Sedan 1950-talet har kemikalierna i produkter ökat och idag används mer än 400 miljoner ton kemikalier varje år. Men få finns med i någon produkts innehållsförteckning och det är svårt att göra medvetna val som konsument. I våra hem, i våra kläder, mat, leksaker och skönhetsprodukter finns 1000-tals okända kemikalier. Dessa har genom forskning, visat på ett samband med många sjukdomar och allergier. Kemikalieindustrin är idag en av världens största industrier men behöver inte ta ansvar för de konsekvenser de skapar. Vi är omedvetet utsatta för en cocktail och lagstiftningen halkar efter. Det är inte meningen att nyfödda bebisar ska ha nästan 100 främmande kemikalier i sitt blod, att det finns flamskyddsmedel i bröstmjölken, att leksaker innehåller hormonstörande ämnen eller att skönhetsprodukter ska vara cancerframkallande. Det är dags att öka medvetenheten och bli en kritisk konsument.

söndag 17 maj 2015

Kost och kemikalier!

När man pratar om kemikalier i mat är det ofta fokus på bekämpningsmedel, färgämnen osv. Den ekologiska maten har ju ökat markant, vilket känns härligt. Men om man tittar på vad vi egentligen äter idag är siffrorna inte lika kul. En stor del av vår inhandlade mat (25% av matkassen vill jag minnas) består idag av läsk, halvfabrikat, chips, kakor och godis. Jag har tidigare skrivit om vad godis innehåller här men det finns ju så mycket annat att ta hänsyn till. Men det är en djungel. Just nu plöjer jag igenom den här "lilla" bokhögen samtidigt som jag läser bloggar, rapporter mm.
 
 
Jag är inte utbildad inom kost men kan åtminstone, trots att mycket forskning spretar och det finns läkare och forskare i alla läger som kan "bevisa" att de har rätt, dra ett par slutsatser.
 
- Vi äter för mycket socker/vitt mjöl/snabba kolhydrater, mer än vi någonsin tidigare gjort i historien. Ökningen av socker kom under början/mitten på 1900-talet då det blev billigare att tillverka det. Idag är det inte bara naturligt socker vi får i oss utan konstigheter som glukossirap mm.
 
- Likadant är det med processad mat, halvfabrikat, syntetiska tillsatsämnen, modifierade ämnen och bekämpningsmedel i maten. Det ökar, vi har inte tid att laga mat och därför äter vi billigt tillverkade substitut med mindre näring och råvaror, vilket gör oss sjuka.
 
- Vi kämpar idag med många välfärdssjukdomar och i Kina samt Indien som ganska nyligen börjat anamma vår västerländska kost, exploderar diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar, cancer mm.
 
- Vi äter mer mat än någonsin, och fetmaepidemin i världen breder ut sig.
 
Allt detta tyder på att något är verkligt fel. Och om man, som jag och många av er, kemikaliebantat hemmet, känns det bisarrt att inte rensa bland maten utan fylla kroppen med tom energi och massa tillsatser. Det är inte konstigt att det idag finns så många renlevnadsdieter som nu.
 
Jag tänker inte välja inriktning åt någon men ibland glömmer man de mest grundläggande saker som att endast äta när man är hungrig, att äta tills man är mätt, att äta med jämna mellanrum, att äta långsamma kolhydrater och balansera intaget mellan fett, protein och kolhydrater. Back to basic helt enkelt.
 
Idag är mat för billigt, vi äter för mycket mat, vi slänger för mycket mat och vi äter fel. Om man dessutom adderar det faktum att vi importerar 70% av vår mat och att maten i affärerna skulle vara slut på ett par veckor om man stängde gränserna, att vi slänger flera hundra ton frukt från våra egna trädgårdar medans den frukten vi importerar skördas flera veckor innan den är mogen samt att vi är oerhört sårbara i vår matförsörjning, då blir helhetsbilden alltmer skev.
 
Så projektet här hemma just nu, som en del av kemikaliebantningen och miljötänket, blir att lägga om kosten till ett bättre alternativ. Små ändringar, stora skillnader!