Sedan 1950-talet har kemikalierna i produkter ökat och idag används mer än 400 miljoner ton kemikalier varje år. Men få finns med i någon produkts innehållsförteckning och det är svårt att göra medvetna val som konsument. I våra hem, i våra kläder, mat, leksaker och skönhetsprodukter finns 1000-tals okända kemikalier. Dessa har genom forskning, visat på ett samband med många sjukdomar och allergier. Kemikalieindustrin är idag en av världens största industrier men behöver inte ta ansvar för de konsekvenser de skapar. Vi är omedvetet utsatta för en cocktail och lagstiftningen halkar efter. Det är inte meningen att nyfödda bebisar ska ha nästan 100 främmande kemikalier i sitt blod, att det finns flamskyddsmedel i bröstmjölken, att leksaker innehåller hormonstörande ämnen eller att skönhetsprodukter ska vara cancerframkallande. Det är dags att öka medvetenheten och bli en kritisk konsument.

måndag 11 februari 2013

Koldioxidutsläppen...

ja, de är så klart inte bra för miljön och även om det inte är en kemikalie i min bemärkning gör de ändå planeten sjuk. Därför lånade jag dessa klimat-smarta tips från Naturskyddsföreningen. Följ råden så minskar du dina koldioxidutsläpp och hjälper till att hejda klimat-förändringarna, de är lika illa som kemikalierna tyvärr.

1. Minska temperaturen hemma med en grad. Du kan spara cirka 150 kg koldioxid per år.

2. Installera snålspolande duschmunstycke. Du kan spara 90 kg koldioxid per år.

3. Släck lampor och undvik stand-by-läge på din TV, video eller DVD så kan du minska dina koldioxidutsläpp med cirka 80 kg per år.

4. Isolera dina ytterväggar. Ett väl isolerat hus håller jämnare och skönare värme när det är kallt. Du kan spara cirka 740 kg koldioxid per år.

5. Ersätt dina vanliga glödlampor med lågenergilampor. Du kan spara 40 kg koldioxid per år.

6. Åk mer kollektivt. Byter du bilen mot tunnelbana eller spårvagn kan du spara nästan 1000 kg koldioxid per år. Åk med andra eller gå med i en bilpool och spara runt 500 kg koldioxid per år.

7. Cykla till jobbet istället för att köra bil (om du har möjlighet). Om du cyklar 12 kilometer 5 dagar i veckan så sparar du 800 kilo koldioxid per år jämfört med bil.

8. Köp ekologisk och rättvisemärkt mat och välj naturbeteskött. Då minskar du både utsläppen av koldioxid och spridningen av farliga ämnen i naturen. Det kan minska dina årliga koldioxidutsläpp med upp till 70 kg.

9. Köp lokalproducerad mat.

10. Ät upp maten. Vi slänger i genomsnitt en femtedel av all mat vi köper. Bättre planering av inköp och matlagning gör att du kan spara pengar och minska koldioxidutsläppen med cirka 140 kg koldioxid per år.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar