Sedan 1950-talet har kemikalierna i produkter ökat och idag används mer än 400 miljoner ton kemikalier varje år. Men få finns med i någon produkts innehållsförteckning och det är svårt att göra medvetna val som konsument. I våra hem, i våra kläder, mat, leksaker och skönhetsprodukter finns 1000-tals okända kemikalier. Dessa har genom forskning, visat på ett samband med många sjukdomar och allergier. Kemikalieindustrin är idag en av världens största industrier men behöver inte ta ansvar för de konsekvenser de skapar. Vi är omedvetet utsatta för en cocktail och lagstiftningen halkar efter. Det är inte meningen att nyfödda bebisar ska ha nästan 100 främmande kemikalier i sitt blod, att det finns flamskyddsmedel i bröstmjölken, att leksaker innehåller hormonstörande ämnen eller att skönhetsprodukter ska vara cancerframkallande. Det är dags att öka medvetenheten och bli en kritisk konsument.

tisdag 5 mars 2013

Greenpeace avgiftar klädbranschen!


Bild lånad från Greenpeace

Jag har sedan tidigare kort skrivit om att Greenpeace har en framgångsrik Detoxkur mot klädbranschen. De har fram till idag fått 13 klädföretag att skriva under på att:

- förbinda sig att stoppa utsläpp av alla farliga kemikalier senast 2020
- begära att deras leverantörer offentliggör information om alla utsläpp av giftiga kemikalier från tillverkningsanläggningar för omkringliggande samhällen.
Företagen som efter aktioner skrivit under är

Mango
Benetton
Zara
Esprit
Uniqlo
Victoria´s secret
Valentino
Levi´s
G-Star Raw
Puma
Nike
Adidas
Li-Ning (kinesiskt sportmärke)
C&A
H&M
Marks & Spencer

Läs mer på deras blogg om deras arbete!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar