Sedan 1950-talet har kemikalierna i produkter ökat och idag används mer än 400 miljoner ton kemikalier varje år. Men få finns med i någon produkts innehållsförteckning och det är svårt att göra medvetna val som konsument. I våra hem, i våra kläder, mat, leksaker och skönhetsprodukter finns 1000-tals okända kemikalier. Dessa har genom forskning, visat på ett samband med många sjukdomar och allergier. Kemikalieindustrin är idag en av världens största industrier men behöver inte ta ansvar för de konsekvenser de skapar. Vi är omedvetet utsatta för en cocktail och lagstiftningen halkar efter. Det är inte meningen att nyfödda bebisar ska ha nästan 100 främmande kemikalier i sitt blod, att det finns flamskyddsmedel i bröstmjölken, att leksaker innehåller hormonstörande ämnen eller att skönhetsprodukter ska vara cancerframkallande. Det är dags att öka medvetenheten och bli en kritisk konsument.

söndag 27 januari 2013

Gift i bänkskivor och badrum!

Många bänkskivor i kök och badrum innehåller det miljöfarliga och giftiga ämnet triklosan. Det visar en rapport sammanställd av Naturvårdsverket.

Läs hela artikeln på Sydsvenskan!

Notera Sydsvenskans rättning en vecka senare:

Sydsvenskan skrev i veckan om förekomsten av triklosan i bänkskivor. Företaget som tillverkar Silestone slutade använda medlet för två år sedan. Som bakteriedödande medel använder de istället silverjoner.

Fria silverjoner är den giftigaste formen av silver. Ämnet används till exempel i vissa träningskläder för att ta bort bakterier och därmed svettlukt. Användandet har fått hård kritik från miljö- och konsumentorganisationer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar