Sedan 1950-talet har kemikalierna i produkter ökat och idag används mer än 400 miljoner ton kemikalier varje år. Men få finns med i någon produkts innehållsförteckning och det är svårt att göra medvetna val som konsument. I våra hem, i våra kläder, mat, leksaker och skönhetsprodukter finns 1000-tals okända kemikalier. Dessa har genom forskning, visat på ett samband med många sjukdomar och allergier. Kemikalieindustrin är idag en av världens största industrier men behöver inte ta ansvar för de konsekvenser de skapar. Vi är omedvetet utsatta för en cocktail och lagstiftningen halkar efter. Det är inte meningen att nyfödda bebisar ska ha nästan 100 främmande kemikalier i sitt blod, att det finns flamskyddsmedel i bröstmjölken, att leksaker innehåller hormonstörande ämnen eller att skönhetsprodukter ska vara cancerframkallande. Det är dags att öka medvetenheten och bli en kritisk konsument.

tisdag 24 februari 2015

Giftbanta förskolan del 1!

Just nu håller jag i ett stort projekt på två förskolor i min kommun. Det är dels min dotters förskola, dels en systerskola och projektet är att giftbanta förskolorna. Med stöd från en entusiastisk förskolechef och bra personal har jag sen i vintras börjat arbeta med denna uppgift.

Till min hjälp har jag, förutom min egna gedigna kunskapsbank, även det ovärderliga underlaget från Naturskyddsföreningen och deras inventering av förskolor från 2013. Så här ser mina erfarenheter, tankar och tips ut hittills:

- Jag började med att ha en genomgång på föräldrasamrådet, för att informera dem kort om hur det står till med kemikalierna i barnens vardagsmiljö. Alla tyckte att en förändring var viktig och vi bestämde oss för att gå vidare. Vi satte ihop en grupp bestående av mig, förskolechefen, en förskolepedagog samt ytterligare en medveten förälder.

- Därefter hade vi ett öppet informationsmöte för föräldrarna på båda förskolorna. Det kom ytterst få föräldrar och jag rekommenderar er att hoppa över denna punkt. Två mycket bra saker kom ändå ut av mötet. Det ena var att jag fick se att min powerpoint-presentation med information höll. Den var inte för svår, inte för tung, inte för lång och hade helt rätt fokus. Det andra var att vi la föräldrainformationen på paus och inriktade oss helt på att informera förskolans personal.

- Jag är därför just nu mitt uppe i det spännande arbetet att informera och utbilda förskolepersonalen. Jag har valt att dela upp informationen i två överskådliga delar, en med allmän information om kemikalier, hur ser världen, ut, kemikalieindustrin, barnens vardag, potentiella risker mm samt en strikt fokuserad på inventeringsdelen.

- Efter denna bit kommer vi att börja inventera båda förskolorna och min tanke är att jag ska vara med på samtliga inventeringar, för att få en bra översikt på hela förskolan. Därefter kommer vi arbeta fram en kortsiktig plan och en långsiktig. Det handlar ju mycket om ekonomi för förskolorna och att få en giftbantad förskola kostar pengar. Som ett första steg kan man rensa ut de värsta produkterna; mjuka plastleksaker, gammal elektronik, icke-leksakerna och ej CE-märkta leksaker. Därefter får man göra en prioriteringslista.

Jag rekommenderar er att läsa NSF "Giftfria barn leka bäst", den är suverän som informationsunderlag. Det är oerhört beklämmande att t ex läsa om åldern på många saker i förskolorna, 30 + är inget konstigt när det gäller leksaker, madrasser, möbler mm. Det är verkligen dags för en förändring och jag ser personligen fram emot en vår där det ska rensas och giftbantas!

Återkommer efterhand med uppdateringar hur det fortskrider!

4 kommentarer:

  1. Hej! Jag upptäckte nyss din blogg! Fantastisk bra!! Här kommer jag läsa mycket, och jag kommer rekomandera den till alla.
    Jag har även nyss lest "Den onda badankan" och börjar lära mig, och rensa hemma.

    Min son börjar strax i förskolan, och då på en helt ny avdelning, som dom nu håller på at renovera. Jag har ju tidernas ångest över detta..har mailat förskolan och dom har ju valt så bra det går, men det känns som at medvetenheten (och interressen) om detta är skrämmande låg. Jättebra at du har fått i gång prosjekt, och hoppas ni får ut detta mycket i media och kan gå före som et bra exempel så folk får upp ögonen mera. Vår förskola kunne erbjuda oss at vänta några veckor, så den värsta kemikaliestormen har lagt sig, men jag är så osäker på vad vi skall göra. Kanske gå ditt första dagen, och känner jag at det luktar mycket (Jag har oerhört känslig näsa) så får vi helt enkelt vänta et tag.

    Jag har även en fråga, som jag hoppas du har tid/lyst at svara på, då jag är ganska ny på detta. Min son är 2 år, och han har en vanlig madrass som det står följande om:

    "Fyllningen är komprimerad återvunnen polyesterfiber som ger lagom spänst och bra bärighet. Yttertyget är ett lättskött avtagbart tyg som kan tvättas i 60 graders maskintvätt."

    Yttertyg! Det står inte ens vilken typ av tyg. Jag funderar på at köpa en ekologisk madrass, men den kostar ju 2300kr..
    Et alternativ är at byta ut bara övermadrassen, det är ju den han ligger direkt på. Om hans bäddmadrass står det:
    "Material: Fyllningen är återfunnen termofill utan kemiska tillsatser. Yttertyget är i 35% bomull och 65% polyester."

    Jag har forsökt googla termofill, men det kommer bara upp "termofil" som verkar vara någon sorts organism, och det kan det vel inte vara i madrassen?

    Du som har oerhört mer koll än vad jag har. Vad skulle du göra?
    Byta ut övermadrassen, eller båda?

    Han har ju en 70x140 juniorsäng, så vi hade ju tänkt at han skulle kunna sova där i en hel del år till..och han sover ju 12 timmar varje natt, så hur mycket han en giftig madrass påverka?

    Hoppas du kan svara, och oavsätt - tack för at din röst och denna blogg finns! Lycka till i arbetet vidare!:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!

      Först och främst med förskolan; ja avvakta gärna tills färgerna satt sig, det borde alla barnen göra. Minst 6 veckor tycker jag. Och ge dem gärna Naturskyddsföreningens rapport "Giftfria barn leka bäst" där de kan få mer information och göra bra val.

      När det kommer till madrassen tycker jag så här:

      Polyester som material är inte farligt för brukaren och betydligt bättre än skumgummi, däremot kan polyestern ev vara flamskyddbehandlad. Hör med leverantören, är de flamskyddsbehandlade med bromerande eller klorerande flamskyddsmedel hade jag bytt dem direkt. Du kan välja på en del olika alternativ om du vill byta:

      Rätt Start har en madrass som är öko-texmärkt, d v s testad för kemikalier. Den är inte dyr och ett bra budgetalternativ.

      Annars kan du titta på Kapok, ett ekologiskt material. Madrasser säljs i Danmark, (Babynature.dk tror jag hemsidan heter), då kostar madrass + bäddmadrass i kapok 1300 dkk eller madrass i kapok och Prolana bäddmadrass 2000 dkk,. Vi har köpt den sistnämnda kombinationen till dotterns spjälsäng och är mycket nöjda.

      Lycka till!

      Radera
  2. Hej,

    Vet du något om den här madrassen? http://bovete.se/madrasser/madrass-till-barns-ng-boveteskal#intro

    Måste köpa ny madrass till lillans växasäng nämligen och innan jag hittade till din sida så Hade någon skrivit om den här.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den frågan har varit uppe flera gånger i "Giftfria barn" på facebook och de flesta har konstaterat att den inte är ekologisk och att det står knapphändigt om hur det odlats. Så jag vågar inte uttala mig om deras produkter, mer än att jag konstaterar att det är trevligt med lite naturmaterial bland all plast.

      Radera