Sedan 1950-talet har kemikalierna i produkter ökat och idag används mer än 400 miljoner ton kemikalier varje år. Men få finns med i någon produkts innehållsförteckning och det är svårt att göra medvetna val som konsument. I våra hem, i våra kläder, mat, leksaker och skönhetsprodukter finns 1000-tals okända kemikalier. Dessa har genom forskning, visat på ett samband med många sjukdomar och allergier. Kemikalieindustrin är idag en av världens största industrier men behöver inte ta ansvar för de konsekvenser de skapar. Vi är omedvetet utsatta för en cocktail och lagstiftningen halkar efter. Det är inte meningen att nyfödda bebisar ska ha nästan 100 främmande kemikalier i sitt blod, att det finns flamskyddsmedel i bröstmjölken, att leksaker innehåller hormonstörande ämnen eller att skönhetsprodukter ska vara cancerframkallande. Det är dags att öka medvetenheten och bli en kritisk konsument.

måndag 8 juli 2013

Jordgubbar, citroner & vindruvor är inte så nyttiga som vi tror?!I Dagens nyheter rapporteras det om att allt färre livsmedel är fria från rester av bekämpningsmedel. De värsta är många frukter som vindruvor, citrusfrukter och jordgubbar.

Över 500 livsmedel testades och man fann rester av kemiska bekämpningsmedel i över hälften av de 77 000 prover man gjorde. Varorna som testades var sålda i EU, Island och Norge.

Ett bra alternativ är att försöka välja ekologiskt men åtminstone jag upplever att till de tre ovan nämnda bär & frukter, finns väldigt få ekologiska alternativ. Varken på ICA eller Coop har jag funnit ekologiska alternativ och att avstå från vindruvor är ganska enkelt men att vara utan jordgubbar under sommaren känns främmande. Vårt alternativ är att försöka odla så många som möjligt själv men vill man ha en halv liter per dag behövs det kring 6-8 pallkragar med endast jordgubbar. Inte helt lätt alla gånger. I Skåne finns endast en ekologisk jordgubbsodlare och det är på tok för lite.

Läs hela artikeln här:

http://www.dn.se/ekonomi/mer-kemikalier-i-vanliga-ravaror

Med detta inlägg tar jag lite sommarlov men är tillbaka i augusti. Var rädda om er & gör kloka, härliga val i sommar!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar