Sedan 1950-talet har kemikalierna i produkter ökat och idag används mer än 400 miljoner ton kemikalier varje år. Men få finns med i någon produkts innehållsförteckning och det är svårt att göra medvetna val som konsument. I våra hem, i våra kläder, mat, leksaker och skönhetsprodukter finns 1000-tals okända kemikalier. Dessa har genom forskning, visat på ett samband med många sjukdomar och allergier. Kemikalieindustrin är idag en av världens största industrier men behöver inte ta ansvar för de konsekvenser de skapar. Vi är omedvetet utsatta för en cocktail och lagstiftningen halkar efter. Det är inte meningen att nyfödda bebisar ska ha nästan 100 främmande kemikalier i sitt blod, att det finns flamskyddsmedel i bröstmjölken, att leksaker innehåller hormonstörande ämnen eller att skönhetsprodukter ska vara cancerframkallande. Det är dags att öka medvetenheten och bli en kritisk konsument.

söndag 3 mars 2013

Leksaksföretagens kemikaliepolitik!


Jag har tidigare tittat på några av våra vanligaste klädmärken här och nu tänkte jag även titta på leksaksbranschen, denna massindustri som vid flera tillfällen hållit kemikalieindustrin i handen, inte minst när förbud mot vissa av ftalaterna skulle införas i USA och delstater blev stämda av flera stora aktörer, bland annat från leksaksindustrin.

Jag har valt att utgå från den svenska marknaden, vill ni ha tillägg på märken, lägg en kommentar så adderar jag efter hand. Då börjar vi!

Toys R Us och BR ägs båda av Toptoys, därför delar jag upp det i tre delar:

På Toy´s R Us egen svenska hemsida finns det bara en kort text om kemikalier. Knappt ett stycke med standardfraser som att de har långa samarbeten och goda kontroller. De specificerar inte vilka kemikalier som är förbjudna, dock skriver de att det mesta är tillverkat i Kina, vilket vi kommer se mer av hos de andra företagen. När det gäller kemikalier är detta inte bra, flera stora aktörer som vill ha kemikaliefria leksaker har som första tips att köpa leksaker tillverkade inom EU. Läs Toy´s R Us text här.

På BR:s hemsida står det faktiskt lite mer, bland annat att de inte stöder parfym i deras produkter. Men de förbjuder dem inte heller. De skriver även kort om konserveringsmedel (parabener bl a) samt ftalalter, varav viss information är felaktig. De hänvisar till sitt säkerhets- och kvalitetslexikon för mer information men den sidan är borttagen. Läs deras info här.

Och så har vi TopToys, ägarna. De menar att de följer EU:s lagar och har ett eget företag i HongKong som granskar deras produkter. På deras hemsida står det bland annat att de bara tillåter parfym om det är viktigt för produktens funktion, att de inte accepterar ftalater i sina leksaker, att de strikt begränsar formaldehyd och konserveringsmedel som kan framkalla allergi samt att de inte har klorin i sina produkter. Men de skriver också att de har kontakt med 700 olika fabriker i 30 länder och då det inte är deras egna kan de inte ha full insyn. Om bly, nickel eller specifikt parabener hittar jag inget.

Brio (som även äger Alga) har också sin tillverkning i Kina, om än i färre fabriker. De skriver mycket om att de har noga tester av säkerheten i leksaker. Men man ska vara detektiv för att hitta något om kemikalier på deras hemsida. I deras Säkerhet- och ansvarshäfte här står det att deras magneter sedan 2011 är utbytta för att minska förekomsten av nickel. De har heller ingen PVC-plast i sina leksaker. Lacket är 80% vattenbaserat, 20% cellulosabaserat. Det är ju bra! Men om deras färger hittar jag ingenting alls. Googlar jag så hittar jag följande info som de nu verkar ha tagit bort från sin hemsida. Där står det: Våra färger är vattenbaserade och har inte giftiga halter av farliga ämnen. Som luttrad detektiv läser jag "vi har farliga ämnen i våra produkter". Frågan är dock hur mycket ett barn kommer i kontakt med ämnena, skyddar lacket? Brio är i alla fall ett bättre val än leksaker i plast eller med elektronik.

Lego har en engelskspråkig hemsida med en Sustainability-report på 36 sidor. Man kan också välja språk och komma in på den svenska sidan. Tyvärr hittar jag inget om kemikalier men vet att de bland annat har föreläst på KemI. Om man googlar dem hittar man väldigt lite info, vilket brukar vara bra när det gäller kemikalier. Innehåller åtminstone inte PVC, Bisfenol eller ftalater, enligt info på nätet. Tråkigt att det ska vara så svårt att hitta information på en så stor aktörs hemsida.

Maileg har ingen info om hållbarhet eller kemikalier. Visserligen ett mindre företag men vänder sig till barn med sitt sortiment. Har mycket produkter i trä och tyg. Uselt med noll information.

Micki har mycket kort info om säkerhet och kemikalier, men testar sina produkter, enligt egen utsago med en XRF-analysator i Gemla, Sverige. I övrigt står det inget alls, tyvärr.

Egmont Kärnan kan inte heller visa upp någon information om kemikalier. Jag hittar några standardfraser om Reach och säkerhet bland annat, som avslutas med att "jag som konsument inte behöver oroa mig för säkerheten i deras produkter, de tar företaget hand om". Inte godkänt.

Barbie ägs av Mattel, en av världens största leksaksföretag. På Barbies hemsida hittar jag inget om kemikalier men på Mattel.com finns en 132-sidig Annual report från 2011. De första 10 sidorna är försäljning. Nej, jag orkar inte läsa den. I motsats till Lego dyker det upp högvis med info när jag söker på Barbie + kemikalier, bland annat tester som visar på höga blyhalter, ftalater och tennföreningar. Usch.

Disney´s amerikanska hemsida innehåller flera punkter gällande miljöarbete osv men mycket lite om kemikalier. Det enda jag läser är att de ska göra någon form av sammanställning av kemikalier under 2013? När jag söker på Disney och kemikalier kommer det upp rapporter om kadmium i smycken och ftalater i skor, men i övrigt är det betydligt mindre än Mattel. Synd att ett så stort företag ska ha så svårfunnen eller obefintlig information.

Fischer Price ägs av Mattel, så samma information som gäller Barbie, gäller här. Även detta företag kommer upp när jag googlar, bland annat i PVC-tester.

Summa summarum. Klädbranschen må vara smutsig men de verkar vara öppna för förändring och är medvetna om problemen med både kemikalier och miljöhantering. Leksaksindustrin, där 80% av produkterna tillverkas i Kina, dras med en oförklarlig omedvetenhet och verkar ligga minst 15 år efter. Hur kan det komma sig? Nog måste föräldrar vara lika medvetna om kemikalieförekomsten i leksaker som kläder?

4 kommentarer:

  1. Hej!
    Tack för en bra sammanfattning!
    Vet du vilka märken som är tillverkade i europa och vilka märken som innehåller mindre kemikalier?
    (Så att jag vet vad jag ska leta efter på marknaden)

    SvaraRadera
  2. Hej!

    En viktig fråga du tar upp och jag skulle så gärna vilja kunna säga vilka märken som har produktion i Sverige och Europa. Men tyvärr är de svårfunna. Mitt tips är att titta på förpackningen av leksaken när du är i leksaksaffären. I 90% av fallen står det Made in China. Även "svenska företag" som Brio, Kärnan osv har tillverkning i Kina. BR & Toys R Us har till exempel över 700 fabriker världen om. Googla på ekologiska leksaker eller svensktillverkade leksaker så hittar du till exempel internetaffärer som Lekima, Läraleka, Ekokul, Ekoleko m fl. Men även där kan det vara svårt att hitta europeiska leksaker, i synnerhet i de ekologiska butikerna. Så tyvärr är det bara till att vara detektiv. Hittar du några exempel, skriv gärna ner dem i en kommentar här! Lycka till!

    SvaraRadera
  3. Takk for en veldig innholdsrik og informativ side!
    Forhandlere jeg har snakket med (Toys´r Us, Barnenshus, BR mfl.) ang giftfrie leksaker, referer bare til at de fölger EUs standard og at alle leker stadig gjennomgår tester. De garanterer alle at det ikke finnes farlige gifter i nye leksaker fra seriöse forhandlere. Er det da slik at giftige kjemikalier ikke inngår i disse testene/kravene??

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!

      Vad kul att du uppskattar min sida & tack för din fråga!

      Som jag nyligen skrev (inlägg 16 dec 2013) har de större seriösa företagen betydligt bättre kontroller och färre kemikalier i sina produkter. De följer lagstiftningen, te x om CE-märkning. Men lagstiftningen ligger långt efter de aktuella rön som presenteras. Till exempel är vissa ftalater endast förbjudna över en viss halt, trots att forskning visar att även låga halter är skadliga. Bly förekommer fortfarande i hög grad i leksaker, Kemikalieinspektionen hittade förbjudna halter i över 30% av leksakerna vid en test 2011. Enligt RoHS-direktivet får elektronik inte innehålla mer än 0,1 procent bly, kvicksilver eller sexvärt krom, samma gräns gäller för flamskyddsmedlen PBB och PBDE. Gränsen för kadmium är 0,01 procent. Men trots det hittas det i olika tester, bl a i en leksakshelikopter från Gekås som hade över 70% bly i vissa lödningar! Generellt är det upp till leverantören/tillverkaren att se till att lagarna efterlevs samt att importören av leksakerna också gör stickprover. Men som exemplet Toptoys med 700 fabriker i 30 länder, kan man omöjligen göra stickprov på varje produkt. Tyvärr har också leverantörerna bevisats ha dålig kunskap om olika kemikalielagar, i te x Kina där större delen av leksaker tillverkas, har man inte alls lika strikta lagar gällande kemikalier. Så svaret blir:

      - De större företagen har i viss mån bättre koll, men också svårare att kontrollera tillverkningen av deras leksaker. Jag rekommenderar främst ekologiska leksaker eller leksaker producerade inom EU. Träleksaker är bättre än elektronik och plast. Men 100% trygga kan vi aldrig vara.

      Radera