Sedan 1950-talet har kemikalierna i produkter ökat och idag används mer än 400 miljoner ton kemikalier varje år. Men få finns med i någon produkts innehållsförteckning och det är svårt att göra medvetna val som konsument. I våra hem, i våra kläder, mat, leksaker och skönhetsprodukter finns 1000-tals okända kemikalier. Dessa har genom forskning, visat på ett samband med många sjukdomar och allergier. Kemikalieindustrin är idag en av världens största industrier men behöver inte ta ansvar för de konsekvenser de skapar. Vi är omedvetet utsatta för en cocktail och lagstiftningen halkar efter. Det är inte meningen att nyfödda bebisar ska ha nästan 100 främmande kemikalier i sitt blod, att det finns flamskyddsmedel i bröstmjölken, att leksaker innehåller hormonstörande ämnen eller att skönhetsprodukter ska vara cancerframkallande. Det är dags att öka medvetenheten och bli en kritisk konsument.

onsdag 30 januari 2013

Badrummets innehållsförteckning!

Jag har tidigare bloggat här om vad man kan titta på när det gäller badrumsskåpets innehåll men tänkte göra en ännu tydligare lista på vad man ska rensa ut och varför. Notera är att denna listan även fungerar i tvättstugan och köket, där många av de flytande produkterna innehåller många av nedanstående ämnen.

Det man ska veta är att alla skönhetsföretag vet att konsumenterna vill ha naturliga, fantastiska produkter och därför är det väldigt vanligt med flaskor i grönt/brunt eller vitt (fräscht) som har en etikett med gröna färger/blad/blommor/oliver samt texten som Natural, Organic, Olive oil osv. När ni börjar bli medvetna om detta faktum och inte vill bli lurade längre är det dags att granska innehållsförteckningen den s k INCI-listan. Här står de flesta ämnen som är med i produkten, i fallande ordning d v s störst först. Då kan ni börja titta på det första ämnet som inte sällan är aqua (vatten). Visst är det härligt att vi betalar så mycket för vatten ;0)

Därefter börjar det bli intressant. För i 99% av fallen förstår man ingenting, det är rena grekiskan, eller hur? Men det är då ni skriver ut den här magiska listan och klistrar i pannan, så att ni vet vad ni ska undvika. Tyvärr lär ni märka att ni får undvika väldigt mycket, men då kan ni å andra sidan göra bättre val i framtiden för er och era barns skull!

Då börjar vi & det blir i bokstavsordning för enkelhetens skull!
(Inom parantes ser ni det s k INCI-namnet)

Akrylater (acrylates) Styr konsistensen så att den blir lagom tjock i skönhetsprodukter. Används även vid nagelbyggning. Är cancerframkallande, kan orsaka allergi, astma och eksem. Hormonstörande och mutagena.

Akrylamid (polyacrykamide) En stabilisator/förtjockningsmedel som är cancerframkallande och kan ge nervskador.

Aromatiska aminer (PPD/parafenylensiamin, 4-amino, 2-hydroxitoulen, p-aminofenol, 2,5-diaminotoluen, 2-notro-1, 4-fenylendiamin, p-phenylenediamine osv) Vanliga i färgningsmedel t ex Schwarzkopf och Garnier. Var förbjudet tills vi gick med i EU. Är cancer- och allergiframkallande, hittats i bröstmjölk, kan skada kromosomer. PPD förekommer även i hennatatueringar.

BHT/BHA Används ofta i fasta tvålar då de gör så att tvålarna inte färgar av sig eller härsknar. Cancerframkallande och giftig för vattenorganismer. Får inte finnas i Svanemärkta produkter men gärna i mat under namnet E321.

Bronopol (2-bromo, 2-nitropropane-1, 3-diol) Bakteriedödande. Farligt vid hudkontakt, giftigt för vattenorganismer.

EDTA (slutar med edta i namnet t ex sodium edta osv) Gör hårt vatten mjukare eller binder sig med olika metaller som fällt, så att de inte syns i produkter. Otillräcklig forskning vad det gör i kroppen eller miljön.

Ftalater (DEP, DEHP, DBP, BBP, DINP, DIDP, DNOP osv) Gör så att parfymer doftar längre och krämerna tränger in bättre. Är hormonstörande, kan störa fosters neurologiska utveckling och ge ADHD. Högst halter av ftalater hittar man hos kvinnor i fertil ålder. Ett par av de värsta ftalaterna är förbjudna i skönhetsartiklar och leksaker.

Formaldehyd (utsöndras från bl a Dihydroxyacetone, Diazolindinyl urea och Imidazolidinyl urea) Konserveringsmedel, nagelförstärkare i nagellack. Giftigt att andas in, cancerframkallande. Förbjudet i sprayburkar. Utsöndras från bl a Dihydroxyacetone, Diazolindinyl urea och Imiz´dazzolidinyl urea.

Hydrokinon (hydroqinon) Blekningsmedel i hudkrämer, förbjudet sedan 2001, men kan förekomma i små, mindre ansvarsfulla butiker och hemsidor.

Kathon (kathon cg, methylchloroisothiazolinone, methylisothiazolinone) Konserveringsmedel som ger kontaktallergi, giftig för vattenorganismer. Finns bl a i YES diskmedel.

Mineralolja (mineral oil, paraffin, vaselin, paraffinum liquidum, petrolatum, petroleum, ozokerit) Mycket vanlig i skönhetsprodukter, t ex krämer. Framställs av fossil råolja men till skillnad från garagets produkter (där du också hittar dem) är den för skönhetsprodukter väldigt ren. Billig att tillverka, hållbar. Innehåller ingen näring, lägger sig som en skyddande film över huden. Består av stora molekyler som inte går in i huden. Studier har visat samband mellan mineralolja och ledsjukdomar och fibromyalgi samt inflammationer i lederna.

Nanopartiklar - (behöver inte uppges på INCI-listan) Minipartiklar av vanliga ämnen. Gör att krämer tränger ännu djupare ner, till exempel innehåller vissa "brun-utan-sol" nanopartiklar av koppar. Vid djurtester visade det sig att nanopartiklarna vandrade ända upp till hjärnan. Sprejar du något med nanopartiklar så andas du in dem och de hamnar i lungorna. Otillräcklig forskning vad det gör i kroppen eller miljön.

Nitrosamin (kan bildas av ämnen som DEA/diethanolamine, TEA/triethanolamine, DEA/cocamide, bronopol m fl) Ett cancerframkallande ämne som bildas av att olika ämnen kombineras. Därför är dessa kombinationer i en produkt förbjudna. Men det är oklart vad som händer när man blandar olika produkter med ovan nämnda ämnen.

Parabener (slutar på paraben) Ett konserveringsmedel. Liknar det kvinnliga könshormonet östrogen och har hittats i bröstcancertumörer. Tar sig in genom huden och ut i kroppen. Propyl- och Butylparaben är de som uppförts på ChemSec:s lista som misstänkt hormonstörande. Finns i livsmedel som E214, 218. Propylparaben förekommer i godis.

Parfym (perfume, fragrance, linalool, limonen, geraniol) Dofter som, om de är syntetiska, inte sällan innehåller ftalater, vilket inte behövs uppges på INCI-listan. Allergiframkallande. Man räknar med att över 400 000 människor i Sverige idag är överkänsliga mot starka dofter. Observera att många dofter kan framställas både syntetisk och på naturlig väg. Om doften är naturlig står det ofta en stjärna och därefter organic.

Polypropenglykol/Polyetylenglykol (allt som har PEG/PPG i namnet) Mjukgörare och rengörande, mycket vanlig. Cancerframkallande, hormonstörande, utvecklingsstörande. Är bioackumulerade (lagras i fettvävnaden) och persistenta (bryts inte ner i naturen).

Resorcinol Vanligt i hårfärger. Kromosomskadande/mutagent, hormonstörande och allergiframkallande. Kan orsaka systemisk förgiftning, klåda och utslag. Giftigt för vattenorganismer.

Silikoner (allt som slutar på -cone) Mycket vanliga i alla skönhetsprodukter. De gör håret glansigt och mildrar effekterna av tensiderna. Svåra att bryta ned. För att lösa silkonet i håret behövs tensider, en form av moment 22 alltså. Kan omvandlas till siloxaner.

Siloxaner (siloxane) Används som bas i hygienprodukter, vanligt i hudkräm, deodorant, solkräm. Gör att det inte känns kallt när man smörjer in huden. Bioackumulerbar (lagras i fettvävnaderna), giftig för vattenlevande organismer. Misstänks cancerframkallande. Sprids även via luften och har hittats i fåglar på Svalbard.

Tensider (sodium lauryl sulfate, sodium laureth sulfate, cocamidopropyl betain, nonoxynol, cocamide DEA) Används i hygienprodukter och i löddrande produkter som shampoo, diskmedel osv. Rengör och löddrar, mjukgör och tar bort statisk elektricitet. Står ofta högt i INCI-förteckningen. Uttorkande, hudirriterande, därför tillsätts ofta silkoner för att ta bort de negativa effekterna. Vissa är cancerframkallande och hormonstörande. Giftiga för vattenorganismer

Triclosan Bakteriedödande. Finns kvar i vissa tandkrämer, deodoranter och acneprodukter även om utbudet minskat. Undvik "antibakteriellt". Giftig för vattenorganismer, har hittats i bröstmjölk hos ammande kvinnor. Kan omvandlas till dioxiner, som varit förbjudet länge och är cancerframkallande och hormonstörande.

Zinkpyrition (zink pyrithione) Ett konserveringsmedel som är giftigt för vattenorganismer. Vanligt i mjällshampoo. Får endast användas i produkter man sköljer av från huden/håret då det annars kan påverka nervsystemet. Värsta märket Head & Shoulders mjällshampoo?


Jag förstår att listan är överväldigande. Ett tips är att börja att rensa ut allt med tensider i, sedan har ni inte så mycket kvar i badrumsskåpet och slipper gå igenom alla INCI-listorna. När det gäller att köpa nytt så rekommenderar jag ekologiskt med så högt organiskt innehåll som möjligt. Se till så att det är certifierat med antingen ECOCERT, Cosmetique BIO Charte cosmebio, BDIH, NaTrue eller the Soil association.

2 korta tips är också:

Bättre med tub eller pumpflaska, gärna mörka förpackningar. Då behövs färre konserveringsmedel.

Undvik produkter med parfym.

Lycka till!

För er som vill fördjupa er finns boken Badskumt här för facila 46 kronor.


Källa faktalista: Badskumt av Katarina Johansson/2012.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar