Sedan 1950-talet har kemikalierna i produkter ökat och idag används mer än 400 miljoner ton kemikalier varje år. Men få finns med i någon produkts innehållsförteckning och det är svårt att göra medvetna val som konsument. I våra hem, i våra kläder, mat, leksaker och skönhetsprodukter finns 1000-tals okända kemikalier. Dessa har genom forskning, visat på ett samband med många sjukdomar och allergier. Kemikalieindustrin är idag en av världens största industrier men behöver inte ta ansvar för de konsekvenser de skapar. Vi är omedvetet utsatta för en cocktail och lagstiftningen halkar efter. Det är inte meningen att nyfödda bebisar ska ha nästan 100 främmande kemikalier i sitt blod, att det finns flamskyddsmedel i bröstmjölken, att leksaker innehåller hormonstörande ämnen eller att skönhetsprodukter ska vara cancerframkallande. Det är dags att öka medvetenheten och bli en kritisk konsument.

onsdag 24 april 2013

Ftalater stoppar elektroniska varor i Danmark!

Från 2015 kommer Danmark att förbjuda syra olika ftalater i samtliga produkter på den danska marknaden. Detta medför till exempel att det blir svårt att köpa datorer, då dessa innehåller ftalater.

Läs mer här!

2 kommentarer:

 1. Hej!

  Först och främst - jäklar i min lilla låda vilken bra och nödvändig blogg!

  Som "nyfrälst", för det är ungefär så jag känner mig, så känner jag ett stort behov av ett några väl valda argument att använda på en starkt ifrågasättande omgivning. Just nu går jag mest omkring och känner mig jobbig som omvärderar alla köp och val av produkter.

  Min kille, till exempel, är absolut med på att vi ska försöka ge vårt barn en så giftfri uppväxt som möjligt och köpa ekologiskt och parabenfritt, men inte på bekostnad av vad som helst - ofta refererar han till kvalitet och till vad som är gott. Om nu vårt barn älskar sugar snaps från Gutaemala borde hon väl få äta det, tycker han. Det tycker inte jag. Och varför måste ett par barnskor kosta 500 kronor (ekologiska Kavat) när man kan köpa sommarsandaler på H&M för 99? De använder ju dem ändå bara en kort stund.

  På jobbet anses man jobbig när man tycker att det är onödigt att ha en automatiserad toaspray som står och pyser ut starkt doftande dynga i tid och otid. Vad kan man säga i ett sådant fall?

  Så vad jag efterlyser är egentligen en liten lathund på bra, lättfattliga och bitande argument på varför man ska försöka minska kemikalieintaget och kemikalierna i omgivningen. Kanske kan bli ett inlägg, om du inte redan skrivit om detta.

  Hälsningar Rebecka

  SvaraRadera
 2. Hej Rebecka!

  Vad roligt och bra att du börjat göra förändringar i ditt liv! Jag förstår att du möter på motstånd, det gör jag varje dag. Inte minst för att folk är oupplysta och tror att vi lever säkert. Jag ska genast börja fila på argumentlistan, det känns som en superidé! Tills dess kan du definitivt titta på mina inlägg i Kemikaliebanta ditt hem, där står ganska utförligt. Lycka till & ge inte upp! Gå men i Kemikalienätverket, där finns stöd.

  SvaraRadera