Sedan 1950-talet har kemikalierna i produkter ökat och idag används mer än 400 miljoner ton kemikalier varje år. Men få finns med i någon produkts innehållsförteckning och det är svårt att göra medvetna val som konsument. I våra hem, i våra kläder, mat, leksaker och skönhetsprodukter finns 1000-tals okända kemikalier. Dessa har genom forskning, visat på ett samband med många sjukdomar och allergier. Kemikalieindustrin är idag en av världens största industrier men behöver inte ta ansvar för de konsekvenser de skapar. Vi är omedvetet utsatta för en cocktail och lagstiftningen halkar efter. Det är inte meningen att nyfödda bebisar ska ha nästan 100 främmande kemikalier i sitt blod, att det finns flamskyddsmedel i bröstmjölken, att leksaker innehåller hormonstörande ämnen eller att skönhetsprodukter ska vara cancerframkallande. Det är dags att öka medvetenheten och bli en kritisk konsument.

måndag 21 januari 2013

Soffa utan gifter?

På alternativ.nu kunde man 2012-02-20 läsa om ett par som letade efter en soffa utan flamskyddsmedel eller fläckbehandling:

De frågade personalen i affärerna om flamskyddsmedel, vad soffan var gjord av, vilken fyllning man använde osv. I princip kunde ingen svara ordentligt. Många säljare visste inte ens vad de pratade om.

Paret skrev till Åke Bergman (professor i kemikaliefrågor) och frågade hur de skulle tackla detta med att köpa soffa i affärer där säljare inte kunde något om gifter och fick följande svar:

"Det finns, så vitt jag vet inte ett krav på att möbler SKALL vara flamskyddade med kemikalier, men däremot tror jag de ska uppfylla vissa krav vid brand. Detta kan åstadkommas på mer än ett sätt. Val av stoppning, val av tyger och hur tygerna är vävda. IKEA är mycket väl insatta i detta, vet jag. Vill du veta mer kan du kontakta annelie.linhed@ikea.com, hälsa att du varit i kontakt med mig eller sänd cc till mig."

När Åke Bergman och hans fru köpte soffa kollade de på att den inte skulle innehålla fläckavstötande medel och inte bromerade flamskyddsmedel.

Under ett par månader fortsatte paret att inventera marknaden.

De skrev sedan till kvinnan på IKEA som Åke nämnde och fick följande svar:

"IKEA har inga bromerade flamskyddsmedel i de soffor som säljs i EU, Storbritannien undantaget. När det gäller fläckavstötande medel godkänner vi inte användning av perflourerade ämnen, de mest kända i denna grupp är PFOS och PFOA. Stoppningen görs av polyuretanskum, polyesterfyllning förekommer också.

Det som i USA kallas chlorinated tris är vanligtvis TDCP (tris(1,3-dicloro-2-propyl)phosphate, Cas nr 13674-87-8), och som du så riktigt skriver pågår utfasningen i USA. I EU är utfasningen genomförd sedan en tid tillbaka.

Det finns även andra ”klorerade tris”, som vi på IKEA har förbjudit sedan några år, bland annat TCEP (Cas 115-96-8).

De flamskyddsmedel som används i våra produkter när lagstiftning kräver det, är framför allt melamin, kalk, grafit, kaolin och modakryl fibrer. Vi godkänner även användning av TPP (Triphenyl phosphate, Cas 115-86-6), vilken är en typ av organo-fosfat, i de länder som kräver flamskydd, dvs Storbritannien och USA.

I vårt sortiment har vi två sofftyger där fibrerna är belagda med en polymer för att förhindra noppbildning. Tyget heter Svanby, och det är grönt och brunt tyg som är behandlade med polymeren. För övrigt har vi inte kemiska efterbehandlingar av tygerna.

Hoppas att ni hittar en soffa i IKEAs sortiment som passar Er".

Paret hittade dock ingen soffa som föll i smaken.

På Mio hade de fått rådet att titta på svensktillverkade soffor. Då kunde man i alla fall ringa tillverkaren och fråga hur soffan behandlats, vad den byggts av osv.

Paret tittade då på Bröderna Andersson (http://www.broderna-anderssons.se/) och Järnforsen (http://www.jarnforsen.com/). Bröderna Andersson var i slutänden alldeles för dyra för paret, men de hittade en Järnforsen-soffa med tyg i 100% bomull. Tyvärr fanns ingen i 100% ull.

4 kommentarer:

 1. Hej!

  Har precis sett Vetenskapens värld om perfluorerade ämnen... Soffan känns obekvämt obehaglig efter det. Är så nyfiken efter att ha läst ert inlägg.
  Blev det någon soffa? :-)

  SvaraRadera
 2. Det har de gjort :-) Jag läste artikeln på alternativ.nu och det står:

  Nu har vi köpt en soffa! Det blev en Järnforsen efter att jag ringt och pratat med en trevlig man som hette Rolf Andersson. Han informerade om att Järnforsen inte behandlar sina tyger eller själva "inkråmet" i soffan om man inte specifikt begär det.

  Den kom med enormt svåra (läs: dåliga) instruktioner att följa vad gällde att skruva ihop den men den är fin, det är en bäddsoffa som inte känns (hård, obekväm) som en bäddsoffa och det är främst en soffa utan allt för mycket gifter.

  SvaraRadera
 3. Hej! Tack för en störtskön blogg!!

  Vid enkel sökning framkommer det att både kaolin, melamin och modakryl fibrer är cancerframkallande. Man blir förbannad. Det ska stå varningstexter på de möblerna så att konsumenten kan fatta rätt beslut.

  Tygöverdragen på vår soffa ligger just nu i tvättmaskinen. Hoppas att jag kan få bort det mesta? Nån som har koll?

  SvaraRadera
 4. Så hemskt som allt är tänk på att när man tvättar bort kemikalier så hamnar det i vattnet och därefter i våra kroppar ändå. Det är trist.

  SvaraRadera