Sedan 1950-talet har kemikalierna i produkter ökat och idag används mer än 400 miljoner ton kemikalier varje år. Men få finns med i någon produkts innehållsförteckning och det är svårt att göra medvetna val som konsument. I våra hem, i våra kläder, mat, leksaker och skönhetsprodukter finns 1000-tals okända kemikalier. Dessa har genom forskning, visat på ett samband med många sjukdomar och allergier. Kemikalieindustrin är idag en av världens största industrier men behöver inte ta ansvar för de konsekvenser de skapar. Vi är omedvetet utsatta för en cocktail och lagstiftningen halkar efter. Det är inte meningen att nyfödda bebisar ska ha nästan 100 främmande kemikalier i sitt blod, att det finns flamskyddsmedel i bröstmjölken, att leksaker innehåller hormonstörande ämnen eller att skönhetsprodukter ska vara cancerframkallande. Det är dags att öka medvetenheten och bli en kritisk konsument.

söndag 20 januari 2013

Ftalater och tungmetaller i barnens regnkläder

Förra sommaren (2011) kunde Testfakta avslöja att mer än varannan regnjacka för barn innehöll bly i knapparna. Värst var Polarn & Pyrets ställ där blyhalten låg hela 22 gånger över gränsvärdet för bly i smycken – något som fick företaget att stoppa försäljningen av plagget.


När Testfakta nu återigen testar galonisar för barn kan man konstatera att flera av tillverkarna har åtgärdat problemen. Såväl Polarn & Pyret som Didriksson och H&M har fått bort blyet från sina jackor.

Men däremot innehåller två andra märken inte bara tungmetaller utan även ftalater – en omdebatterad grupp ämnen som bland annat används för att göra plast mjukare. Både Ticket to heavens och Gardas jackor innehåller ftalaten DEHP i halter långt över vad som är tillåtet i leksaker och barnvårdsprodukter. I Gardas jacka finns ämnet i själva väven, medan det i Ticket to heavens fall handlar om dragkläppen som man drar upp dragkedjan med.

Läs mer här!
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar