- Testfakta brukar utföra årliga tester av barnkläder, inte minst till vintern. Deras test av vinteroveraller i år hittar du här. De fokuserade på billiga alternativ, därför finns inte Didriksson eller Polarn & Pyret var med i testet. De overaller som inte var fria från fluorkarboner var Ellos, Åhléns & Stadiums Everest-overall. Bäst i test var Ellos, Kaxs och Coop.
- Testfakta har även testat årets vinterskor här och det var en känga i huvudet på främst Kavat tyvärr. Deras Yxhult (den svarta modellen) var den enda kängan med innehåll av PFOS tre gånger högre än den lagstadgade gränsen. Fyra av åtta kängor hade dessutom halter av PFOA: Ecco, Viking, Eurosko och Din sko. Kemikalieinspektionen menar att det inte är direkt risk för användaren, om man inte suger på skorna, men att ämnena lossnar och hamnar i naturen (eller i hemmet?).
Alla företag garanterar att man inte använder dessa ämnen i tillverkningen så hur hamnade de i skon? Det verkar som att avståndet mellan de som säljer produkten och de som tillverkar den är enormt och att kontrollen av underleverantörer är bristfällig. Kemikalieinspektionen menar att rengöringen av maskinerna mellan tillverkning av olika märken kan brista, eller att man använt ämnena som hjälpkemikalier. I vilket fall som helst blir slutprodukten (och miljön/människan) drabbad.
- SVT rapporterade i oktober om den nya mjukgöraren i plast, DINP, som ersatt det förbjudna DEHP är minst lika farlig. En studie vid Karlstad universitet pekar på ett samband mellan höga halter av DINP hos gravida mammor och skador hos fostret, liknande de man fick av DEHP.
Forskarna mätte det anogenitala avståndet, AGD (avståndet mellan anus och könsorganet) hos nästan 200 pojkar i 2-årsåldern. Tidigare studier har visat att vuxna män med exempelvis fertilitetsproblem har ett kortare AGD.
Samtidigt analyserade de urinprov från mamman som tagits i den tionde veckan av graviditeten. Det visade sig att det fanns ett samband mellan högre halter av DiNP och litet AGD. Studien publiceras nu i det amerikanska folkhälsoinstitutets tidskrift: Environmental Health Perspectives. I Europa har tillverkare ersatt DEHP med DINP, medans den sistnämnda fortfarande är vanligast på världsmarknaden.
Sedan 1950-talet har kemikalierna i produkter ökat och idag används mer än 400 miljoner ton kemikalier varje år. Men få finns med i någon produkts innehållsförteckning och det är svårt att göra medvetna val som konsument. I våra hem, i våra kläder, mat, leksaker och skönhetsprodukter finns 1000-tals okända kemikalier. Dessa har genom forskning, visat på ett samband med många sjukdomar och allergier. Kemikalieindustrin är idag en av världens största industrier men behöver inte ta ansvar för de konsekvenser de skapar. Vi är omedvetet utsatta för en cocktail och lagstiftningen halkar efter. Det är inte meningen att nyfödda bebisar ska ha nästan 100 främmande kemikalier i sitt blod, att det finns flamskyddsmedel i bröstmjölken, att leksaker innehåller hormonstörande ämnen eller att skönhetsprodukter ska vara cancerframkallande. Det är dags att öka medvetenheten och bli en kritisk konsument.
onsdag 19 november 2014
Lite nyheter i korthet: Kavat & mjukplast!
Etiketter:
Allmänt om kemikalier,
Ftalater,
Kemikalier i kläder,
Perfluorerade ämnen
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Hej,
SvaraRaderaJag har en fråga inom detta ämne. Jag har fått en skaloverall av märket Hummel av en kompis till min treåring. Jättegulligt av henne. Förutom att plagget är teflon-behandlat. Skadan med inköpet är ju redan skedd. Men hur ser det ut med användningen? Jag hittar ingenting på nätet om riskerna för barn att använda plagg impregnerade/behandlade med teflon. Vet du något? Ska jag använda den till dotter över huvud taget?
Hälsningar
Hanna
När det gäller fluorkarboner så pratar man ofta om att naturen tar skada, då impregneringen släpper från overallen och ansamlas i naturen, där den inte bryts ner. Det sprids via luften och finns därför överallt på vår planet, tyvärr.
RaderaPerflourerade ämnen lagras även i fettvävnaden hos djur och människor (därför man hittar det hos isbjörnar t ex) och anses vara hormonstörande och cancerframkallande. I vilken mängd det är farligt vet man inte riktigt idag. Jag hade nog valt att byta, samtidigt som man praktiskt kan tänka att din dotter inte har det närmst kroppen och när hon är utomhus, vilket gör det mindre farligt.