Sedan 1950-talet har kemikalierna i produkter ökat och idag används mer än 400 miljoner ton kemikalier varje år. Men få finns med i någon produkts innehållsförteckning och det är svårt att göra medvetna val som konsument. I våra hem, i våra kläder, mat, leksaker och skönhetsprodukter finns 1000-tals okända kemikalier. Dessa har genom forskning, visat på ett samband med många sjukdomar och allergier. Kemikalieindustrin är idag en av världens största industrier men behöver inte ta ansvar för de konsekvenser de skapar. Vi är omedvetet utsatta för en cocktail och lagstiftningen halkar efter. Det är inte meningen att nyfödda bebisar ska ha nästan 100 främmande kemikalier i sitt blod, att det finns flamskyddsmedel i bröstmjölken, att leksaker innehåller hormonstörande ämnen eller att skönhetsprodukter ska vara cancerframkallande. Det är dags att öka medvetenheten och bli en kritisk konsument.

lördag 21 juni 2014

Kemikalier i godis!

Lakrits, choklad, sött och surt. Alla smakerna är klassiker, men det är ju inte så konstigt, godis är nästan lika heligt som midsommar och Kalle Anka på julafton.

Sedan lösgodis i butik slog igenom på 1980-talet har konsumtionen ständigt ökat. Svensken äter nu i genomsnitt 17 kg per år (2010) och en stor del av våra matkassar innehåller just godis, chips, läsk och kakor. En hel del onyttigheter med andra ord!

Men det är sällan man tänker på vad man äter egentligen eller vad det kostar. Man kan stå och muttra lite över kilopriset på ekologisk frukt för att sedan glatt köpa en påse lösgodis för facila priset 70 kr/kg. Och apropå diskussionen om ökande övervikt, cancer, diabetes, åderförkalkning samt hjärt- & kärlsjukdomar, kan man verkligen ifrågasätta godiskonsumtionen i Sverige.

Jag har därför satt ihop en lista, bra att ha i bakhuvudet nästa gång du handlar. För inte är väl nedanstående vad vi vill "unna" våra kroppar en lördagskväll?

Arom - Ett smakämne. Kan vara naturligt (från frukter och bär) eller konstgjort. I dagsläget behöver aromer inte specificeras i antal eller om de är konstgjorda eller naturliga.

Azo-ämnen -  Färgämnen som förbjöds i Sverige men som genom EU-inträdet blev ok att använda igen. Men glädjande nog återfinns de i mycket liten mängd på svenska marknaden. Kan orsaka hyperaktivitet hos barn, samt hudutslag och allergireaktioner hos känsliga människor.

E120 - Karminsyra, ett rött färgämne från löss. Det är ett extrakt från torkade honor av kochenillsköldlusen. Ämnet har rapporterats orsaka allergiska reaktioner som anafylaktisk chock, nässelfeber, astma och svullnader. Nästan allt rosa, rött eller lila godis innehåller detta färgämne.

E131 -  Patentblått färgämne. Har inte några kända hälsoeffekter men som är förbjudet i Australien och Nya Zeeland.

E153 - Vegetabiliskt kol, ett svart färgämne som är vanligt i lakrits. Framställs genom att förkolna växtdelar, vilket därför misstänks kunna ge cancer.

E330  - Citronsyra, framställs bl a genom att glukos jäser med mögelsvampar. Misstänks kunna ge allergiska reaktioner.

E441 - Gelatin. Man kokar hud och ben från gris och/eller kor. Det ger en geléartad konsistens.

Glukossirap - En klar, trögflytande sockerlösning som oftast görs av vete eller majs. Ersätter ofta socker, då det är billigare att tillverka. Forskare menar att glukossirap är dubbelt så skadligt som vanligt socker, bland annat för att det har högre GI, är beroendeframkallande och behöver tillsättas i större mängd för att uppnå samma söthet som socker.

Karnaubavax - Ett ytbehandlingsmedel som man gör av palmblad. Medlet läggs utanpå godiset för att ge en blank yta – eller för att godisarna inte ska klibba ihop. Godkänd som KRAV-ingrediens.

Lakrits, lakritsextrakt och lakritspulver - Görs av lakritsrot. Eftersom lakrits kan påverka saltbalansen i kroppen bör personer med högt blodtryck undvika att äta alltför mycket lakrits. Och studier har visat att mycket lakrits under graviditeten kan påverka barnets beteende och intelligens. Orsaken är ämnet glycyrrhizin, som kan försvaga moderkakan så att den släpper igenom stresshormoner. Men enligt Livsmedelsverket är det ingen fara om man inte äter väldigt stora mängder lakrits.

Maltodextrin - Små bitar av kolhydrater som inte smakar mycket. Det fungerar främst som utfyllnad. Kan vara gjort av majs eller potatis.

Socker -  Vanligt vitt socker som görs av sockerbetor eller sockerrör. I vår kropp bidrar det till övervikt, diabetes, sockerberoende, ökad hunger, mer humörsvängningar samt inflammationer, reaktioner som kan orsaka cancer och alzheimers.

Sojalecitin - Fett från soja som används för att ämnena i godiset ska blandas och inte ”skära sig”. emulgerings- och antioxidationsmedel. Framställs ur sojabönor, vilket inte låter så farligt, men processen sker på samma sätt som palmoljan. Höga halter hexan finns kvar i det färdiga lecitinet, vilket kan orsaka cancer.

Vegetabiliskt fett/ olja - Från till exempel palm, majs, solros eller raps. Palmolja anses vara en av de värsta tillsatserna, även om själva palmoljan naturlig inte är farlig, utan det är processen som gör den farlig. Palmolja utvinns ofta med hjälp av starka lösningsmedel som t.ex. bensinämnet hexan, vilket är cancerframkallande. Även upphettningen av råvaran för att pressa ut palmoljan kräver höga temperaturer, vilket kan bidra till att PAH-ämnen bildas, vilka också misstänks vara cancerogena, då främst bröst- och testikelcancer. Palmoljeindustrin skövlar också stora mängder regnskog.

Och apropå miljö, visste ni att en påse skumgodis har lika stor miljöpåverkan som en portion fläskkött? (studie gjord på uppdrag av Livsmedelsverket)

Några tips är att äta godis endast på lördagarna, att äta mindre mängd, att välja ekologiskt godis eller ännu bättre, blanda med nötter och frukt.

På Äkta vara kan ni hitta en bra guide till alla E-nummer!


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar