Sedan 1950-talet har kemikalierna i produkter ökat och idag används mer än 400 miljoner ton kemikalier varje år. Men få finns med i någon produkts innehållsförteckning och det är svårt att göra medvetna val som konsument. I våra hem, i våra kläder, mat, leksaker och skönhetsprodukter finns 1000-tals okända kemikalier. Dessa har genom forskning, visat på ett samband med många sjukdomar och allergier. Kemikalieindustrin är idag en av världens största industrier men behöver inte ta ansvar för de konsekvenser de skapar. Vi är omedvetet utsatta för en cocktail och lagstiftningen halkar efter. Det är inte meningen att nyfödda bebisar ska ha nästan 100 främmande kemikalier i sitt blod, att det finns flamskyddsmedel i bröstmjölken, att leksaker innehåller hormonstörande ämnen eller att skönhetsprodukter ska vara cancerframkallande. Det är dags att öka medvetenheten och bli en kritisk konsument.

tisdag 22 januari 2013

Mineralolja

Mineralolja är en av de vanligast förekommande ingredienserna i hudvårdsprodukter och går bland annat under namn som Mineral Oil, Paraffinum Liquidum, Vaselin, Paraffin, Vit mineralolja, Medicinsk vitolja, Oleum petrolen, Oleum vaselini, Paraffinum, Vaselin Oil, E 905, Paraffin Oil, Liquid paraffin

Det råder delade meningar om mineraloljan och letar man på nätet finner man främst:

- att många motståndare till mineralolja är företag som säljer naturliga produkter
- att det finns väldigt lite information om mineraloljans skadlighet och verkan så som det gör med kemikalier som parabener, ftalater och flamskyddsmedel.

Det som talar till dess nackdel är att den är oljebaserad och därför inte särskilt miljövänlig samt att den inte tillför huden något.

Läs till exempel mer här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar