Sedan 1950-talet har kemikalierna i produkter ökat och idag används mer än 400 miljoner ton kemikalier varje år. Men få finns med i någon produkts innehållsförteckning och det är svårt att göra medvetna val som konsument. I våra hem, i våra kläder, mat, leksaker och skönhetsprodukter finns 1000-tals okända kemikalier. Dessa har genom forskning, visat på ett samband med många sjukdomar och allergier. Kemikalieindustrin är idag en av världens största industrier men behöver inte ta ansvar för de konsekvenser de skapar. Vi är omedvetet utsatta för en cocktail och lagstiftningen halkar efter. Det är inte meningen att nyfödda bebisar ska ha nästan 100 främmande kemikalier i sitt blod, att det finns flamskyddsmedel i bröstmjölken, att leksaker innehåller hormonstörande ämnen eller att skönhetsprodukter ska vara cancerframkallande. Det är dags att öka medvetenheten och bli en kritisk konsument.

söndag 14 december 2014

Madrasser och bäddmadrasser till barnsängen!

Ett ämne som verkligen dryftas bland kemikaliemedvetna föräldrar är madrassen till barn och bebis. Vad är bäst/värst, vad har man råd med? För många handlar det till slut om pengarna, det är dyrt att byta till helt ekologiskt. Så jag tänkte göra en top 5 på sämsta/bästa alternativ, när det kommer till barnmadrasser. Vi börjar med de sämsta & avslutar med de bästa!


5. Billiga madrasser i skumgummi. Ofta när man letar information om olika material har skumgummi framstått som det sämsta alternativet i mina ögon. Skumgummi kan läcka isocyanter, klister och andra kemikalier. Materialet är dessutom olja, en ändlig resurs. Undvik helt.


4. Polyestermadrasser (= plast). Polyester i sig är inte farligt för brukaren, men den kan läcka vid tvättning i tvättmaskin och vara behandlad med flamskyddsmedel. Ikea har ett stort utbud av polyestermadrasser, och enligt deras utsago ska de inte ha flamskyddsmedel i sina produkter. Rätt Start Exklusiv är förvisso också gjord av polyester men den är öko-texmärkt och därför testad för skadliga kemikalier. Hilding har Svanenmärkta sängar, men jag tycker den certifieringen känns lite vek generellt, så jag är även skeptisk här. De har bl a resårmadrasser som omtalas negativt Ekobyggportalen.


3. Bovetemadrass. Ett naturmaterial som transporterar bort fukt och kvalster ogillar, därför ska det vara bra för allergiker. Man bör ta reda på hur bovetet odlats och vilket material yttertyget är av, ekologisk bomull är att föredra. På Bovete.se finns madrasser men det står inget om yttertyget? Annars så man kan kanske köpa KRAV-märkt bovete på lösvikt och sy själv?


2. Kapok/kapock kallas även bomullsträd men tillhör malvaväxterna och odlas i Sydamerika och Asien bland annat. Det är nötterna på trädet som skördas, därför påverkas inte ekosystemet, som i te x konventionell bomullsodling. I likhet med bovete transporterar det bort fukt och ogillas av kvalster. Ekologisk kapok finns bland annat i danska butikerna Babynature.dk, de svarar snabbt på mail och känns seriösa. Priserna är ungefär hälften mot Grön interiörs sortiment.


1. Prolana/Grön interiör har GOTS-certifierade material i sina naturmadrasser, men är betydligt dyrare än övriga alternativ. Kvalitet och hållbarhet kostar mer, men i längden är det en investering väl värd sina pengar. Tänk på att ull, även om det är ett fantastiskt material, är känsligare för magsjukor/olyckor i sängen samt att vissa allergiker kan reagera på ull. På Kemikaliepappan får ni tips på hur man kan beställa Prolanas sortiment billigare från tyska butiker.


I denna djungel finns även folk som syr eget av ex gamla ullfiltar, vilket jag starkt avråder ifrån, då malmedel kan finnas kvar, som är direkt skadligt. Man bör också betänka att ett naturmaterial i sig inte är en garanti, det kan ändå innehålla tråkigheter. Därför är ekologiskt att föredra, helst certifierad.


Lycka till!

8 kommentarer:

  1. Varför är resårsängar dåliga? Jag har tittat lite på IKEAs säng som till större delen är i naturmaterial (HESSENG). För att sedan köpa en tunnare bäddmadrass på Grön Interiör. Vilka för- och nackdelar ser du med en sådan kombination?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Hanna!

      Det är naturligtvis bättre med en ekologisk del än ingen alls. Den info jag hittade på resårsängar fanns bl a här http://www.ekobyggportalen.se/inredning/sangar-och-madrasser/ .

      Radera
  2. Hej Annica! Sjukt bra blogg!! Är verkligen glad att jag har hittat dig. =D
    Ska nu bara försöka få tidan att sitta och läsa alla bra artiklar och listor med, här mitt i småbarnslivet...
    Har du förresten några tips på vad man kan välja för dammsugare ur kemikaliesynpunkt om man inte har råd att installera en centraldammsugare? Känns inte bra att sprida runt partiklarna i huset… Har tittat på Nilfisk Elite serien med HEPA-filter 14, kan det vara något? Tips på annat?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är inget jag tittat på än men en intressant tanke till vårens inlägg! Det är bara att leka mästerdetektiv och se vad du får upp, eller hör med NSF på deras frågesida, de brukar ha bra svar! Lycka till! Och tack för det fina berömmet :)

      Radera
  3. Vad sägs om futonmadrassav (icke-eko) bomull men överdrag i ekobomull?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej! ursäkta sent svar i semestertider!

      Ej ekologisk bomull brukar vara ok för användaren, om man tvättar det innan användning. Men borde vara svårt med en madrass? Försök hitta en öko-tex åtminstone! Överdrag i eko-bomull är ju super :)

      Radera
  4. Hej, såg frågan kring dammsugare och jag står inför samma sak, ska införskaffa ny dammsugare. Vilken ska jag köpa? Behöver inte vara den dyraste... :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ursäkta sent svar! Har i dagsläget ingen koll på dammsugare, de flesta är ju i plast t ex. Kanske ett förslag på research, skriver upp det i min lista :)

      Radera