fredag 14 februari 2014

Kemikalier i skönhetsprodukter: ftalater!

Många kemikalier ställer till skada i våra skönhetsprodukter och en av de tråkigare är ftalater.

Ftalater används bland annat för att hålla huden mjuk, få parfymdoft att vara längre och förhindra att nagellack torkar ut. De är vanligt förekommande i tvål, parfymer, deodoranter, hårspray, lotions och nagellack. Det skrämmande är att ftalater väldigt sällan uppges i innehållsförteckningen, den s k INCI-listan. Men om din produkt innehåller fragrance/perfume innehåller den sannolikt även ftalater.

Ftalater är känt för att störa de endokrina och hormonella systemen i kroppen samt öka risken för att drabbas av diabetes. Studier har tidigare visat att kvinnor har betydligt högre koncentrationer av vissa ftalater i urinen jämfört med män, vilket troligen har ett samband med antal skönhetsprodukter kvinnor använder. Detta är extra illa för kvinnor i fertil ålder, då man använder mycket produkter samtidigt som man är gravid/försöker skaffa barn. Ftalater skadar nämligen även fostret man bär i magen.

– Du använder deodoranten på kroppen. Ämnet går in i kroppen och förs via moderkakan över till fostret. Den kommer också till barnet via bröstmjölken. Och ju yngre man är, desto känsligare är man, säger Helena Norin på Naturskyddsföreningen i en intervju 2002.

Ftalaterna bryts ned i kroppen men biprodukten finns kvar. Och vi fyller på hela tiden. Ftalater finns idag i hela vår miljö, mat, leksaker osv.

Till exempel fann en kanadensisk studie 2012 att av 250 skönhetsprodukter, från butikskedjor över hela landet, att dietylftalat fanns i nästan alla testade skönhetsprodukter. Den högsta nivån fanns i parfymer och nagellack samt hårvårdsprodukter.

För att undvika ftalater, köp parfymfria alternativ, använd färre produkter eller satsa på ekologiskt certifierade produkter.

tisdag 4 februari 2014

Facebook-tips!

Här kommer några bra tips på Facebook-grupper där man kan få många råd om plastbantning, leva miljövänligare osv.

1. Plastbanta
2. Miljövänligare vardagsliv

Har även hittat två bloggar.

1. Kemikaliedetektiven - författare till boken med samma namn
2. Barn & kemikalier (wordpress) - 2 forskare vid Karlstad universitet

Har ni fler tips, hör gärna av er!

I övrigt vill jag bara berätta att jag nedkom med en liten flicka för en vecka sedan, så är det lite glest mellan inläggen en tid, så vet ni varför. Tidsbrist, inte engagemangsbrist, helt enkelt! :)