater, formaldehyd, pesticider, tungmetaller, vissa klororganiska och tennorganiska föreningar, biologiskt aktiva produkter och flamskyddsmedel får inte överstiga internationellt antagna gränsvärden.

Det finns några olika klasser av Öko-tex, där kraven ställs lite olika beroende på hur produkten normalt används. Ju mer kontakt med huden, desto större krav. Runt 10 000 tillverkare i nästan 90 länder längs hela den textila kedjan deltar i Öko-Tex certifieringssystem som därmed är det mest kända och spridda varumärket i världen för textilier som provats med avseende på hälsofarliga ämnen.

Summa summarum:

Alla tre certifieringar garanterar att varje delmoment kontrolleras och att slutprodukten är ofarlig för hälsan.

- EU Ecolabel innebär inte att produkten innehåller ekologisk bomull OM det inte står Organic.

- GOTS innebär att produkten innehåller 70-95% ekologisk bomull. Exempel på klädföretag med GOTS-certifierade kläder: Maxomorra, Mini Rodini, Geggamoja, Katvig, Blingo, Sture & Lisa samt Duns.
 
- Öko-tex innebär inte att produkten innehåller ekologisk bomull. Exempel på klädföretag med Öko-texcertfierade kläder: Småfolk, Me & I och Ej Sikke Lej.

Klädföretag som inte nämner någon certifiering men som har ekologiskt sortiment: Villervalla, Polarn & Pyret.


Några sätt att säkra sig lite mer:

Köp begagnat, sparar på miljön och ditt barn riskerar mindre att exponeras för dåliga kemikalier. Många av de märken jag nämnt säljs till bra priser på Tradera, Blocket eller loppisar. Men var också vaksam på att äldre skor och regnkläder/stövlar kan inne hålla betydligt högre halter av PVC, bly mm, kolla därför dem extra noggrant och undvik om du misstänker sämre innehåll.

Köp kläder tillverkade inom EU. Många gånger är ekologiska plagg tillverkade i te x Turkiet. Tänk på att kläder från USA oftast kan vara flamskyddsbehandlade.

Ställ frågor när du handlar: Varifrån kommer bomullen i era plagg? Vad för sorts färger används i er textilproduktion? Används fluorerande ämnen i era ytterkläder?

Försök hitta mer hållbara material som bambu, lin, ull och hampa.

Tvätta alltid nya kläder innan användning.

Läs gärna mer på respektive certifieringsorgans hemsida eller en lättöverskådlig sammanfattning om alla märkningar på Medveten konsumtions hemsida.

1 kommentar:

  1. Hej och tack för allt bra och viktigt som du skriver om.

    Jag heter Marie-Louise Bergström och skriver till dig för att tipsa om mitt nystartade företag Life Thread - där jag samlar in gamla kläder och textilier från allmänheten och ger dem nytt liv genom att sy nya, giftfria barnkläder av det material jag får in.

    Målet är att återanvända så mycket som möjligt. Genom att återbruka textilier som andra slänger - tar man hand om miljön på bästa sätt. Kläderna som skapas blir också giftfria och bra för barns känsliga hud.

    Jag brinner även för att hjälpa utsatta barn och skänker därför 10% av allt jag säljer till SOS Barnbyar. I min webbutik på www.lifethread.se finns alla produkter som man kan köpa.

    Jag tänkte att detta kanske är intressant för dig att skriva om?


    Lite kort sagt, skapar Life Thread ett positivt kretslopp i samhället. Hos Life Thread kan man alltså handla kläder och samtidigt göra skillnad!! Eftersom alla kläder är sydda av återbrukade textilier så påverkas inte miljön och om man väljer att stödja Life Thread genom köp, hjälper man samtidigt utsatta barn i världen. Barnen som bär kläderna får också kläder utan gifter.

    Kan det bli bättre än så? :)


    För tillfället är det bara jag som driver företaget men jag hoppas och tror att Life Thread inom kort kommer växa och bli större. Jag vill nå ut med mina miljö- och hälsovänliga kläder till fler barn samt göra skillnad för fler utsatta barn i världen genom stödet till SOS Barnbyar!

    Jag startade företaget för att jag länge drömt om att göra skillnad. I grunden är jag legitimerad lärare men sa för något år sedan upp mig från jobbet för att satsa på min dröm. Jag startade Life Thread - och syr nu på heltid barnkläder helt av återbrukade textilier. Då textilierna är tvättade gång på gång blir de nya plaggen giftfria och eftersom textilierna är återbrukade spar de också på naturens resurser. Alla produkter blir också unika, precis som varje barn!

    Vill du veta mer gå gärna in på www.lifethread.se eller ring 0734209782 för mer information.

    Jag hoppas vi hörs!

    Vänligen,

    Marie-Louise

    SvaraRadera